Ερώτηση Γιαννακοπούλου στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υπουργών & Μεταφορών

«Έφαγε πόρτα» το Εφετείο Βορείου Αιγαίου

08/04/2022 - 12:05

Δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Κυβέρνησης η κατασκευή του Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Το θέμα ανέδειξε με ερώτηση που κατέθεσε, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης & τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης του ΚΙΝΑΛ, Βουλευτής Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, την οποία κοινοποιεί ο τέως βουλευτής – Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης.

Τα ερωτήματα που θέτει η βουλευτής είναι εάν έντεκα χρόνια μετά την εκπόνηση της προμελέτης έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη καθώς και αν προτίθετο  οι Υπουργοί να εντάξουν το έργο και σε ποιο πρόγραμμα, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του;

Των ερωτήσεων προηγήθηκε ιστορική αναδρομή σε ότι έχει να κάνει με το θέμα που ακούει στον τίτλο «Εφετείο Βορείου Αιγαίο». Συγκεκριμένα η κα Γιαννακοπούλου σημειώνει ότι το 2011, μετά από πολυετείς προσπάθειες, ιδρύθηκε τελικά το Εφετείο Β. Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Η στέγαση του δε, έγινε μερικώς στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου και στο γειτονικό αυτού κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι υπηρεσίες του Εφετείου χωρίστηκαν και στεγάσθηκαν σε διαφορετικούς χώρους, κάτι που από μόνο του είναι καθόλα προβληματικό και μη λειτουργικό. Το δε, Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα κτίριο δεκαετιών, σε χείριστη κατάσταση που χρήζει επειγόντως εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης και επισκευών. Τον Μάρτιο του 2021 ενεκρίθη η χρηματοδότηση 310 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων και την Ανακατασκευή Υπαρχόντων. Σε αυτά, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν συμπεριλήφθηκε η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης. Επισημαίνει μάλιστα ότι για την μόνιμη στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου έχει εκπονηθεί προμελέτη το 2011 από τον τότε εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οργανισμό «Θέμις Κατασκευαστική» με εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και την ευθύνη επίβλεψης είχε ο αρμόδιος Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης.

Η «Θέμις Κατασκευαστική» όπως σημειώνεται εντάχθηκε στον οργανισμό «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» που δημιουργήθηκε το 2013. Η ολοκληρωμένη προμελέτη, προβλέπει την κατασκευή του Εφετείου στα παλαιά εγκαταλελειμμένα κτίρια που βρίσκονται στον οικοπεδικό χώρο του νυν Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης, δημιουργώντας ένα σύγχρονο κτίριακό συγκρότημα.

Καταλήγοντας η κα Γιαννακοπούλου επισημαίνει ότι η τραγική κατάσταση λειτουργίας του Εφετείου Βορείου Αιγαίου δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey