Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης, χτες, από Αστυνομικούς, Λιμενικούς και Πυροσβέστες

«Υψώνουμε κραυγή αγωνίας!»

06/09/2012 - 14:25

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Σωμάτων Ασφαλείας, έδωσαν χτες στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου συνδικαλιστές απ’ την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό.

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Σωμάτων Ασφαλείας, έδωσαν χτες στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου συνδικαλιστές απ’ την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Οι συνδικαλιστές των τριών Σωμάτων εξήγγειλαν τη σημερινή τους πορεία διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς και κάλεσαν όλους τους συναδέλφους τους και τους πολίτες να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα τους για καλύτερες οικονομικές παροχές, αλλά και την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί λόγω της αύξησης των μεταναστών.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λέσβου, Δημήτρης Αλεξίου, ο γενικός γραμματέας της ίδιας Ένωσης, Απόστολος Παπαδέλλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Ορφανός, και ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Λέσβου, Λήμνου και Άι-Στράτη, Φώτης Γαρουφαλλιάς.

«Φτάνουμε στο σημείο να υπάρχει θέμα επιβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξίου, μιλώντας για τα ειδικά μισθολόγια και το πώς αυτά επηρεάζουν τον κλάδο των αστυνομικών υπαλλήλων. «Ο πρωθυπουργός είχε πει πριν τις εκλογές πως δεν πρέπει να γίνουν άλλες περικοπές. Όσα είχε πει, τα αναιρεί σήμερα ο ίδιος και οι βουλευτές, σχεδιάζοντας κι άλλες μειώσεις, της τάξης τού 6,5% - 7,0% για το 2012 και του 12% για το 2013. Οι μισθοί μας πέφτουν κάτω από το μισό και αυτό δεν αφορά μόνο τους ένστολους, αλλά όλους τους πολίτες.»

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Γαρουφαλλιάς αναφέρθηκε κι αυτός στην κατάσταση, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει φτάσει στο μη περαιτέρω» λόγω των περικοπών, αλλά και των άλλων μέτρων που αφορούν στον κλάδο των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστικών υπαλλήλων. Έκανε επίσης λόγο για «αιμορραγία» από τις μη περιθάλψεις, αλλά και την έλλειψη παροχών, όπως και την υποχρέωση των ενστόλων να πληρώνουν οι ίδιοι το ρουχισμό και τα υποδήματά τους.

«Είναι απαράδεκτος ο διαχωρισμός σε μάχιμους και μη μάχιμους ένστολους», είπε κλείνοντας. «Όλοι είμαστε μάχιμοι και μας έχει κάνει εντύπωση το ότι υπάρχουν τόσες ελλείψεις, από τη στιγμή που υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό μπάτζετ από τη Frontex. Ευχόμαστε να αποφύγουμε το να γίνουμε ένστολοι πρώην ανατολικών κρατών.»

«Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», προσέθεσε, τέλος, ο κ. Ορφανός, καλώντας κι αυτός τον κόσμο να συμπαρασταθεί στη σημερινή κινητοποίηση των Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 11 στην Πλατεία Σαπφούς.

Και για τους μετανάστες
Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και στο βαθμό που έχει αρχίσει να επηρεάζει τα νησιά, αναφέρθηκε ο κ. Παπαδέλλης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενημερώνοντας και για τη χτεσινή σύλληψη 15 αλλοδαπών στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» (σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για υπηκόους διαφόρων κρατών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αλλά και μία έγκυος γυναίκα) οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πτήση τσάρτερ στην Ευρώπη έχοντας πλαστά διαβατήρια, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα κρατητήρια του νησιού, μετά και από την αυξημένη προσέλευση μεταναστών.

«Έκλεισαν τα σύνορα στον Έβρο, αλλά το κράτος δε μερίμνησε για τα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, το ζήσαμε και πριν τρία χρόνια, δε γίνεται να το ξαναζήσουμε. Κρατούνται παιδιά στους ίδιους χώρους με τους ποινικούς κρατουμένους. Υψώνουμε κραυγή αγωνίας πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Όταν θωρακίζεις ένα κράτος, το θωρακίζεις παντού.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σίτιση των αλλοδαπών κρατουμένων καλύπτεται από το ποσό που προβλέπεται για όλους τους κρατουμένους και το οποίο αντιστοιχεί σε 5,6 ευρώ ανά άτομο την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το Λιμενικό Σώμα, επαφές με στελέχη τής Frontex έχει και η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, αφού υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους σε διάφορους τομείς. Υπάλληλοι της Frontex είναι τοποθετημένοι στον Έλεγχο Διαβατηρίων στο αεροδρόμιο, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ποια θα είναι η συνεργασία τους από εδώ και πέρα, μετά και τις εξαγγελίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Πέρα από νέα σκάφη, πάντως, που ενδέχεται να έρθουν σύντομα στο νησί, δεν προβλέπεται άμεσα η επιπλέον στελέχωση της Αστυνομίας από τον Οργανισμό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey