Έκθεση «Αιγαίον - Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στη Θεσσαλονίκη

«Γενέθλια» επιτυχίας

28/02/2014 - 15:41

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας της μεγάλης έκθεσης «Αιγαίον - Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη, με επιτυχία για τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας της μεγάλης έκθεσης «Αιγαίον - Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη, με επιτυχία για τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.

Για έναν ολόκληρο χρόνο, χιλιάδες κατοίκων από τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, όλων των ηλικιών, επισκεπτών της πόλης της Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και ειδικών ομάδων κοινού, περιηγήθηκαν στην έκθεση, ταξίδεψαν σε μοναδικούς τόπους του Αιγαίου, γνώρισαν τις ομορφιές και τα μνημεία του και συμμετείχαν στον κύκλο επιστημονικών ημερίδων και τις ειδικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και φοιτητές, ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, επισκέφτηκαν την έκθεση, ενημερώθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις.

Δεκάδες ήταν και οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο που αναφέρθηκαν στην έκθεση.

Σε τρεις ενότητες
Τα εντυπωσιακά ευρήματα του απολιθωμένου δάσους Λέσβου βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης, που διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.

Η κεντρική ενότητα «Μνήμες Γαίας: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, έως τη σημερινή μορφή του αναγλύφου του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και τη σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις, που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η τρίτη ενότητα «Γαία: από το μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητας της περιοχής του Αιγαίου, την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν τη συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στη λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων.

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της «Tetragon», τελώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματεία Πολιτισμού, καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής τής UNESCO, χαίροντας και της υποστήριξης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey