Τα βιβλία παίζει

04/08/2016 - 14:49

 

Julian Barnes

Ο αχός της εποχής (μυθιστόρημα)

Μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2016, σελ. 240

Ο Τζούλιαν Μπαρνς είναι ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς με διεθνή αναγνώριση. Τα βιβλία του «Άρθουρ & Τζoρτζ», «Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ», «England, England», «Ένα κάποιο τέλος», «Τα τρία επίπεδα της ζωής», κ.ά., έχουν βραβευτεί, μεταφραστεί σε πολλές χώρες και δεχθεί εγκωμιαστικές κριτικές.

Το νέο του μυθιστόρημα είναι μια ιστορία για τη σύγκρουση ζωής και τέχνης, το θάρρος, τη δειλία, και τον πόνο του αναπόφευκτου συμβιβασμού. Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή, το έργο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς καθώς και στη σύγκρουσή του με το σταλινικό καθεστώς.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Μάιος του 1937. Ένας τριαντάρης περιμένει δίπλα στον ανελκυστήρα μιας πολυκατοικίας του Λένινγκραντ. Περιμένει όλη τη νύχτα ότι ανά πάσα στιγμή θα τον οδηγήσουν στο Αρχηγείο της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας. Καμιά από τις διασημότητες που γνώρισε την περασμένη δεκαετία δεν μπορεί τώρα να του φανεί χρήσιμη. Και ελάχιστοι από όσους οδηγούνται στο Αρχηγείο επιστρέφουν.

Οι «Sunday Times» έγραψαν: «Ακτινοβολεί ευφυΐα και λογοτεχνική μαεστρία. Ένας αριστοτεχνικός μυθιστορηματικός στοχασμός που προσφέρει στον αναγνώστη μια νέα ματιά στη σχέση μιας μουσικής ιδιοφυΐας με την εξουσία».

 

 

Simon Scarrow

Καρδιά από πέτρα

Μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2016, σελ. 539

 

1938: Τρεις νέοι περνούν ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι στη Λευκάδα, μακριά από τον πολιτικό αναβρασμό της Ευρώπης. Ο Πέτερ που έχει έρθει στο νησί από τη Γερμανία μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος διευθύνει μια αρχαιολογική ανασκαφή, γίνεται φίλος με τον Αντρέα και την Ελένη που ζουν στη Λευκάδα. Όταν ξεσπά ο πόλεμος και ο Πέτερ αναγκάζεται να φύγει, δίνουν την υπόσχεση ότι θα ξανασμίξουν.

1943: Ο πόλεμος έχει πια εξαπλωθεί και στην παραδεισένια Λευκάδα. Ο Αντρέας και η Ελένη έχουν ταχθεί με τις δυνάμεις των ανταρτών που αντιστέκονται στη γερμανική εισβολή. Ο Πέτερ έχει επιστρέψει, αυτή τη φορά ως καλά πληροφορημένος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του εχθρού, και γι’ αυτό θανάσιμα επικίνδυνος...

Ένα δυνατό ιστορικό μυθιστόρημα, ένα ανθρώπινο, ψυχολογικό δράμα από τον Simmon Scarrow, καθηγητή Ιστορίας, συγγραφέα και σεναριογράφο κινηματογραφικών ταινιών.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ρούλα Καρακατσάνη

Μάθημα σιωπής

Εκδόσεις Καλέντης

Αθήνα 2015, σελ. 512

 

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον κορυφαίο αριστοφανικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Θύμιο Καρακατσάνη, αληθινό, συγκινητικό και αποκαλυπτικό, όπως ταιριάζει στην προσωπικότητά του, ένα βιβλίο μνήμης, μια πηγαία, από καρδιάς κατάθεση της συνοδοιπόρου του, Ρούλας Καρακατσάνη.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey