Εξωτερικός συνεργάτης στον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την διαχείριση των δημοτικών δασών

Το δάσος Πτερούντα Το δάσος Πτερούντα Φωτογραφία: Ανδρονίκη Κουτσαβλή

Χωρίς δασολόγους οι Δήμοι της Λέσβου, όταν τα δάση της Ελλάδος καίγονται!

01/08/2023 - 09:00 Ενημερώθηκε 01/08/2023 - 09:44

Την ίδια στιγμή που περιοχές της χώρας γνωρίζουν τον πύρινο εφιάλτη με τις αδηφάγες φλόγες να έχουν καταστρέψει στρέμματα δασών και καλλιεργήσιμη γη και περιουσίες και να έχουν βυθίσει στο πένθος οικογένειες, τα δάση της Λέσβου είναι αντιμέτωπα με το κίνδυνο της καταστροφής, αφού το 90% της έκτασης που ανήκει στους δύο Δήμους «πάσχει» σε θέματα διαχείρισης, αφού εδώ και χρόνια παραμένουν στο έλεος τους. 

Γεγονός είναι ότι ούτε ο Δήμος Μυτιλήνης ούτε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου διαθέτουν δασολόγους και το απαιτούμενο προσωπικό για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των Δημοτικών Δασών, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται και παρότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ζητηθεί η κάλυψη των θέσεων αυτών. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα, προχωρά τις διαδικασίες για την απόκτηση εξωτερικού συνεργάτη. 

Τα δημοτικά δάση της Λέσβου εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπα με ακόμη ένα σοβαρότατο πρόβλημα, εκείνο της ξήρανσης των Πεύκων, που έρχεται ως απόρροια της συσσωρευμένης βιομάζας που συνεπάγεται από την μη ορθή διαχείριση τους. Μάλιστα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλης έχει στείλει έγγραφο για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της ξήρανσης, ενέργειες που όπως επισημαίνεται θα πρέπει να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2023. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει οι δύο Δήμοι να προχωρήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προηγούνται. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ήδη έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη που θα επιμεληθεί της διαχείρισης των δημοτικών δασών της δικής του επικράτειας, φέρνοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο στον Δήμο Μυτιλήνης δεν έχει συντελεστεί ακόμη κάποια αντίστοιχη διαδικασία.  

Υπενθυμίζεται ότι για να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση και δεδομένου ότι τα δάση δεν έχουν σύνορα, αφού το κεντρικό κυρίως δάσος του νησιού είναι ενιαίο και επεκτείνεται και στους δυο δήμους, από άποψη εκδήλωσης κινδύνων θα πρέπει οι ενέργειες να γίνονται συντονισμένα από όλους του δασοκτήμονες, όπως έχει επισημάνει και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Ε» ο κ. Κράλης. Δηλαδή και από τους δυο δήμους και από το δημόσιο , αλλά και από τους ιδιώτες που εμφανίζονται ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων , υπό ενιαίο συντονισμό για να υπάρχει και αποτέλεσμα.  

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 28 Ιουλίου, εστάλη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το αίτημα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για κήρυξή του σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με βάση το άρθρο 25 του Ν.4662/2022, προκειμένου ο Δήμος να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις προστασίας των δασών του και στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, αφού η ενδεικνυόμενη υλοτομία των νεκρωμένων και προσβεβλημένων πεύκων πρέπει να λάβει χώρα το προσεχή φθινόπωρο-χειμώνα, αλλά δυστυχώς δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, τα μέσα και υλικά του Δήμου Δυτικής Λέσβου. «Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με ιδιώτες που ασχολούνται με την υλοτομία, προκειμένου να δούμε πως μπορεί να οργανωθεί άμεσα και αποτελεσματικά η επιχείρηση αντιμετώπισης του φαινομένου» αναφέρει στο «Ε» η αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δυτικής Λέσβου Ασανούλα Γιαννή - Κοκκινέλλη

Εξωτερικός συνεργάτης στον Δήμο Δυτικής Λέσβου 

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος διαχείρισης, η αρμόδια αντιδήμαρχος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Ιουλίου, εισηγήθηκε το θέμα: «Αναγνώριση της αδυναμίας εκτέλεσης και έγκρισης ανάθεσης των υπηρεσιών έρευνας καταγραφής και σύνταξης προτάσεων διαχείρισης δασών Δυτικής Λέσβου» με το σώμα να λαμβάνει απόφαση που ανάβει το «πράσινο φως» για την απευθείας ανάθεση υπηρεσιών έρευνας, καταγραφής και σύνταξης προτάσεων διαχείρισης των δημοτικών δασών Δυτικής Λέσβου σε τρίτο εξωτερικό συνεργάτη δασολόγο, ο οποίος θα διαθέτει αποδεδειγμένη σχετική εμπειρία και επάρκεια προσωπικού, σύμφωνα με τον νομοθέτη. Ο εξωτερικός συνεργάτης έρχεται ως απόρροια της υποστελέχωσης αφού στον οργανισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου δεν προβλέπεται θέση δασολόγου, ούτε υπάρχει στο δυναμικό της αντίστοιχης διεύθυνσης υπάλληλος με αντίστοιχες γνώσεις.  

Σημειώνεται πάντως, ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου βρίσκεται ένα βήμα πριν την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, προκειμένου να συμπεριληφθεί και θέση ΠΕ Δασολόγου. Στη συνέχεια θα μπορέσει να ζητήσει την προκήρυξη της σχετικής θέσης μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να προσληφθεί και ο/η αντίστοιχος/η επιστήμονας. 

Σε δήλωσή της στο «Ε» η αντιδήμαρχος κ. Γιαννή, τόνισε ότι η διαχείριση των δημοτικών δασών ήταν ένα ζήτημα που απασχόλησε το Δήμο Δυτικής Λέσβου εν τη γενέσει του και αυτό γιατί αφενός ο Δήμος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αφετέρου δεν υπήρχαν οι απαιτούμενοι πόροι για την υλοποίηση των απαραίτητων. «Ήταν κάτι που ζητούσαμε χρόνια τώρα και επιτέλους βρήκαμε τα χρήματα να το ξεκινήσουμε» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννή. Οι διαδικασίες για την εξασφάλιση των πόρων ξεκίνησαν από την αρχή του 2023 και βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης και η ανάθεση της υπηρεσίας. 

Μάλιστα στην σχετική εισήγηση της κας Γιαννή σημειώνεται ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι ιδιοκτήτης δασών, όπως είναι τα δάση των Βασιλικών (19.730 στρ), Παρακοίλων (8.454 στρ), Πτερούντας (7040), Ανεμώτιας (1500 στρ), Σκουτάρου (1270στρ), Βρίσας (1000 στρ), Στύψης (600 στρ) και Λάμπου Μύλων (15.287στρ) συνολικής έκτασης 57.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο φυσικό κεφάλαιο, για οικοσυστήματα που επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως α) παροχή ξυλείας, βοσκήσιμης ύλης, ρητίνης, μανιταριών, αρωματικών φυτών, καρπών και θηραμάτων, β) προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, προστασία οικισμών από κατολισθήσεις και πλημμύρες, εμπλουτισμός των υδροφορέων γ) ρύθμιση του κλίματος (και μικροκλίματος) και συμβολή στους κύκλους του νερού και του άνθρακα και στην ποιότητα της ατμόσφαιρας και δ) αναψυχή, εκπαίδευση.  

Σε αυτήν επικαλείται με ΑΠ:43728/27-01-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών στο οποίο επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τα δασικά οικοσυστήματα, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τις υποχρεώσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου ως ιδιοκτήτη δασών ως προς τη γενικότερη διαχείριση και την αντιπυρική προστασία τους ειδικά.  

Αυτό που θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μέσω του εξωτερικού συνεργάτη είναι α) βάση δεδομένων με όλα τα δημοτικά δάση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και το ιστορικό της έως τώρα διαχείρισής του β) καθώς και στη μεταφορά τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων στοιχείων σε ότι αφορά στη νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση των δημοτικών δασών γ) να προχωρήσει στην εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των δημοτικών δασών και δ) σε προτάσεις διαχείρισης / αξιοποίησής τους.  

 
 

Στον Δήμο Μυτιλήνης 

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Γιώργος Αλεξίου τόνισε ότι αν και υπάρχει Δ/νση Δασών στο δήμο, εντούτοις δεν υπάρχουν υπάλληλοι για να τη στελεχώσουν, ενώ όπως και στην περίπτωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, δεν υπάρχει δασολόγος. Οι όποιες ενέργειες γίνονται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και αφορούν τις συντηρήσεις δασικών δρόμων, καθαρισμούς και δημιουργία ζωνών ασφαλείας σε συνεργασία με Δασαρχείο και Πυροσβεστική εκεί που απαιτείται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης δημοτικών δασών, όπως θα έπρεπε, από τον Δήμο. «Θα πρέπει να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να γίνονται οι κατάλληλες μελέτες και εργασίες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Αλεξίου και προσθέτει ακολούθως «Σαν προϊστάμενος πολιτικής προστασίας έχω κάνει έγγραφο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις ανάγκες που έχουμε» καταλήγοντας ότι η χρηματοδότηση για τις όποιες παρεμβάσεις δεν επαρκεί και θα πρέπει να αυξηθεί.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey