Παράταση ενός έτους στην εργολαβία, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η επίταξη των απαιτούμενων εκτάσεων για τον άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Πάει Σεπτέμβριο του ‘16

10/01/2014 - 21:44

Για αντικειμενικούς λόγους, όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ικανοποίησε προχθές αίτημα της αναδόχου κατασκευαστικής κοινοπραξίας του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου για παράταση του συμβατικού χρόνου υλοποίησης του έργου.

Για αντικειμενικούς λόγους, όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ικανοποίησε προχθές αίτημα της αναδόχου κατασκευαστικής κοινοπραξίας του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου για παράταση του συμβατικού χρόνου υλοποίησης του έργου.

Παρ' ότι η εταιρεία είχε ζητήσει, αντί για τις 9 Σεπτεμβρίου τού 2015, να παραδώσει το έργο στις 6 Οκτωβρίου τού 2016, το Υπουργείο αποφάσισε η παράταση να είναι ακριβώς ενός έτους. Έτσι, αν δεν υπάρξει άλλη παράταση - κάτι που θεωρείται έως και απίθανο -, ο άξονας θα δοθεί ολόκληρος προς χρήση στη Λέσβο και στους επισκέπτες της σε δυόμισι περίπου χρόνια από τώρα, στις 9 Σεπτεμβρίου τού 2016.

Το έργο «Κατασκευή / Αναβάθμιση οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου Λέσβου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας» του ΕΣΠΑ στις 18 Αυγούστου τού 2011. Ενάμιση μήνα μετά, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 44,5 εκατ. ευρώ για τη δημοπράτηση του έργου που έγινε την άνοιξη του 2012.

Ανάδοχος αναδείχθηκε στις αρχές Μαΐου τού 2012 η «Κοινοπραξία Αναστηλωτική Α.Ε. - Τοξότης Α.Ε. - Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε.». Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση για την κατασκευή του έργου, με συνολικό συμβατικό τίμημα 38 εκατ. ευρώ και συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου τα τρία χρόνια.

Ρυθμοί... επίταξης
Ουσιαστικά οι εργασίες ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά τη συμβασιοποίηση του έργου, δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τις επιτάξεις.

Θυμίζουμε πως η πρώτη έγκριση απ' τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Σταύρο Καλογιάννη, για την επίταξη 1.116 στρεμμάτων στα τμήματα Σίγρι - Βατούσα και Σκαλοχώρι - Καλλονή, έγινε μόλις στις αρχές τού 2013, κι αφού χρειάστηκε να υπάρξει παρέμβαση για επίσπευση της όλης διαδικασίας και απ' τον υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου.

Η ανάδοχος κοινοπραξία με αίτησή της στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ζήτησε παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου με αναθεώρηση κατά 392 ημέρες, με την αιτιολογία ότι «δεν ήταν εφικτή η έναρξη των εργασιών του έργου διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επίταξης των απαιτούμενων χώρων, αφού η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έγινε στις 9-01-2013 και η ολοκλήρωση της πρώτης τμηματικής επίταξης (από χ.θ. 0+000 έως χ.θ. 4+750) - πληρωμή δικαιούχων - έγινε στις 7-10-2013 και 25-10-2013.»

Η επιβλέπουσα υπηρεσία, η Διεύθυνση Οδικών Έργων (Δ1) του Υπουργείου Υποδομών, συμφώνησε με την παράταση κατά ένα έτος, όπως και η διαχειριστική αρχή του προγράμματος.

Έτσι προχθές, με απόφασή του ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά και επειδή «η διαδικασία της επίταξης των απαιτούμενων εκτάσεων για την υλοποίηση του έργου δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί», οπότε και «η καθυστέρηση του συνόλου των εργασιών δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου», ενέκρινε την παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, απόφαση που σε τοπικό επίπεδο κοινοποιήθηκε μόνο στην Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, λόγω της εμπλοκής της στις αρχαιολογικές εργασίες του άξονα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey