Από το πουθενά, το Δημοτικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή κυρίως, θυμήθηκαν το «Δήμο - τέρας» του «Καλλικράτη» έστω και με ψήφισμα

Η Αντωνέλλη επανέφερε το σπάσιμο του Δήμου

02/03/2017 - 15:11

Οι διαρροές με τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», τις οποίες φέρεται να μελετά η κυβέρνηση και δεν πέρασαν απαρατήρητες από την ΚΕΔΕ (σ.σ. που χτες πραγματοποιούσε έκτακτη συνεδρίαση για ακριβώς αυτό το θέμα), ενεργοποίησαν έστω και (πολύ) καθυστερημένα και τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Οι διαρροές με τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», τις οποίες φέρεται να μελετά η κυβέρνηση και δεν πέρασαν απαρατήρητες από την ΚΕΔΕ (σ.σ. που χτες πραγματοποιούσε έκτακτη συνεδρίαση για ακριβώς αυτό το θέμα), ενεργοποίησαν έστω και (πολύ) καθυστερημένα και τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με πρωτοβουλία λοιπόν της αντιδημάρχου Αναστασίας Αντωνέλλη, ήρθε στην προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος, ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, θα μετέφερε (σήμερα) στην ΚΕΔΕ τη βούληση του λεσβιακού λαού για το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου σε πέντε δήμους.

Το ψήφισμα έγινε δεκτό ομόφωνα, ωστόσο αποτέλεσε την αφορμή για τη μετωπική σύγκρουση του δημ. συμβούλου του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», Στρατή Καραγεωργίου, με τον Σπύρο Γαληνό, με τον πρώτο να υπενθυμίζει πως ουδέποτε η δημοτική αρχή δεν έχει εκφραστεί ως σήμερα, υπέρ του σπασίματος του Δήμου.

Αντίθετα, επικαλούμενος τα πρακτικά παλαιότερης συνεδρίασης της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, ο κ. Καραγεωργίου υποστήριξε πως ο δήμαρχος έχει ταχθεί υπέρ ενός μητροπολιτικού δήμου, για να προκληθεί αντιπαράθεση και να αναζωπυρώσει τελικά το ενδιαφέρον για τα… καλά του «Καλλικράτη».

Για την ιστορία όμως, θα πρέπει να πούμε πως ο δήμαρχος δεν κατάφερε να παρευρεθεί τελικά χθες στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, καθώς οι πρωινές πτήσεις δεν έγιναν λόγω ομίχλης, αφού δεν προσγειώθηκε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης!

Εκείνο που προκαλούσε εντύπωση από την περασμένη εβδομάδα στη διαρροή του σχεδιασμού(;) της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη», δεν ήταν ούτε η απλή αναλογική, ούτε η ψήφος στους μετανάστες, ούτε η μείωση της θητείας των δημοτικών συμβουλίων.

Αλλά το ότι στην όλη διαρροή δεν υπήρχε πουθενά ο μεγάλος καημός τεράστιων δήμων, σαν και εκείνον της Λέσβου, που δεν είναι άλλος από την προοπτική «σπασίματός» του. Παραδόξως λοιπόν η δημοτική αρχή, αλλά και η αντιπολίτευση, άφησαν ασχολίαστες τις όλες ενδείξεις που άφησαν οι διαρροές της κυβέρνησης και δεν συμπεριλάμβαναν το «σπάσιμο».

Μέχρι να φτάσουμε όμως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης. Εκεί όπου η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη, με δική της πρωτοβουλία, έφερε ψήφισμα στο σώμα, σύμφωνα με το οποίο ζητούσε την εξουσιοδότηση του δημάρχου Λέσβου να εκπροσωπήσει τη θέση του νησιού για πέντε δήμους, αντί του σημερινού ενός. Βάσει και του γνωστού πορίσματος του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης.

 

«Δεν πήρατε ποτέ θέση για το σπάσιμο»

Το ψήφισμα έτυχε της υποστήριξης όλων των παρατάξεων, όμως έδωσε αφορμή για πολλή κουβέντα σχετικά με την στάση του δημάρχου Λέσβου απέναντι σε αυτό το ζήτημα, αλλά και για την «αγωνιστικότητα» της δημοτικής αρχής, απέναντι σε μία ομολογουμένως μεγάλη αδικία για την αυτοδιοίκηση της Λέσβου.

Ο κ. Καραγεωργίου συγκεκριμένα, αναρωτήθηκε γιατί κατέθεσε το ψήφισμα η κ. Αντωνέλλη και όχι ο δήμαρχος και στη συνέχεια εμβάθυνε, υποστηρίζοντας πως ο κ. Γαληνός ως πρόεδρος και της ΠΕΔ, δεν πήρε ποτέ θέση στην προοπτική σπασίματος του Δήμου Λέσβου. Επικαλούμενος δε τα πρακτικά συνεδρίασης της ΠΕΔ για τις προτάσεις της για τον «Καλλικράτη» -παραμονές του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη (τέλη του 2016)- ο κ. Καραγεωργίου υποστήριξε ότι ο δήμαρχος είχε ταχθεί τότε υπέρ ενός μητροπολιτικού δήμου.

 

«Δε μείναμε ποτέ στις δυσκολίες…»

Η τοποθέτηση αυτή του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την άμεση αντίδραση του κ. Γαληνού, ο οποίος αρχικά υποβάθμισε τη σημασία που δίνεται αυτή τη στιγμή σε «διαρροές», αλλά εν συνεχεία στάθηκε στο ότι η δική του δημοτική αρχή, δεν έμεινε ποτέ στη λογική της διαμαρτυρίας για τα δεινά του Καλλικράτειου δήμου.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα του ενός δήμου, αλλά ποτέ δεν το βάλαμε μπροστά ως δικαιολογία. Για εμάς το μείζον είναι να κάνουμε έργο και να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, όχι να μένουμε στις δυσκολίες», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ η Αναστασία Αντωνέλλη που «άναψε φωτιές» ίσως και άθελά της, με την κανονικά αυτονόητη για όλη τη δημοτική αρχή, πρωτοβουλία της να φέρει ξανά στο προσκήνιο το σπάσιμο του Δήμου, επικαλέστηκε συνεντεύξεις του δημάρχου που φέρεται να παίρνει θέση υπέρ του σπασίματος του Δήμου.

Τονίζοντας πως η πρωτοβουλία που πήρε, δεν μπορεί να μπαίνει ουσιαστικά σε μικροπολιτική ανάλυση. «Είναι η δεύτερη θητεία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και είναι πάγια θέση μου και προσδοκία μου για το καλό όλων των συμπολιτών μου», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Δεν «πέταξε» ο δήμαρχος για την… ΚΕΔΕ

Για την ιστορία πάντως, θα πρέπει να καταγραφεί πως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Ψάνης, δεσμεύτηκε για μία συνεδρίαση του σώματος αποκλειστικά για τον «Καλλικράτη», ενώ θα πρέπει να καταγραφεί και η τραγική ειρωνεία της… μη παρουσίας του δημάρχου στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το ίδιο θέμα. Αφού λόγω ομίχλης δεν προσγειώθηκαν οι πρωινές πτήσεις και ο δήμαρχος δεν μπόρεσε να ταξιδέψει έγκαιρα στην Αθήνα για τη συνεδρίαση…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey