Πέντε συνεδριάσεις ετησίως για το Εφετείο Κακουργημάτων και πέντε για πολιτικές υποθέσεις

Μεταβατική έδρα Μονομελούς στη Χίο

30/10/2013 - 15:42

Μια εκκρεμότητα που υπήρχε στη λειτουργία της Δικαιοσύνης σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, τακτοποιεί το Προεδρικό Διάταγμα που θεσπίζει μεταβατική έδρα στη Χίο και για το Μονομελές Εφετείο.

Μια εκκρεμότητα που υπήρχε στη λειτουργία της Δικαιοσύνης σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, τακτοποιεί το Προεδρικό Διάταγμα που θεσπίζει μεταβατική έδρα στη Χίο και για το Μονομελές Εφετείο. Σημειωτέον ότι όταν ιδρύθηκε το Εφετείο Βορείου Αιγαίου, δημιουργήθηκε μεταβατική έδρα στη Χίο μόνο για το τριμελές δικαστήριο, αφού η δημιουργία μονομελών δικαστηρίων σ’ όλα τα εφετεία, έγινε μερικούς μήνες αργότερα. Συνολικά θα γίνονται ετησίως δέκα συνεδριάσεις της μεταβατικής έδρας του Μονομελούς Εφετείου στη Χίο, πέντε για κακουργήματα και πέντε για πολιτικές υποθέσεις.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 148/2013, τροποποιείται το Π.Δ. 28/2011 για την «Ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου και ορισμό μεταβατικής έδρας αυτού στην έδρα του Πρωτοδικείου Χίου». Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια του Ν. 4055/2012 «Δίκαιη Δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής», με τον οποίο για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης ορίστηκε η εκδίκαση υποθέσεων και από μονομελή εφετεία, συγκροτήθηκαν τέτοια δικαστήρια σε όλη την επικράτεια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποφάσισε ότι στην αρμοδιότητα του Μεταβατικού Εφετείου Βορείου Αιγαίου στην έδρα του Πρωτοδικείου Χίου, θα ανήκει η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις υποθέσεις τοπικής αρμοδιότητας της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Χίου. Ο αριθμός των συνεδριάσεων ορίζεται σε πέντε ετησίως, μία κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Ιανουάριο, Απρίλιο και Ιούνιο και ειδικότερα την ημέρα Παρασκευή της πρώτης πλήρους εργάσιμης εβδομάδας των πιο πάνω μηνών.

Ακόμη αποφάσισε την εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Εφετείου για τις υποθέσεις τοπικής αρμοδιότητας της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Χίου. Ο αριθμός των συνεδριάσεων ορίζεται επίσης σε πέντε, μία κατά τους ίδιους μήνες και ίδια ημέρα της πρώτης εργάσιμης εβδομάδας αυτών, όπως θα ισχύει και για τις υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Με το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφουν οι Κάρολος Παπούλιας και Χαράλαμπος Αθανασίου, διευκολύνονται οι δικηγόροι αλλά κυρίως οι πολίτες της Χίου, που έως τώρα, και παρότι υπήρχε μεταβατική έδρα του Τριμελούς Εφετείου στο νησί τους, αναγκάζονταν να ταξιδέψουν έως τη Μυτιλήνη για τις υποθέσεις του Μονομελούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey