Αποκλειστικές δηλώσεις στο «Ε» γονέων και φίλων των συλληφθέντων για τα επεισόδια - Αθώος ένας

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη της Δευτέρας

08/05/2018 - 12:58 Ενημερώθηκε 08/05/2018 - 13:12

Στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης θα εκδικαστεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου η υπόθεση των συλληφθέντων για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας της Πέμπτης στη Μυτιλήνης, την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη αφέθηκαν οι έξι συλληφθέντες για τα επεισόδια. Την Παρασκευή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προέβη σε 9 συλλήψεις αλλά οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς πρόκειται για ανήλικους κάτω των 17 ετών και γι αυτούς θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία.

Οι υπόλοιποι έξι, ηλικίας από 17 έως 28 ετών οδηγήθηκαν εν νέου χτες στις 8.45 το πρωί ενώπιον του προέδρου του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο ένας (19χρονος) αθωώθηκε των κατηγοριών. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους υπόλοιπους είναι στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές, εξύβριση και απόπειρες σωματικής βλάβης.

Κύμα συμπαράστασης από φίλους των συλληφθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις από τους συλληφθέντες έχουν ταυτοποιηθεί και για το πογκρόμ κατά των προσφύγων στις 22 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς. Μεγάλη αγανάκτηση έχει κυριεύσει από μία τους γονείς των κατηγορουμένων, που επισημαίνουν ότι τα παιδιά τους δεν συμμετείχαν στα επεισόδια. Από την άλλη, τα θύματα αυτής της επίθεσης βλέπουν με έκπληξη το ότι η έρευνα συνεχίζεται καθώς οι συλλήψεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στους μόνους, αν όχι και στους πραγματικούς υπαίτιους για τις επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων, όπως καταγράφηκαν.

 

Θερμές αγκαλιές από τους φίλους και τη μάνα του 19χρονου που αθωώθηκε

Δυνάμεις της ΟΠΚΕ φυλούν το δικαστικό μέγαρο λόγω του πολύ κόσμου που έχει προσέλθει για τις δύο υποθέσεις, των συλληφθέντων και των ευρωπαίων εθελοντών- μελών ΜΚΟ

 

Ο δικηγόρος, Π. Σαμαράς
«Δεν υπάρχει κάτι ενοχοποιητικό στη δικογραφία»

Ο Παράσχος Σαμαράς, δικηγόρος υπεράσπισης δύο συλληφθέντων ανέφερε στο «Ε»: «Έδωσε αναβολή το δικαστήριο, δεν είχε χώρο να εκδικαστεί η υπόθεση και θα εκδικαστεί τη Δευτέρα το πρωί». Και προσέθεσε: «Από τη δικογραφία δεν υπάρχει κάτι ενοχοποιητικό. Για τον έναν από τους εντολείς μου αναφέρει ότι συμμετείχε στο πλήθος που διαδήλωνε. Από το σύνταγμα είναι κατοχυρωμένο να διαδηλώνει κανείς. Κανείς δεν τον είδε να συμμετέχει στα επεισόδια. Για τον δεύτερο εντολέα μου δεν προκύπτει πουθενά ότι ήταν. Αναφέρει κάποιος κατηγορούμενος ότι ήταν, αλλά τίποτα παραπάνω»

«Μόνο από μια φωτογραφία, μπορείς να ξεχωρίσεις ποιοι ήταν»
Ο φίλος δύο εκ των συλληφθέντων, Νίκος Φύκιας τόνισε στην κάμερα του «Ε»: «Είμαι φίλος των δύο παιδιών που κρατάνε. Δεν έχουν αποδείξεις, ούτε φωτογραφίες, ούτε βίντεο. Επειδή είχαν κάποιες παλιότερες υποθέσεις τους κράτησαν μέσα τόσες ημέρες, για κανέναν άλλο λόγο. Στην πορεία, επειδή ήμουν κι εγώ εκεί, είχα ένα φιλαράκι ανήλικο που ήταν με έναν άλλο. Κουβαλούσαν το μηχανάκι τους και έφευγαν σπίτι τους. Η διμοιρία των ΜΑΤ τους τράβηξε κάτω, τους έριξαν ξύλο. Ευτυχώς τους αφήσανε την Παρασκευή το βράδυ. Ήτανε κοντά δύο χιλιάδες κόσμος κάτω. Υπάρχουν φωτογραφίες. Μόνο μια φωτογραφία να μου φέρουν εμένα, μπορώ να γνωρίσω 60 άτομα. Και τραβήξανε τους πιτσιρικάδες. Το ένα το παιδί έπαθε κρίση πανικού μέσα στο κρατητήριο, κόντεψε να πάθει ανακοπή. Δηλαδή τους τραβάνε άσκοπα.»

«Μας αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες!»
Η Μαρκέλλα, μητέρα του 19χρονου που αθωώθηκε δήλωσε αποκλειστικά στο «Ε»: «Την Παρασκευή στη 1.30 το μεσημέρι σταμάτησαν τον γιο μου στη “Γαρδένια” σε ένα πάρκο. Το μωρό είχε κατεβεί να πάει να πιει έναν καφέ και τον σταμάτησε η Ασφάλεια, τον ανεβάσανε πάνω. Εγώ ως μητέρα δεν γνώριζα απολύτως τίποτα ότι το παιδί μου ήταν πάνω στην Ασφάλεια. Και όταν το έμαθα στη συνέχεια πήγα στην Ασφάλεια μαζί με άλλους γονείς, δεν μας έδιναν πληροφορίες, και μας είχαν λες και ήμασταν τα χειρότερα σκουπίδια. Έπρεπε κάποιος υπεύθυνος να βγει να μας ενημερώσει για ποιο λόγο είναι τα παιδιά μας μέσα.»


Και τόνισε: «Το δικό μου το παιδί δεν ήταν καν στην πορεία. Ήμασταν όλοι μαζί οικογενειακώς στην πλατεία της Γαρδένιας. Καθόμασταν εκεί και 9 παρά τέταρτο ήμασταν σπίτι. Το παιδί μου από την Παρασκευή έως σήμερα (σ.σ. χτες το μεσημέρι) είναι μέσα κρατούμενος. Ας μου πει κάποιος για ποιο λόγο είναι μέσα. Γιατί αντιμετωπίσαν έτσι τα παιδιά μας λες και είναι οι χειρότεροι εγκληματίες. Θέλω να αποδοθεί η Δικαιοσύνη και μιλώ αποκλειστικά για το παιδί μου. Όλα τα παιδιά με ενδιαφέρουν, προς Θεού, απλά ξέρω ότι το δικό μου δεν συμμετείχε στα επεισόδια.»


«Ντροπή τους»
Η Δήμητρα Τυραδέλλη, μητέρα ενός 28χρονου που συνελήφθη για τα επεισόδια της Πέμπτης ανέφερε στο «Ε»: «Από την Παρασκευή έχουν συλλάβει τον γιο μου κι άλλα άτομα και τον έχουν μέσα. Μας είπαν ότι υπάρχει υλικό. Πού είναι το υλικό; Γιατί δεν μας το δείχνουν; Με τι αποδείξεις λένε ότι ήταν στα επεισόδια;

Και γιατί τους λένε εγκληματίες με χειροπέδες; Πιάσαν τους αδύναμους και αφήσαν όλους τους άλλους. Να αφήσουν ελεύθερα όλα τα παιδιά. Ντροπή τους».

Κάμερα: Ιγνάτης Τσικνής

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey