Στείρωση σκύλου

30/05/2014 - 18:13

Τι είναι;
Στείρωση είναι η μόνιμη ή προσωρινή ανικανότητα γονιμοποίησης.

Τι είναι;
Στείρωση είναι η μόνιμη ή προσωρινή ανικανότητα γονιμοποίησης.
Πώς γίνεται;

Η προσωρινή στείρωση γίνεται με φάρμακα ή εμφυτεύματα και η μόνιμη γίνεται με ορχεκτομή (αφαίρεση των δύο όρχεων) ή σύνθλιψη των ορχικών αγγείων και του σπερματικού πόρου στα αρσενικά, και ωοθηκυστερεκτομή (αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας) στα θηλυκά.

Πότε πρέπει να γίνει;
Στα αρσενικά ιδανικό θεωρείται το διάστημα μεταξύ πέντε - επτά μηνών, αλλά μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στα θηλυκά ιδανικό θεωρείται το διάστημα μεταξύ του πρώτου και τρίτου οίστρου, αλλά μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.
Είναι επικίνδυνη η επέμβαση της στείρωσης;

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, δεν είναι 100% ασφαλής και υπάρχει ο κίνδυνος θνησιμότητας του ζώου, αν και σήμερα είναι σχεδόν μηδαμινός, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις και θα διαπιστωθεί η κλινική εικόνα του σκύλου.

Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης;
Γενικά: Αποφεύγεται ο υπερπληθυσμός των ζώων και η αύξηση των αδέσποτων, αν ο σκύλος κυκλοφορεί έξω.
Μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από αφροδίσια νοσήματα και καρκίνο.

Αρσενικά: 1. Αποτρέπεται η εμφάνιση νεοπλασιών των όρχεων, 2. Μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων του προστάτη, οι οποίες είναι πολύ συχνές στους σκύλους, όπως η υπερπλασία και η προστατίτιδα, 3. Σε περίπτωση κρυψορχίας (παραμονή του ενός ή και των δύο όρχεων στην κοιλιακή κοιλότητα ή στο βουβωνικό πόρο), η στείρωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη περαιτέρω παθολογικών καταστάσεων, 4.

Αποφεύγεται ανεπιθύμητη συμπεριφορά και γεγονότα: το κυνήγι του θηλυκού σταματάει και επομένως εμπλέκονται σε λιγότερους τσακωμούς. Η τάση για «μαρκάρισμα» με ούρα σχεδόν εξαφανίζεται. Ακόμη, μειώνεται η κυριαρχική τους τάση και η επιθετική συμπεριφορά, λόγω έλλειψης ορμονών (δε συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με αυτό).

Θηλυκά: 1. Προλαμβάνεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, 2. Προλαμβάνεται μια πληθώρα νοσημάτων όπως: πυομήτρα, μόλυνση της μήτρας από παραμένον έμβρυο και πρόπτωση κόλπου, 3. Δε στάζει αίμα κατά την περίοδο και δεν ακολουθούν το σκύλο υποψήφιοι αρσενικοί επιβήτορες, 4. Έχει παρατηρηθεί βελτίωση συμπεριφοράς και στα θηλυκά (αμφιλεγόμενη από μερικούς).

Ποιες είναι οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στείρωσης;
Ακράτεια ούρων: μπορεί να συμβεί στα θηλυκά. Εμφανίζεται λίγα χρόνια μετά την επέμβαση, αλλά θεραπεύεται.
Πόνος μετά την εγχείρηση, παροδικός.

Διαταραχή ανάπτυξης: έχει αναφερθεί, αλλά σε πολύ χαμηλή συχνότητα.
Τι πρέπει να κάνω μετά;

Να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας, που συνήθως είναι να χορηγείτε την αντιβίωση και να κρατάτε τις χειρουργικές τομές καθαρές. Καλό θα ήταν να αποφύγετε και έντονη δραστηριότητα που μπορεί να τραυματίσει το σκύλο.

Μύθοι και αλήθειες για τη στείρωση
- Συνοδεύεται πάντα από πρόσληψη βάρους: Υπάρχει όντως μείωση στο μεταβολισμό του στειρωμένου ζώου, αλλά με την κατάλληλη προσαρμογή στην τροφή ή/και την άσκηση δεν είναι δεδομένη η πρόσληψη βάρους.
- Δημιουργεί προβλήματα αυτοπεποίθησης στα αρσενικά σκυλιά: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η μειωμένη ερωτική διάθεση λόγω έλλειψης ορμονών δημιουργεί αυτή την ανθρωποκεντρική εντύπωση.
- Τα θηλυκά είναι αναγκαίο να γεννήσουν τουλάχιστον μια φορά πριν στειρωθούν: Αυθαίρετη και επιστημονικά αβάσιμη άποψη. Σίγουρα τα αδέσποτα θα ήταν πολύ λιγότερα χωρίς τέτοιου είδους παραπληροφόρηση.
- Η αναισθησία κατά την επέμβαση είναι πολύ επικίνδυνη: Εμπεριέχει ελάχιστο κίνδυνο, ο οποίος γίνεται αμελητέος σε υγιή και καλά εξετασμένα σκυλιά.

- Οι στειρωμένοι σκύλοι δεν μπορούν να ασκήσουν καλά τα εργασιακά τους καθήκοντα: Αυτή η άποψη βασίζεται στο ότι τα ένστικτα του σκύλου (για κυνήγι, φύλαξη, ποιμενικά καθήκοντα) έχουν ορμονική βάση. Οι ειδικοί συμπεριφοριολόγοι διαφωνούν και εδώ, με άλλους να πιστεύουν ότι τα ένστικτα είναι έμφυτα σε κάθε φυλή από την επιλεκτική αναπαραγωγή αιώνων, και άλλους να πιστεύουν ότι είναι θέμα ορμονών. Συμφωνούν πάντως στο ότι η διαφορά είναι μικρή, εάν υπάρχει.

Στείρωση και παρέμβαση στη φύση
Είναι όντως παρέμβαση στη φύση του ζώου, μια και κανένα ελεύθερο θηλαστικό δε θα βρισκόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες στειρωμένο. Είναι όμως όλες οι παρεμβάσεις στη φύση κακές; Η στείρωση είναι μία παρέμβαση χωρίς κανένα ψυχολογικό κόστος για το ζώο, που στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο οφέλη μπορεί να έχει.

Η μείωση των αδέσποτων ζώων που πεινάνε, κρυώνουν και αργοπεθαίνουν, καθώς και η πρόληψη θανατηφόρων ή μη νοσημάτων, φαίνεται να είναι πιο σημαντική από το αν επεμβαίνουμε στη φύση ή όχι. Αλλά αυτό εξαρτάται από τις φιλοσοφικές αντιλήψεις του καθενός… Η απόφαση, δική σας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey