Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΑΔΕΛ, με τη δημοτική αρχή να έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την αξιοποίηση των θερμοπηγών του νησιού

«Να μπούμε στο παιχνίδι του θερμαλισμού»

24/03/2015 - 21:08

Με τους τόνους να έχουν πέσει από την έντονη κουβέντα που προηγήθηκε για το «Σάρλιτζα» και τα Θέρμα, αλλά το θερμαλισμό να παραμένει ως κυρίαρχο ζήτημα της προχθεσινής συνεδρίασης, το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία και τον προϋπολογισμό της ΑΔΕΛ, αλλά και την πρόταση αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με τους τόνους να έχουν πέσει από την έντονη κουβέντα που προηγήθηκε για το «Σάρλιτζα» και τα Θέρμα, αλλά το θερμαλισμό να παραμένει ως κυρίαρχο ζήτημα της προχθεσινής συνεδρίασης, το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία και τον προϋπολογισμό της ΑΔΕΛ, αλλά και την πρόταση αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λέσβου Ιγνάτης Χατζηχρήστου παρουσίασε τον προϋπολογισμό εσόδων που αγγίζει τις 584.000 ευρώ και εξόδων που φτάνει τις 568.000 ευρώ, αναλύοντας διεξοδικά το πλάνο με το οποίο σκοπεύει ο ίδιος και δημοτική αρχή να καθοδηγήσουν την εταιρία, με στόχο να μπει δυναμικά η Λέσβος «στο παιχνίδι του θερμαλισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, στην εισήγησή του και αναλύοντας τα ποσά εσόδων και εξόδων, σχολίασε πως στόχος την εταιρίας είναι αξιοποιήσει τις θερμοπηγές του νησιού, οι οποίες είναι αρκετές και έχουν πολύ μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές και να τις ενοποιήσει, κάτω από τη διαχείρισή τους.

Τα στοιχεία της εταιρίας
Στην ανάλυση του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων για το 2015, ο κ. Χατζηχρήστου ανέδειξε ως δυναμικά στοιχεία της στήριξης των εσόδων της δημοτικής εταιρείας, τον τζίρο των πηγών της Εφταλούς που αγγίζει τις 50.000 ευρώ, αλλά και τη δραστηριότητα του σφαγείου του Μανταμάδου που φτάνει τις 95.000 ευρώ. Μεγάλα έσοδα όμως για την εταιρεία, προσδίδουν και τα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία της, αλλά και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών που διαθέτει και φαίνεται επί παραδείγματι στην περίπτωση της πλαζ στα Τσαμάκια και στα ιαματικά λουτρά των Θέρμων.

Από την άλλη τα σημαντικά έξοδα της ΑΔΕΛ, προκύπτουν -σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηχρήστου- κατά κύριο λόγο από τη διαχείριση των υποπροϊόντων σφαγής.

Η παρουσίαση που έγινε, παρά τη δεδομένη δυσπιστία σε κάθε είδους προϋπολογισμό εκ μέρους της αντιπολίτευσης, έτυχε της εμπιστοσύνης του σώματος, που έδειξε σε γενικές γραμμές μία ανοχή στην προσπάθεια που επιχειρεί η ΑΔΕΛ να διαδραματίσει ένα διαφορετικό ρόλο στις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού, σε σχέση με το παρελθόν. Ως εκ τούτου, η μόνη παράταξη που έδωσε λευκή ψήφο στην έγκριση του προϋπολογισμού, ήταν αυτής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
 
Και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Στο ίδιο κλίμα παρουσιάστηκε και η πρόταση της ΑΔΕΛ για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που βασίζεται στην προοπτική αγοράς των περιουσιακών στοιχείων της ΕΘΥΠΛ Α.Ε (Εταιρία Θερμών Υδάτων Πολιχνίτου), η οποία προσφάτως πέρασε από εκκαθάριση.

Γενικότερα εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΔΕΛ θέλει να αποκτήσει την κυριότητα (κόστους 88.000 ευρώ) τόσο των εγκαταστάσεων των θερμοπηγών του Πολιχνίτου και της έκτασης περίπου 113 στρεμμάτων, που ανήκει σε αυτές, αλλά και να διαχειριστεί τα ιαματικά του Λισβορίου. «Έχουμε αρκετές θερμοπηγές που δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Σε πολλές περιπτώσεις ο φυσικός αυτός πλούτος μας, έχει εγκαταστάσεις νηπιακού θα έλεγε κανείς επιπέδου, που πρέπει να αλλάξουν. Και από το ναδίρ, να φτάσουμε στο σημείο να μπούμε δυναμικά στο παιχνίδι του θερμαλισμού, βάσει ακριβώς των προοπτικών που διαθέτει το νησί μας.

Και η ΑΔΕΛ αυτή ακριβώς τη δυνατότητα θέλει να αναδείξει», δήλωσε μάλιστα χτες στο «Ε», μετά την έγκριση τόσο του προϋπολογισμού όσο και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΕΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey