Παρατηρητές πουλιών ταξίδεψαν στην Λέσβο για να φωτογραφίσουν αυτό το σπάνιο είδος

Διπλομπεκάτσινo Διπλομπεκάτσινo Φωτογραφία Ron MacDonal

Διπλομπεκάτσινο ένα σπάνιο είδος πουλιού στον υγρότοπο της Αγίας Βερονίκης

20/05/2022 - 12:00 Ενημερώθηκε 20/05/2022 - 14:22

Φέτος οι παρατηρητές πουλιών και φύσης έκαναν ξανά αισθητή την παρουσία τους στη Λέσβο (μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας) και το νησί μας δίκαια τους αντάμειψε για αυτή τους την επάνοδο!

Μάλιστα τις ημέρες που μας πέρασαν ο Ιταλός φωτογράφος-παρατηρητής πουλιών, ο Marco Valentini,  ήταν εκείνος που εντόπισε πρώτος ένα σπάνιο είδος πουλιού το Διπλομπεκάτσινο (Gallinago media) στον υγρότοπο της Αγίας Βερονίκης στην Αχλαδερή.

Το αποτέλεσμα ήταν από εκείνο το μεσημέρι μέχρι τις επόμενες 6 μέρες που το έλος στέγνωσε να περάσουν για να το δουν όλοι μα όλοι οι παρατηρητές που βρίσκονταν στο νησί μας αυτό το διάστημα. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι και οι Έλληνες παρατηρητές που ταξίδεψαν ακόμα και αυθημερόν για να το βάλουν στη λίστα με τα πουλιά που έχουν δει (lifer), ειδικά σε συνδυασμό με το Φοινικοτρύγονο που από το περασμένο Φθινόπωρο εντοπίστηκε στα Λουτρά, ως το πρώτο καταγεγραμμένο φώλιασμα του Αφρικανικού- ασιατικού αυτού είδους στην Ευρώπη.

Έλος Αγίας Βερονίκης

Το Διπλομπεκάτσινο

Το Διπλομπεκάτσινο (Gallinago media), παγκόσμια απειλούμενο είδος, επισκέπτεται τη ΒΑ Ευρώπη  και ΒΔ Ασία (από την Πολωνία και Σκανδιναβία μέχρι τη Δυτική Ρωσία) κάθε άνοιξη και ξεχειμωνιάζει στη Νότια Αφρική. Μεμονωμένα Διπλομπεκάτσινα καταγράφονται κάθε λίγα χρόνια στη Λέσβο καθώς είναι ένα είδος κρυπτικό που δύσκολα γίνεται αντιληπτό κυρίως επίσης επειδή κάνει λίγες στάσεις μεταναστεύοντας αφού μπορεί να διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα (4.500-6.800) πετώντας ασταμάτητα για 48 μέχρι και 96 ώρες! Μοιάζει πολύ με το κοινό Μπεκατσίνι (Gallinago gallinago) όμως έχει μικρότερο ράμφος και στίγματα που κατεβαίνουν μέχρι κάτω στην κοιλιά -και μερικές άλλες πιο δύσκολα αντιληπτές διαφορές στα χρώματα της ουράς.

Φωτογράφοι για το Διπλομπεκάτσινο Ι ΚΠΕΝ Καλλονής

Παρατηρητές για το Διπλομπεκάτσινο ΙΚΠΕΝ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Ο υγρότοπος της Αγίας Βερονίκης

Ο υγρότοπος της Αγίας Βερονίκης, βρίσκεται 300 μέτρα από την αρχή του παραλιακού χωματόδρομου που οδηγεί από την Αχλαδερή (μετά τις σειρές των κυπαρισσιών) προς την περιοχή της Σκάλας Πολιχνίτου. Είναι ένα παράκτιο έλος γλυκού νερού που σχηματίζεται από το νερό της βροχής του χειμώνα και από τις απορροές από παρακείμενες καλλιέργειες και ελαιώνες για να στεγνώσει εντελώς προς το τέλος κάθε άνοιξης. Έχει έκταση 14 στρέμματα και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους Μικρούς Νησιωτικούς Υγρότοπους της Ελλάδας και προστατεύεται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης αποτελεί τμήμα των δύο περιοχών του ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000 που εντοπίζονται στον Κόλπο Καλλονής (Ειδική Ζώνη Διατήρησης GR4110004 και Ζώνη Ειδική Προστασίας για την ορνιθοπανίδα GR4110007).

Σε αυτό τον μικρό και, φαινομενικά ασήμαντο, υγρότοπο εμφανίστηκε η αδιαμφισβήτητα καλύτερη καταγραφή της φετινής Άνοιξης για τους παρατηρητές πουλιών!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey