Μια πρόβα με την… «Πρόβα»

01/07/2012 - 05:56
Το «Ε» βρέθηκε σε μια από τις συναντήσεις της «Πρόβας», ενός από τα ιδρυτικά μέλη του πανελλαδικής εμβέλειας Σωματείου Φοιτητικών Ερασιτεχνικών Ομάδων, η οποία έχει ξεκινήσει και πάλι να μαζεύεται στο «Ευ Ζην», προετοιμαζόμενη για άλλη μια χρονιά για την τελική της παράσταση.
Μετράει ήδη πολλά χρόνια στα φοιτητικά - και όχι μόνο - πολιτιστικά δρώμενα της Μυτιλήνης, προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο. Τα μέλη της είναι δεμένα μεταξύ τους και περιμένουν πώς και πώς τις συναντήσεις τους. Το «Ε» βρέθηκε σε μια από αυτές και μπήκε στο κλίμα της «Πρόβας», ενός από τα ιδρυτικά μέλη του πανελλαδικής εμβέλειας Σωματείου Φοιτητικών Ερασιτεχνικών Ομάδων, η οποία εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου έχει ξεκινήσει και πάλι να μαζεύεται στο «Ευ Ζην», προετοιμαζόμενη για άλλη μια χρονιά με θεατρικά παιχνίδια και σκληρή δουλειά για την τελική της παράσταση.

«Δεν είναι αυτό που νομίζεις». Ο καθένας έθεσε επί τάπητος την ιδέα του και αυτή είναι η πρόταση που επικράτησε και που ο καθένας θα πρέπει να προφέρει θλιμμένα, χαρούμενα, τρομαγμένα και νευριασμένα. Τέσσερα θρανία, τέσσερις διαθέσεις και οι φοιτητές να ανεβαίνουν ένας - ένας πάνω τους και να λένε τη φράση τους. Δισταγμοί, η παρουσία μας «κομπλάρει» μερικούς, οι από κάτω ενθαρρύνουν τους επάνω, που αντιμετωπίζουν τη… μοναξιά της «σκηνής». Είναι ένα μόνο από τα θεατρικά παιχνίδια και τους αυτοσχεδιασμούς που η θεατρική ομάδα των φοιτητών έκανε στη συνάντηση που παρακολουθήσαμε.
Οι πρόβες για τη φετινή παράσταση δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Δεν έχει βρεθεί ούτε καν το έργο. Οι νέοι «ηθοποιοί» ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα στις συναντήσεις τους. Οι πρώτες από αυτές περιλαμβάνουν θεατρικά παιχνίδια, ασκήσεις αναπνοής και διαφράγματος και παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, ώστε να «λυθούν» οι συμμετέχοντες. Σε λίγες μέρες, ωστόσο, θα ξεκινήσουν μονολόγους και μονόπρακτα, ο καθένας αυτό που θα έχει διαλέξει, ώστε να ξεπεράσουν το άγχος του «κοινού», αλλά και να μάθουν πώς να συνεργάζονται χάριν μιας παράστασης. Οι «κανονικές» πρόβες ξεκινούν μετά…

Χωρίς ιεραρχία
Φέτος η «Πρόβα» αριθμεί, προς το παρόν τουλάχιστον, 30 - 35 φοιτητές. Τα μέλη της συναντιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στο «Ευ Ζην» και από τις 9 έως τις 12 περνούν άκρως δημιουργικές ώρες, που τους βοηθούν, εκτός άλλων, να δουλέψουν τον εαυτό τους και να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους.
«Είναι μια ξεκούραση μετά από όλη την ημέρα, κάτι που περιμένω πώς και πώς για να χαλαρώσω, αφού με ηρεμεί», λέει η Δέσποινα, φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και τρία χρόνια στην ομάδα. «Κοινό στοιχείο μας είναι πως σε όλους μας αρέσει το θέατρο και για μένα το ότι είναι ερασιτεχνικό έχει περισσότερη σημασία, γιατί σημαίνει πως το αγαπάς πραγματικά.»
Στην «Πρόβα» δεν υπάρχουν ιεραρχίες. Μπορεί ορισμένα μέλη της να αναλαμβάνουν κάθε φορά πιο ενεργά το συντονισμό των συναντήσεων, ωστόσο αυτό που τονίζουν τα μέλη της «Πρόβας» είναι το κλίμα συνεργασίας που υπάρχει.
«Το κλίμα είναι δημοκρατικό, ο καθένας αναλαμβάνει να δείξει κάτι σε όλη την ομάδα», λέει ο Άγγελος, φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, που μπήκε στην ομάδα πριν από τρεις εβδομάδες. «Δεν υπάρχει ιεραρχία, αλλά… “συμβουλευτική”, και αυτό είναι καλό, αφού δεν υπάρχει “καπέλωμα” των νεώτερων μελών.»
Ο Λευτέρης, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Περιβάλλοντος, ήταν και παλιότερα σε φοιτητική ομάδα φοιτητών, όσο ήταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη. «Είναι η πρώτη συνάντηση της “Πρόβας” στην οποία έρχομαι», λέει. «Ήδη το κλίμα μού φαίνεται πολύ καλό, το ίδιο και το πρόγραμμα που ακολουθείται.»
«Θέατρο μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε, δε χρειάζεται να έχεις ταλέντο, αρκεί να το θέλει κάποιος», προσθέτει η Δέσποινα. «Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να υπάρχει πολιτιστικό κομμάτι στο Πανεπιστήμιο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey