Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην Αντιγόνη της Προποντίδας με τον «αήθη» π. Κύριλλο Συκή

«Όταν μας πετροβολούν, παίρνουμε τις πέτρες και κτίζουμε πολιτισμό…»

07/08/2013 - 14:52

Μήνυμα για την αξία της Ρωμιοσύνης εξέπεμψε προχθές από τον Άγιο Γεώργιο τον Καρύπη της Αντιγόνης, του μικρού νησιού της Προποντίδας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χοροστατώντας στην ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος που τελέστηκε εκεί. Στη συνοδεία του, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Κύριλλος Συκής.

Μήνυμα για την αξία της Ρωμιοσύνης εξέπεμψε προχθές από τον Άγιο Γεώργιο τον Καρύπη της Αντιγόνης, του μικρού νησιού της Προποντίδας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χοροστατώντας στην ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος που τελέστηκε εκεί. Στη συνοδεία του, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Κύριλλος Συκής.

Στον προσφάτως «απολυθέντα» από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης Αρχιμανδρίτη, ο Πατριάρχης έδωσε το λόγο συστήνοντάς τον στο εκκλησίασμα ως «κληρικό τώρα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου». Σύμφωνα με κείμενο που υπογράφει ο στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Νικόλαος Μαγγίνας και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Φως Φαναρίου», ο π. Κύριλλος στην ομιλία του «αναφέρθηκε στο τιμώμενο πρόσωπο της περιόδου του Δεκαπενταυγούστου, στην Παναγία Μητέρα του Θεού».

Παρελθόν με παρόν
«Ήλθαμε εδώ να ενώσουμε το παρελθόν με το παρόν. Να θυμηθούμε το παρελθόν και να βιώσουμε το παρόν, το σήμερα, όλοι μαζί, ωσάν μία μεγάλη οικογένεια, την οικογένεια της εδώ Ομογενείας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο τέλος της ακολουθίας, απευθυνόμενος στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν στην παράκληση. Και αναφέρθηκε στην πονεμένη Ρωμιοσύνη της Πόλης, καθώς και στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους κωδικούς με τους οποίους για δεκαετίες χαρακτηρίζονται οι μειονότητες από τις Αρχές του κράτους, με τη Ρωμαίικη να της έχει αποδοθεί ο αριθμός 1.

«Αυτό που χαρακτηρίζει και το χθες και το σήμερα, και το τότε και το τώρα, είναι η εμμονή μας εις τα πάτρια, είναι η ευλάβειά μας προς τα ιερά και τα όσια του Γένους μας και είναι ακόμη η κρυφή υπερηφάνειά μας για το ότι ανήκουμε στην πονεμένη Ρωμιοσύνη», είπε ο Πατριάρχης του Γένους και συνέχισε: «Προχθές στο Γηροκομείο μας μίλησα στους πρεσβυτέρους αδελφούς μας για τη μεγαλοσύνη της Ρωμιοσύνης και πράγματι αυτή έχει το δικό της μεγαλείο, τη δική της αρχοντιά και τη δική της αξιοπρέπεια, όσο και αν πόνεσε, όσον ολίγοι, στο πέρασμα του χρόνου. Πετροβοληθήκαμε, αλλά, όπως είπε τόσο όμορφα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, όταν μας πετροβολούν εμείς τι κάνουμε; Μαζεύουμε τις πέτρες όχι για να πετροβολήσουμε κι εμείς, αλλά για να κτίσουμε πολιτισμό. Πετροβοληθήκαμε και αποχτήσαμε, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, και κωδικό και μάλιστα τον υπ’ αριθμό ένα! Ευχαριστούμε αυτούς που μας έδωσαν την προτεραιότητα και δε μας κατέταξαν στη δεύτερη ή στην τρίτη μοίρα, αλλά έδωσαν σε εμάς τους Ρωμιούς τον αριθμό ένα. Παρ’ όλα αυτά, δε γογγύσαμε, δε μισήσαμε, δεν πετροβολήσαμε. Επαναλαμβάνω, κτίσαμε και κτίζουμε πολιτισμό.»

Ο πολιτισμός της Πόλης
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον πολιτισμό αυτό που εξακολουθεί να μαρτυρεί την παρουσία του στην Πόλη του Κωνσταντίνου.

«Όσα μνημεία απέμειναν από τους προγόνους μας, από την υπερχιλιετή χριστιανική αυτοκρατορία αυτής της πόλεως, είναι ικανά για να μαρτυρήσουν το μέγεθος και το ύψος του πολιτισμού τον οποίον εδημιούργησε το Γένος μας, και εδώ σε αυτήν την πόλη, και παντού όπου ερρίζωσε, διότι η Ρωμιοσύνη είναι ένα μέγεθος οικουμενικό. Παντού όπου θα πάτε, θα βρείτε Ρωμιούς, θα βρείτε Έλληνες, θα βρείτε Ορθοδόξους και παντού εκτείνεται η δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αυτήν την εκτεταμένη οικουμενικά δικαιοδοσία του Πατριαρχείου μας διακονούμε όλοι εμείς από εδώ, από το ιερό μας κέντρο, με την Αγία και Ιερά Σύνοδο, με την Πατριαρχική Αυλή, και όλοι εσείς οι οποίοι περιβάλλετε με υιική αγάπη και αφοσίωση τη Μητέρα μας Εκκλησία», κατέληξε την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey