Λεσβιακό Βιβλίο

03/10/2016 - 14:39

ΛΕΣΒΙΑΚΑ, τόμος ΚΒ΄

Μυτιλήνη 2016, σελ. 558

(Πρακτικά συνεδρίου ιστορίας. Λέσβος 1912: Από την οθωμανική στην ελληνική επικράτεια, Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, 8-10 Νοεμβρίου 2012)

Επιμέλεια τόμου: Στρατής Αναγνώστου, Θανάσης Καλαμάτας

Έκδοση Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών

 

Η μεγάλη επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού μας, γιορτάστηκε και τιμήθηκε με μια σειρά από εκδηλώσεις και παραγωγές. Από τις δεύτερες σημειώνουμε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Λέσβος 1912. Στα βήματα της ελευθερίας», το φωτογραφικό λεύκωμα «Η παλιά Μυτιλήνη» και το αφιέρωμα του περιοδικού «Ένεκεν» στη λογοτεχνία της Λέσβου. Από τις εκδηλώσεις, η πιο σημαντική ήταν το τριήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων που κατέθεσαν πολλά νέα και άγνωστα στοιχεία. Το συνέδριο οργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου, η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών και η Εταιρεία Αιολικών Μελετών.

Πριν λίγες μέρες με την ασίγαστη φροντίδα του Στρατή Αναγνώστου, ο οποίος είχε επωμιστεί και το μεγαλύτερο βάρος της οργάνωσης και της υλοποίησης του συνεδρίου, κυκλοφόρησαν από την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών, τα πρακτικά και είναι διαθέσιμα στο αναγνωστικό κοινό και στην επιστημονική κοινότητα. Να υπογραμμίσω ότι εκτός των εισηγήσεων, στον τόμο δημοσιεύονται και οι συζητήσεις των συνέδρων και η αποτίμηση που έκανε η Μαρία Σταματογιαννοπούλου.

Αναλυτικότερα οι εισηγήσεις μοιράζονται σε εννιά ενότητες, όσες και οι συνεδρίες με τις παρακάτω θεματικές: Όψεις της περιόδου του Τανζιμάτ. Φορολογική πολιτική, δικαιοσύνη, σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων (MetinUnver, MuhammedCeyhan, Χρήστος Σταυράκογλου), Γραπτές μαρτυρίες για τη Λέσβο στα 1912 (Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Μαρία Μανδαμαδιώτου, Παναγιώτης Χαβαράνης), Προφορικές μαρτυρίες για τα γεγονότα του 1912 (Ελπινίκη Ταστάνη, Χρήστος Χατζηλίας, Αριστείδης Κυριαζής), Πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα κατά το 1912 (Ευστράτιος Χαραλάμπους, Στρατής Αναγνώστου, Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή), Τοπογραφικά Λέσβου - Οι σχέσεις με την Κύπρο (Ευθύμιος Αξιώτης, Μαρία Τσιτιμάκη, Γιώργος Γιωργής), Εκπαίδευση-Νεωτεριστικές ιδέες (Δημήτρης Μπούμπας, Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου-Κοντάρα, Σοφία Ματθαίου), Τέχνες: Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική, Μουσική (Ευγενία Δρακοπούλου, Θεοφάνης Σουλακέλλης), Λογοτεχνία (Ουρανία Πολυκανδριώτη, Αριστείδης Καλάργαλης, Ειρήνη Ρούγγου), Όψεις της μετάβασης της Λέσβου στην ελληνική επικράτεια. Ιστορικές αφηγήσεις. Τοπική εκκλησία, διπλωματία (Αθανάσιος Καλαμάτας, Αθανάσιος Τζιερτζής, Ιωάννης Στεφανίδης).

Στις εισαγωγικές σελίδες βρίσκουμε την εναρκτήρια ομιλία του Στρατή Αναγνώστου με τίτλο: «Λέσβος 1912: Από την οθωμανική στην ελληνική επικράτεια».

Π.Σ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey