Εκστρατεία των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, για την προστασία των μελισσών

Και για τη «Μελισσοθήκη του Αιγαίου»

30/01/2013 - 15:41

Την προστασία των μελισσών από τα φυτοφάρμακα και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αφορά εκστρατεία των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο.

Την προστασία των μελισσών από τα φυτοφάρμακα και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αφορά εκστρατεία των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ζήτημα αφορά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αφού, όπως υποστηρίζουν οι Οικολόγοι, ενδεχόμενη μείωση της ποικιλότητας των μελισσών θα είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι Οικολόγοι αναφέρονται εκτός άλλων στο Εργαστήριο Βιογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σπουδαία προσπάθεια για δημιουργία της «Μελισσοθήκης του Αιγαίου», μια σημαντική υποδομή του ιδρύματος και η πρώτη στο είδος της στη χώρα, το περιεχόμενο της οποίας φιλοξενεί τουλάχιστον 40.000 έντομα, πλήρως καταχωρημένα σε βάση δεδομένων, με όλα τα στοιχεία συλλογής. Μεταξύ αυτών, περισσότερα από 520 είδη άγριων μελισσών, 110 είδη συρφίδων και 65 είδη μελισσομυγών ή βομβυλιίδων, μόνο στη Λέσβο.

«Μ’ άλλα λόγια, μόνη η Λέσβος φιλοξενεί στη φύση της τόσες άγριες μέλισσες, όσες και ολόκληρη η Γερμανία και υπερδιπλάσιες από το Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζουν οι Οικολόγοι, προσθέτοντας πως ως τεκμηριωμένα ή πιθανά αίτια μείωσης της ποικιλότητας των μελισσών, αναφέρονται μεταξύ άλλων η απώλεια και ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων, αλλά και οι αλλαγές χρήσεων γης, ενώ οι μέλισσες πλήττονται και από τις πυρκαγιές.

«Όταν οι μέλισσες πεθαίνουν μαζικά, πρέπει να ανησυχούμε, και όχι μόνο αν είμαστε μελισσοκόμοι», αναφέρουν. «Υπάρχει λόγος σοβαρός. Οι μέλισσες αποτελούν δείκτες ενός υγιούς αγροοικοσυστήματος. Ο μαζικός θάνατός τους αποτελεί σήμα κινδύνου. Επικίνδυνα φυτοφάρμακα και επιμόλυνση από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ιδιαίτερα γύρη απ’ αυτούς τους οργανισμούς, εξολοθρεύουν τις μέλισσες και αυτό είναι μια προειδοποίηση και για τη δημόσια υγεία. Είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε άμεσα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey