Ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας, μετά την αύξηση των συλλήψεων μεταναστών

Ενισχύεται η Frontex στο ανατολικό Αιγαίο

05/09/2012 - 16:33

Σε ενίσχυση των δυνάμεών της στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρόκειται να προχωρήσει η Frontex, μετά από σχετικές επιστολές του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, προς την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Μάλμστρομ, και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Δημητρίου Μπαντιά, προς τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, κ. Λαϊτίνεν.

Σε ενίσχυση των δυνάμεών της στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρόκειται να προχωρήσει η Frontex, μετά από σχετικές επιστολές του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, προς την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Μάλμστρομ, και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Δημητρίου Μπαντιά, προς τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, κ. Λαϊτίνεν. Η λιμενική αρχή της Λέσβου δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το πότε και πώς ακριβώς θα ενισχυθεί η ευρύτερη περιοχή του νησιού, ωστόσο σύμφωνα με το λιμενάρχη, Μανώλη Βόμβα, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει το έργο των λιμενικών, που αυτήν τη στιγμή απασχολούνται κατά 70% στην επιτήρηση των ακτών.

Η απόφαση της Frontex έρχεται με αφορμή τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αφορά στην άμεση διάθεση τεσσάρων εναέριων μέσων, τεσσάρων περιπολικών σκαφών, τριών κινητών μονάδων επιτήρησης και οκτώ εμπειρογνωμόνων αξιωματικών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μεταφορά των παραπάνω έχει ήδη προγραμματιστεί και τις δαπάνες θα καλύψουν κοινοτικοί πόροι του οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα επιχειρησιακά μέσα των εταίρων μας στην Ε.Ε. θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υλοποιείται από το Λιμενικό Σώμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων τής Ε.Ε. στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Από κοινού η επιτήρηση
Η Λέσβος είναι μεταξύ των νησιών που «προσελκύουν» περισσότερο τους διακινητές και στα οποία έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά, και αντίστοιχα και συλλήψεις από το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία, μέσα στο μήνα Αύγουστο.

Όπως εξήγησε χτες μιλώντας στο «Ε» ο κεντρικός λιμενάρχης, Μανώλης Βόμβας, το τελευταίο διάστημα, το 70% της καθημερινότητας των λιμενικών αναλώνεται, τόσο από πλευράς μέσων, όσο και απασχόλησης, στην επιτήρηση των ακτών του νησιού. Ο ίδιος τονίζει πως ακόμη δεν έχει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο που να ορίζει το πόσα σκάφη θα έρθουν στη Λέσβο, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Η επιτήρηση που κάνουμε, ήταν η ίδια και πριν από λίγο καιρό, αλλά από τη στιγμή που συλλαμβάνονται άτομα και προβλέπεται μια σειρά δράσεων, ως αρμόδια διοικητική αρχή, είτε πρόκειται για κράτηση είτε για μεταγωγή, είναι λογικό να απασχολούνται οι υπάλληλοι περισσότερο. Κατά τη γνώμη μου, ήταν λογικό να αυξηθούν οι προσελεύσεις και μετά από την αποκοπή της ροής από τα σύνορα του Έβρου το βάρος να πέσει στα θαλάσσια σύνορα. Συνετέλεσε και ο πόλεμος στη Συρία, αφού υπάρχει μεγάλη ροή στα νότια σύνορα της Τουρκίας», αναφέρει ο κ. Βόμβας. «Η παρουσία τού Frontex ήταν ενισχυμένη και πριν από δύο χρόνια, δεν έχει σταματήσει καθόλου, απλώς ίσως επικεντρωθεί ή ενδυναμωθεί σε συγκεκριμένα σημεία, που κρίνεται πως θα χρειαστεί περισσότερο. Στο νησί μας υπάρχει πλοίο του οργανισμού και οι περιπολίες γίνονται από κοινού, απλώς έτυχε μέχρι στιγμής όποια περιστατικά σύλληψης, να γίνουν από εμάς.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey