Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραμένει ακόμα το πρώην στρατόπεδο στη Μόρια, που στις… 30 Αυγούστου θα ξεκινούσε τη λειτουργία του ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Παράνομων Μεταναστών

Δεν έκαναν τίποτα!

26/07/2013 - 22:32

Σε μια ακόμα «φούσκα» από τις πολλές που έχουμε ζήσει ως πολίτες αυτού του τόπου, εξελίσσεται η υπόθεση της δημιουργίας Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Παράνομων Μεταναστών σε χώρο εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου στην περιοχή της Μόριας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης.

Σε μια ακόμα «φούσκα» από τις πολλές που έχουμε ζήσει ως πολίτες αυτού του τόπου, εξελίσσεται η υπόθεση της δημιουργίας Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Παράνομων Μεταναστών σε χώρο εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου στην περιοχή της Μόριας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν έχουν καν ξεκινήσει να γίνονται εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου, αλλά και γιατί δεν έχουν γίνει ούτε καν οι απαραίτητες εργασίες δημιουργίας ενός φράκτη που θα διαχωρίσει το χώρο που θα χρησιμοποιηθεί για την υποδοχή των μεταναστών, από το υπόλοιπο στρατόπεδο.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, χθες έγινε γνωστό πως επισήμως ακόμη δεν έχει παραχωρηθεί χώρος προς χρήση από το Στρατό στην Ελληνική Αστυνομία, παρά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Κατά συνέπεια, το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει τότε ο υπουργός, βάσει του οποίου μέχρι 30 Αυγούστου θα λειτουργεί το Κέντρο, φαίνεται ότι δεν μπορεί να τηρηθεί.

Όταν στις 11 Ιουλίου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, είχε έρθει στη Μυτιλήνη, είχε δηλώσει στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Παράνομων Μεταναστών θα λειτουργεί σε πρώτη φάση έως τις 30 Αυγούστου, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος τού 2013.

Μάλιστα, είχε πει ότι ο χώρος είχε παραχωρηθεί από το Στρατό στην Ελληνική Αστυνομία μία ημέρα πριν, δηλαδή στις 10 Ιουλίου.

Αγνοεί το θέμα…
Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι έγγραφο όπου σημειώνεται ότι ο χώρος έχει παραχωρηθεί για χρήση από το Στρατό στην Αστυνομία, δεν έχει φτάσει ακόμα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Η ίδια υπηρεσία φέρεται να μην έχει ακόμη καμμία επίσημη πληροφόρηση για το ποιος θα είναι φορέας υλοποίησης των εργασιών, ούτε το πότε θα ξεκινήσουν αυτές, παρά το ότι όπως υποστήριζε ο υπουργός η δημιουργία του Κέντρου είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Υπουργείου.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να μπορέσουν να μπουν τα συνεργεία στο χώρο και να ξεκινήσουν οι εργασίες, θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν κάποιες άλλες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δημιουργηθεί φράκτης που θα χωρίζει το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Παράνομων Μεταναστών από τις στρατιωτικές κατοικίες που υπάρχουν στο στρατόπεδο, καθώς και να ανοιχτεί χωριστή πύλη. Οι εργασίες αυτές, όμως, ούτε έχουν ξεκινήσει, ούτε κανείς ξέρει εάν και πότε θα γίνουν, αλλά και ποιος θα τις υλοποιήσει.

Σε μια προσπάθεια επικοινωνίας χθες με το γραφείο του υπουργού, πάντως, μας δηλώθηκε άγνοια επί του θέματος!

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη Μυτιλήνη είχε πει πως πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες διαμορφώσεων-επισκευών για τη δημιουργία του Κέντρου στη Μόρια, προκειμένου να λειτουργήσει έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ έως το τέλος του χρόνου πρόκειται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι υποδομές του. Ο στόχος του Υπουργείου, όπως είχε υπογραμμίσει, είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου το Κέντρο να αρχίσει να υποδέχεται παράνομους μετανάστες, ούτως ώστε να αποφορτιστεί το λιμάνι και να μη σχηματίζεται μία εικόνα που αν μη τι άλλο βλάπτει και τον τουρισμό του νησιού.

Όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν στο ότι ο συγκεκριμένος στόχος δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί εφόσον τελικά κάτι τέτοιο είναι τελικά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη.

 

«Οι δυνάμεις τής Frontex να επιχειρούν στην Τουρκία»

Με αφορμή πρόσφατο θάνατο αλλοδαπού μετανάστη στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσών της Χίου, ο βουλευτής Χίου τού ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για θέματα Ναυτιλίας, Κώστας Τριαντάφυλλος, έκανε την εξής δήλωση:
«Ένας ακόμα νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, προσπαθώντας για ένα καλύτερο μέλλον, λόγω της εγκληματικής ευθύνης των παράνομων διακινητών. Προστίθεται, έτσι, ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα του θανάτου από τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.
Εκφράζουμε οδύνη και αποτροπιασμό για το γεγονός αυτό. Παραλλήλως, συγχαίρουμε το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή, που με την επέμβασή του έσωσε τη ζωή 46 άλλων αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και δύο γυναικών, που βρέθηκαν στη θάλασσα.
Επαναφέρουμε την πρόταση οι δυνάμεις τής Frontex, σε συνεργασία με τις Τουρκικές Αρχές, να επιχειρούν στις ακτές της Τουρκίας και όχι στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αποτρέπονται από την εκκίνησή τους τα θανατηφόρα ταξίδια των παράνομων διακινητών ανθρώπων.»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey