Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στη Λέσβο, σύμφωνα με την εταιρεία «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ»

Η ανακύκλωση… καλά κρατεί!

26/04/2012 - 16:41

Με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανακύκλωση υλικών στη Λέσβο. Μέσα στη γενικότερη συγκυρία, θα είκαζε ίσως κανείς πως οι πολίτες δεν απασχολούνται πλέον ιδιαίτερα από το πώς θα διαχειριστούν τα απορρίμματά τους.

Με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανακύκλωση υλικών στη Λέσβο. Μέσα στη γενικότερη συγκυρία, θα είκαζε ίσως κανείς πως οι πολίτες δεν απασχολούνται πλέον ιδιαίτερα από το πώς θα διαχειριστούν τα απορρίμματά τους. Κι όμως, τα στοιχεία της αρμόδιας για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών εταιρείας «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ» δείχνουν πως οι κώδωνες που βρίσκονται στα τρία διαφορετικά σημεία της Μυτιλήνης, όχι μόνο συνεχίζουν να γεμίζουν καθημερινά, αλλά γεμίζουν πλέον και με μεγαλύτερη ευσυνειδησία από τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον των πολιτών για την ανακύκλωση ήταν μεγάλο από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκαν από το Λιμενικό Ταμείο και σε συνεργασία με τον «Υδάτινο» οι κώδωνες ανακύκλωσης στην «πλατεία ανακύκλωσης», στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στην Επάνω Σκάλα.

Ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του εγχειρήματος, υπήρχαν αυξητικές τάσεις, που άλλαζαν μήνα με το μήνα, για να φτάσουν οι ποσότητες, ειδικά του χαρτιού, από μισό τόνο που ήταν αρχικά την εβδομάδα, στα τέλη τού 2010 να είναι στον ένα με ενάμιση τόνο την ημέρα.

Πιο «τακτικοί» οι πολίτες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο «Ε» η «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ», η εταιρεία που έχει αναλάβει το άδειασμα των κωδώνων ανακύκλωσης και την αποκομιδή των απορριμμάτων, μέσα στο 2011 η ποσότητα αυτή για το χαρτί αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, αφού όλη τη χρονιά συγκεντρώθηκαν συνολικά περίπου 380 τόνοι. Μέσα στη χρονιά που μας πέρασε, συγκεντρώθηκαν επιπλέον 116 τόνοι πλαστικού, 11 τόνοι μετάλλου και 135 τόνοι γυαλιού.

«Κάθε μέρα συλλέγουμε περίπου 2,35 τόνους και από τα τέσσερα είδη», εξηγεί ο υπάλληλος της εταιρείας, Γιάννης Τσώλας. «Οι ποσότητες αυτές είναι ανεβασμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που οφείλεται στην καλύτερη οργάνωση που έχει γίνει όσον αφορά στη συλλογή, αλλά και στην ανταπόκριση των ίδιων των πολιτών, που έχουν συμμορφωθεί με κάποιες υποδείξεις που είχε κάνει με ανακοινώσεις του ο “Υδάτινος”.»

Και μπορεί οι πρώτες ενδείξεις τού 2012 να δείχνουν μείωση της κίνησης των ανακυκλώσιμων υλικών, η εταιρεία ωστόσο αποδίδει το φαινόμενο αυτό στην οικονομική κρίση, που σίγουρα έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά και στις μέχρι τώρα άσχημες καιρικές συνθήκες, και τονίζει πως η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης είναι αξιοσημείωτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλές πόλεις της Ελλάδας η ανακύκλωση είναι ανύπαρκτη.

Αυξανόμενο ενδιαφέρον
Σύμφωνα με τον κ. Τσώλα, μάλιστα, υπάρχει ζήτηση για την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης και από άλλες περιοχές του νησιού. Ήδη, μέσα στο περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία τοποθέτησε στην Καλλονή ένα κοντέινερ, μετά από αίτημα της Τοπικής Ενότητας, ώστε να πετούν οι κάτοικοι τα πλαστικά, μεταλλικά και γυάλινά τους απορρίμματα. Ενδιαφέρον υπάρχει και από το Μόλυβο, ενώ άλλοι δυο - τρεις κάδοι έχουν τοποθετηθεί στο Μεγαλοχώρι και ένας μεγάλος κάδος για γυαλί βρίσκεται ήδη στο Πέραμα της Γέρας.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου κι εμείς προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους να γίνεται πιο εφικτή η ικανοποίησή του», αναφέρει κλείνοντας ο υπάλληλος της «Ανακύκλωσης Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ».

«Στους στόχους μας, με βάση το ενδιαφέρον που υπάρχει απ’ όλο το λεσβιακό χώρο και ιδιαίτερα από περιοχές που παρουσιάζουν τουριστική κίνηση, επεξεργαζόμαστε την ανάπτυξη ενός συστήματος ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, με κλιμακωτή αύξηση των σημείων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Υπάρχει επίσης επαφή με το Δήμο Λέσβου για στήριξή του σε πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης σε δημοτικές ενότητες του νησιού.»

Τι άλλο συλλέγεται...
Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας συλλέγονται και διαχωρίζονται επίσης ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από τη Λέσβο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ελαστικά από βουλκανιζατέρ, μπαταρίες αυτοκινήτων και απλές μπαταρίες. Τα περισσότερα από τα υλικά «ταξιδεύουν» εκτός νησιού, κυρίως στην πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιείται η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Για τη δραστηριότητα της συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης και διαχείρισης, η επιχείρηση διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες και συμβάσεις συνεργασίας με τους τελικούς αποδέκτες, ενώ ελέγχεται τόσο από τους προβλεπόμενους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους, όσο και από επιθεωρητές του συστήματος διασφάλισης ποιότητας ISO, το οποίο διαθέτει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey