Νέες συλλήψεις στα παράλια της Λέσβου 44 αλλοδαπών παράνομων μεταναστών. Κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα του νησιού, που έχουν υπερχειλίσει

Μέρες 2009!

04/09/2012 - 15:24

Δραματικά ανέβηκε μέσα στο τελευταίο τριήμερο ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που κρατούνται στη Λέσβο. Δύο περιστατικά συλλήψεων έρχονται να προσθέσουν 44 ακόμη άτομα - από τα οποία τέσσερα παιδιά - στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του νησιού. Σημειώνεται ότι όλο το μήνα Αύγουστο οι συλλήψεις ήταν 87, κάτι που σημαίνει πως μόνο τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε τις μισές ήδη σε αριθμό.

Δραματικά ανέβηκε μέσα στο τελευταίο τριήμερο ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που κρατούνται στη Λέσβο. Δύο περιστατικά συλλήψεων έρχονται να προσθέσουν 44 ακόμη άτομα - από τα οποία τέσσερα παιδιά - στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του νησιού. Σημειώνεται ότι όλο το μήνα Αύγουστο οι συλλήψεις ήταν 87, κάτι που σημαίνει πως μόνο τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε τις μισές ήδη σε αριθμό.

Το πρώτο περιστατικό του τριημέρου, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Μανταμάδο, αφορούσε στη σύλληψη 15 ατόμων, 12 ανδρών και τριών γυναικών, ηλικίας από 18 έως 60 ετών. Μαζί τους και τέσσερα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως οκτώ ετών. Έφυγαν από την Τουρκία το βράδυ της Πέμπτης με φουσκωτό σκάφος και αποβιβάστηκαν σε παραλιακό σημείο κοντά στην περιοχή του Μανταμάδου, όπου τους συνέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος της Αγίας Παρασκευής.

Η δεύτερη σύλληψη έγινε το πρωί της Κυριακής. Πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή της Συκαμνιάς μια μηχανοκίνητη λέμβο να αποβιβάζει άγνωστο αριθμό παράνομων αλλοδαπών. Το πλωτό περιπολικό άρχισε να καταδιώκει το φουσκωτό, που αφού αποβίβασε τους παράνομους μετανάστες ξεκίνησε να επιστρέψει προς την Τουρκία. Ο κυβερνήτης του πραγματοποίησε, μάλιστα, επικίνδυνους ελιγμούς, ώσπου το περιπολικό σκάφος το ακινητοποίησε τελικά σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου από την ελληνική ακτή, συλλαμβάνοντας τον 36χρονο Τούρκο που το οδηγούσε, που ήταν και ο διακινητής των μεταναστών.

Την ίδια ώρα, συνελήφθησαν οι 25 παράνομοι αλλοδαποί που είχαν βγει στην ακτή.

Οι κρατούμενοι ανά τμήμα
Οι παραπάνω 44 συνολικά συλληφθέντες, προερχόμενοι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ήρθαν να προστεθούν σε άλλους 40 περίπου που βρίσκονταν στα κρατητήρια της Κεντρικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου και τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα ήδη από τον Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, μέσα στο μήνα που μας πέρασε είχαμε στο νησί συνολικά 87 συλλήψεις, διπλάσιες από αυτές του Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μισοί περίπου από αυτούς βρίσκονταν κατανεμημένοι στα κεντρικά κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης, τα οποία έχουν υποδομές κράτησης 28 ατόμων, και στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα του νησιού, όπου εστάλησαν για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη, σε χώρους όμως που προορίζονται για πολύ μικρότερο αριθμό κρατουμένων.

Σε όλα, οι συνθήκες κράτησης έχουν αρχίσει να γίνονται απάνθρωπες και ανυπόφορες, τόσο για τους ίδιους τους κρατούμενους παράνομους μετανάστες, όσο και για τους υπαλλήλους των αστυνομικών τμημάτων της Λέσβου.

Όπως μας έλεγε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Αλεξίου, οι μετανάστες κρατούνταν μάλιστα κάποια στιγμή στον ίδιο χώρο με τους ποινικούς κρατουμένους. Σήμερα και μετά τις προχθεσινές συλλήψεις, συνολικά 60 αλλοδαποί βρίσκονται στο Τμήμα της Μυτιλήνης, τέσσερις στην Καλλονή, έξι στην Αγία Παρασκευή, δύο στο Πλωμάρι, έξι στη Γέρα και τρεις στην Αγιάσο, ενώ σε ξεχωριστό χώρο φυλάσσονται οι οικογένειες, ώστε να μη βρίσκονται τουλάχιστον τα παιδιά στον ίδιο χώρο με τους ποινικούς κρατουμένους.


Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου:
«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα»

Την ίδια στιγμή, ουδέν νεώτερο υπάρχει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την απελευθέρωση των αλλοδαπών κρατουμένων. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, όλη σχεδόν η αστυνομική δύναμη του νησιού συνεχίζει να απασχολείται με τη φύλαξή τους.

«Δεν έχουμε κανένα νεώτερο, εξαρτάται από το Αρχηγείο κι εδώ ασχολούμαστε όλοι με τη φύλαξη κρατουμένων και δεν υπάρχει αστυνομία έτσι όπως έχουν μοιραστεί», λέει ο ίδιος. «Από το 2007 φαίνεται με προεδρικό διάταγμα ότι ιδρύθηκε στη Λέσβο Τμήμα Συνοριοφύλαξης, αλλά είναι μόνο στα χαρτιά. Δεν έχει λειτουργήσει ποτέ…»

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε χτες στο «Ε» ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, Παναγιώτης Σαμαράς. «Σε όλα τα τμήματα έχουμε φτάσει 200% πληρότητα και δε χωράει κανένας άλλος. Από τα κεντρικά δε μας επιτρέπουν να αφήσουμε κανέναν. Η νομοθεσία λέει πως όσοι είναι παράνομοι, συλλαμβάνονται. Από εκεί και πέρα είμαστε εκτελεστική αρχή και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Κι εμείς αναρωτιόμαστε πού θα βάλουμε τους ποινικούς που ενδέχεται να συλληφθούν μέσα στο ερχόμενο διάστημα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey