Δ.Χατζηγιάννης: «Η απόφαση βασίστηκε σε καθαρά σε αποδεικτικά στοιχεία»

10 έτη κάθειρξη για τους 4 Αφγανούς «εμπρηστές» του ΚΥΤ της Μόριας

19/06/2021 - 13:30 Ενημερώθηκε 20/06/2021 - 09:56

Ποινή κάθειρξης 10 ετών, χωρίς ελαφρυντικά ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τους τέσσερις Αφγανούς κατηγορούμενους για τον εμπρησμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Από την πλευρά των κατηγορουμένων αναμένεται να υποβληθεί έφεση.

Χατζηγιάννης: «Ήταν μία στοιχειώδης απονομή δικαιοσύνης»

«Ήταν μια στοιχειώδης απονομή δικαιοσύνης στο μεγάλο κακό που δημιούργησε η ύπαρξη της Μόριας και κυρίως η καταστροφή της σε μία νύχτα, που παρέδωσε την πόλη σε μία πολύ μεγάλη κοινωνική αναστάτωση. Ήταν θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα και αφετέρου που δεν διαταράχθηκε η κοινωνική συνοχή σε όλη την Μυτιλήνη με το να βρεθούνε σε μία νύχτα 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο και όλα αυτά συνηγορούν στην αναγκαιότητα μιας κλειστής δομής εκτός κατοικημένης περιοχής που θα επικρατούν καλές συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί, έτσι ώστε να απαντήσουμε στα επιχειρήματα που ακούστηκαν στο δικαστήριο ότι δεν είναι καλές οι συνθήκες κατά την υπεράσπιση. Και αφετέρου να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας και για την πόλη που βίωσε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο και μία πολύ μεγάλη αστάθεια και λίγο έλειψε να έχουμε τα χειρότερα αποτελέσματα. Ευτυχώς και ο κόσμος αντέδρασε με ωριμότητα και η κυβέρνηση έκανε τα πάντα και τελικά είχαμε μία αντιμετώπιση της κατάστασης και τώρα περιμένουμε τα καλύτερα, με μία λύση του μεταναστευτικού και με τη δημιουργία κλειστής δομής» είπε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης, που ήταν πολιτική αγωγή και εκπροσωπούσε ως δικηγόρος ιδιοκτήτη που είχε πάθει ολοσχερή καταστροφή η ιδιοκτησία του, η αποθήκη του μαζί με τα προϊόντα που εμπορευόταν από την φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ..

Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων

Η πλευρά των κατηγορουμένων ισχυρίστηκε αφενός μεν ότι δεν ήταν αυτοί και ότι τα στοιχεία που τους προσωποποιήσανε ήταν προϊόν επιλογής στο πρόσωπό τους με ρατσιστικά κριτήρια, δηλαδή κάποιος ομοεθνής τους τους ονομάτισε επειδή ανήκε σε άλλη φυλή Αφγανική και αυτός ήταν ο λόγος που τους προσωποποίησε.

«Ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη συζήτηση στο δικαστήριο ποιο ήταν το κίνητρο και πόσο σοβαρό ήταν αυτό και αποδείχθηκε από τα λεγόμενά τους , ότι ο συγκεκριμένος ποτέ δεν είχε ενοχλήσει κανέναν Αφγανό μέχρι τότε και η αιτία που το έκανε ήταν ότι μπροστά στα μάτια του, μεταξύ άλλων, και οι συγκεκριμένοι έβαζαν φωτιές με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα και η  ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του. Αυτό ήταν που τον οδήγησε να κάνει την καταγγελία. Από την άλλη δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες καταγγελίες Αφγανών εναντίων Αφγανών για φυλετικούς λόγους» εξηγεί ο κ. Χατζηγιάννης.

Το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι προσπαθούσε η υπεράσπιση να πει πόσο πολύ υποφέρουν οι μετανάστες και πόσο πολύ είναι απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσής τους. Το τρίτο επιχείρημα ήταν ότι κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει αιτήσεις για απόκτηση δελτίου διεθνούς προστασίας - λόγου του γεγονότος ότι κάποιοι είχαν τεθεί σε καραντίνα λόγω covid-19 και  πίστευαν ότι αν διαγνωστούν με κορονοϊό θα απομονωθούν και θα αποκλειστούν από το δικαίωμά τους να τύχουν διεθνούς προστασίας.

Η πολιτική αγωγή

Η πολιτικής αγωγή ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα, ότι αποδείχτηκε ότι τα κάνανε μεταξύ άλλων και αυτοί. « Ήταν πολύ προκλητική η όλη συμπεριφορά τους καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας δεν ακούστηκε ένα «ευχαριστώ» σε ότι έχει προσφέρει η Ελλάδα και η Μυτιλήνη στο μεταναστευτικό» είπε ο κ. Χατζηγιάννης και πρόσθεσε: «Δεν απάντησαν καθόλου στην αντίκρουση της κατηγορίας με στοιχεία, ούτε προσπάθησαν να φέρουν κάποιους μάρτυρες που να πουν ότι οι συγκεκριμένοι ήταν στην σκηνή τους όπως λέγανε την ώρα των γεγονότων».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey