24 μηνύσεις και κατασχέσεις δύο οχημάτων απ’ τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου το 2012, για λαθροϋλοτομία

Ένα δάσος… καυσόξυλα!

10/01/2013 - 15:37

Χωρίς την έξαρση που παρατηρείται σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που διαθέτουν «ατέλειωτα» δάση, και η νησιωτική Ελλάδα βιώνει το μείζον πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας, με αποτέλεσμα σημαντικές δασικές εκτάσεις να γίνονται καυσόξυλα για οικιακές σόμπες και τζάκια.

Χωρίς την έξαρση που παρατηρείται σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που διαθέτουν «ατέλειωτα» δάση, και η νησιωτική Ελλάδα βιώνει το μείζον πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας, με αποτέλεσμα σημαντικές δασικές εκτάσεις να γίνονται καυσόξυλα για οικιακές σόμπες και τζάκια. Ο απολογισμός της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου για το 2012 αποκαλύπτει πως εντοπίστηκαν και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη 24 περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας σε δασικές εκτάσεις στη Λέσβο, με «θύμα» τουλάχιστον 40 τόνους δρύες και πεύκα.

Τις προηγούμενες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε συνέχεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ζήτησε τη συμβολή των δήμων και των περιφερειών για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας και τον έλεγχο των λαθροϋλοτόμων. Με κατεπείγον έγγραφό του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, κάλεσε την αυτοδιοίκηση σε συνεργασία, προκειμένου να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται οι λαθροϋλοτόμοι. Σε συνέχεια της ίδιας παρέμβασης, ο κ. Καλαφάτης δημοσιοποίησε τα συγκεντρωτικά στοιχεία συμβάντων λαθροϋλοτομίας για το έτος 2012 ανά αποκεντρωμένη διοίκηση, απ’ τα οποία και προκύπτει πως σε όλο το Αιγαίο έγιναν 56 μηνύσεις για αδικήματα σχετικά με τη λαθροϋλοτομία, που αφορούσαν σε 110 τόνους δασικής ξυλείας, ενώ κατασχέθηκαν έξι οχήματα και 12 εργαλεία.

Αυξημένοι έλεγχοι
Δυστυχώς, όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλης, υπάρχει ένταση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας και στη Λέσβο, αλλά παράλληλα υπάρχει πλέον και αυξημένος αριθμός ελέγχων, αφού οι δασοφύλακες που υπήρχαν, με τους αγροφύλακες που πέρασαν στην υπηρεσία, από έξι έγιναν 34 (οι τέσσερις στη Λήμνο). «Οπότε έχουμε τη δυνατότητα για πιο συχνούς ελέγχους σε όλα τα δάση της Λέσβου», ανέφερε ο κ. Κράλης, που συμπλήρωσε ότι τα ξύλα που κατάσχονται όπως και τα φορτηγά ή τα εργαλεία, βγαίνουν σε δημοπρασία στην περιοχή όπου και έγινε η κατάσχεση. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, την προσεχή Παρασκευή θα γίνει δημοπρασία ξύλων στην Αγιάσο, για την οποία ήδη υπήρξε ενημέρωση στα καφενεία του χωριού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν απ’ τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου απ’ την κ. Βίκυ Μαυρέλλη, το 2012 η υπηρεσία προέβη σε 24 μηνύσεις για λαθροϋλοτομία, εκ των οποίων οι 17 αφορούσαν παράνομη ξύλευση ως επί το πλείστον βελανιδιών και λίγων πεύκων, σε ποσότητα μικρότερη των πέντε τόνων, ενώ οι επτά αφορούσαν σε ποσότητες μεγαλύτερες των πέντε τόνων.

Η ποσότητα που συνολικά είχε κοπεί, κατά περίπτωση υπολογίστηκε απ’ την υπηρεσία βάσει των διατομών των κομμένων δέντρων που βρέθηκαν, αφού συνήθως δεν εντοπίζεται και δεν κατάσχεται όλη η ξυλεία που παράνομα κόβεται.

Ομοίως το 2012 η Διεύθυνση Δασών κατάσχεσε δύο οχήματα (ένα αγροτικό και ένα φορτηγό), τα οποία βγήκαν σε δημοπρασία.


Με τηλέφωνο στον αριθμό του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας
Καταγγελίες στο 1591

Η Διεύθυνση Δασών παρεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που η λαθροϋλοτομία αφορά σε δασική έκταση, μια και επιτρέπεται η κοπή των ελαιόδεντρων. Αν γίνεται λαθραία κοπή λιόδεντρων σε ξένες ιδιοκτησίες, η υπηρεσία μπορεί να παρέμβει μόνο μετά από καταγγελία.

Πανελλαδικά και με στόχο τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου των δασών, η Πολιτεία καλεί τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές για όλους παραβατικές συμπεριφορές. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα άμεσα να καταγγέλλουν περιστατικά λαθροϋλοτομίας, στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας και τον τηλεφωνικό αριθμό 1591.

Το ίδιο νούμερο έχει τεθεί σε λειτουργία και στο Δασαρχείο της Λέσβου, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν καταγγέλλοντας περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας σε δάση ή και σε ελαιόδεντρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey