Βράβευση ανήλικων προσφύγων της Μονάδας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αγιάσου

Ένα διαφορετικό ταξίδι για τα παιδιά…

04/07/2012 - 15:15

Διακρίσεις και βραβεία εισέπραξαν έξι ανήλικοι πρόσφυγες που μένουν στο Ίδρυμα της Αγιάσου, για τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας με θέμα τους πρόσφυγες.

Διακρίσεις και βραβεία εισέπραξαν έξι ανήλικοι πρόσφυγες που μένουν στο Ίδρυμα της Αγιάσου, για τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας με θέμα τους πρόσφυγες. Το διαγωνισμό για 17η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε φέτος το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων. Κεντρικό θέμα του Διαγωνισμού ήταν ο Ρατσισμός και η Ξενοφοβία. Εκεί τα παιδιά της Μονάδας της Αγιάσου είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τα προσωπικά τους βιώματα, που «κέρδισαν» τις καρδιές των κριτών.

Ο συγκεκριμένος Διαγωνισμός αφορούσε τόσο σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού, όσο και σε ανήλικους πρόσφυγες που διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Οι ανήλικοι πρόσφυγες της Μονάδας της Αγιάσου είχαν συμμετάσχει και τις δύο προηγούμενες χρονιές, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να παρευρεθούν στη βράβευση.

Η βράβευση στην Αθήνα
Ο φετινός Διαγωνισμός διήρκησε από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο και μέσα σε αυτό το διάστημα, οι νεαροί πρόσφυγες της Αγιάσου φιλοτέχνησαν ένα κοινό έργο με θέμα το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, ενώ αρκετοί από αυτούς έκαναν ο καθένας τη δική του ζωγραφιά, προκειμένου να τη στείλει επίσης στη διοργάνωση.

Τα έργα αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή και τα βραβεία ανακοινώθηκαν λίγο πριν την τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε πριν από μία περίπου εβδομάδα στην αίθουσα «Νίκος Γκάτσος» στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων, παρουσία εκατοντάδων κόσμου. Χάριν της τελετής, στην Αθήνα βρέθηκαν έξι παιδιά της Μονάδας της Αγιάσου, τα τέσσερα από τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αγιάσο και δύο έχουν μεταβεί στην Αθήνα και ειδοποιήθηκαν ειδικά για την περίσταση.

Η κριτική επιτροπή βράβευσε όλα τα έργα των παιδιών της Αγιάσου, μαζί με έργα ανήλικων προσφύγων από άλλες περιοχές, αλλά και μαθητές ελληνικών σχολείων. Εκτός από τις ονομαστικές τιμητικές διακρίσεις που έλαβαν, στον καθένα από αυτούς αποδόθηκε από μια φωτογραφική μηχανή, ενώ οι ιστορίες τους έκαναν το γύρο της χώρας, μέσα από την προβολή που είχε το γεγονός από τα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε..

«Στα προβλήματά σας ανήκουμε κι εμείς όμως», ανέφερε κατά την τελετή κάποιος από τους ανήλικους πρόσφυγες της χώρας. «Εμείς οι πρόσφυγες που ήρθαμε εδώ για να χτίσουμε από την αρχή τη ζωή μας και να γεμίσουμε με ελπίδα τα πνευμόνια μας. Το καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο για κανέναν λοιπόν. Αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε, ν’ ακούσετε κι εσείς τη φωνή μου. Προσπαθήστε να έρθετε κοντά μας και εμείς θα σας βοηθήσουμε.»

Τέσσερις από τους έξι νεαρούς πρόσφυγες που προέρχονται από τη Μονάδα της Αγιάσου, στην Αθήνα

«Επιβράβευση και αξιοπρέπεια»
Σύμφωνα με τη συντονίστρια κι επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αγιάσου, Κατερίνα Μαλιωτάκη, ήταν πολύ σημαντικό για τα παιδιά το ότι κατάφεραν να κάνουν ένα ταξίδι εκτός νησιού, ένα ταξίδι διαφορετικό, χωρίς φόβο και με μια τόσο ευχάριστη αφορμή.
«Τα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ, για την ακρίβεια ενθουσιάστηκαν», δήλωσε η ίδια. «Μπορώ να πω πως η ωραιότερη προσφορά που τους έγινε, ήταν αυτή της φωτογραφικής μηχανής, αλλά το σημαντικότερο ήταν το ότι βρέθηκαν και επιβραβεύτηκαν σε ένα υγιές, ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον και εισέπραξαν ηθική κυρίως επιβράβευση, αντιμετωπιζόμενα με αξιοπρέπεια.»

Συνεχής στήριξη από την «Αγκαλιά»
Για ακόμη μια φορά, υπήρξε έμπρακτη προσφορά αγάπης απ’ τον π. Στρατή Δήμου, πρόεδρο της Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά», στη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αγιάσου.

Την περασμένη εβδομάδα προσφέρθηκαν στους ανήλικους πρόσφυγες είδη ένδυσης, κουτιά γάλακτος, είδη προσωπικής υγιεινής και παιχνίδια. Ο π. Στρατής δήλωσε την πρόθεσή του να αρχίσει κάποιου είδους συνεργασία με τη Μονάδα, ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω προσφορές ειδών προς τους ανηλίκους, σε επικοινωνία πάντα με το διοικητή και το προσωπικό της Μονάδας, οι οποίοι θα τον ενημερώνουν για τις ανάγκες που κατά καιρούς θα προκύπτουν και τις ελλείψεις που θα πρέπει να καλυφθούν.

Όπως τονίζεται από τη Μονάδα Φιλοξενίας, τέτοιου είδους προσφορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενουμένων και να αναβαθμιστεί σημαντικά το κοινωνικό έργο που επιτελείται εκεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey