Με δυσκολία καλύπτονται οι ανάγκες καθαριότητας σε όλη τη Λέσβο. Σοβαρά προβλήματα στο δυτικό τμήμα

«Δε βγαίνουν, δε βγαίνουν…»

16/01/2014 - 15:50

Έχει περάσει ένας μήνας από τη διαδικασία πρόσληψης πενταμηνιτών μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας. Εν τούτοις, σε ορισμένα χωριά της Λέσβου παρατηρούνται ελλείψεις, που δημιουργούν προβλήματα.

Έχει περάσει ένας μήνας από τη διαδικασία πρόσληψης πενταμηνιτών μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας. Εν τούτοις, σε ορισμένα χωριά της Λέσβου παρατηρούνται ελλείψεις, που δημιουργούν προβλήματα. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, σε δήλωσή του έσπευσε να επισημάνει ότι πρέπει να προσληφθούν άμεσα και οι υπόλοιποι πενταμηνίτες, στην προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

Τα προβλήματα που προέκυψαν, οφείλονται στο γεγονός ότι για πρόσληψη μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κατοίκους ορισμένων μόνο περιοχών της Λέσβου. Στην πλειονότητά τους αυτοί προέρχονται από Μυτιλήνη, Αγιάσο, Γέρα και Ευεργέτουλα. Τα άτομα από Αγιάσο, Γέρα και Ευεργέτουλα καλύπτουν τις ανάγκες των περιοχών τους, ενώ ορισμένοι εξ αυτών μεταφέρονται στη Μυτιλήνη ή σε άλλες χωριά της Λέσβου για να καθαρίσουν.

Πιο αισθητό πρόβλημα όσον αφορά στην καθαριότητα παρουσιάζεται, όμως, στη δυτική κυρίως πλευρά του νησιού, όπου το ενδιαφέρον για τη διαδικασία πρόσληψης, σύμφωνα με τους αρμοδίους, ήταν μηδενικό. Αναλυτικότερα, πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Ανεμότια, το Σκαλοχώρι, η Φίλια, η Άντισσα, η Βατούσα, η Πτερούντα, τα Χίδηρα, το Σίγρι, η Ερεσός, ο Μεσότοπος και τα Παράκοιλα. Εκεί, όπως επεσήμανε ο κ. Κουνιαρέλλης, γίνονται προσπάθειες για να εκτονωθεί η κατάσταση από το μόνιμο προσωπικό και τους συμβασιούχους, που στέλνονται στις περιοχές αυτές ανά διαστήματα.

Υπόλοιπες ελλείψεις…
Στον Πολιχνίτο δεν έχει περάσει κανένας εργάτης και οι ανάγκες εκεί καλύπτονται με συμβασιούχους (οκταμηνίτες και διμηνίτες). Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Μόλυβος, όπου δεν υπήρξε καθόλου ενδιαφέρον και θα καλύπτει τις ανάγκες της με μόνιμους υπαλλήλους της καθαριότητας ή οκταμηνίτες που θα στέλνονται εκεί έως ότου το Φεβρουάριο προσληφθούν διμηνίτες που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά.

Όπως ο κ. Κουνιαρέλλης εκτιμά, όταν προσληφθούν και οι υπόλοιποι πενταμηνίτες, το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί.

Μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας επρόκειτο να προσληφθούν 98 άτομα και μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί από τις 12 Δεκεμβρίου τμηματικά 70 άτομα. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να προσληφθούν άλλοι 28, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επανελέγχου που πραγματοποιείται λόγω των ενστάσεων που υπήρξαν.

Καθαρίζοντας το δρόμο στην περιοχή τού πάρκινγκ

Η κατανομή…
Σύμφωνα με το πρόγραμμα κατανομής που έχει συνταχθεί, υπάρχουν τέσσερα άτομα στην Ερεσό, ένα στην Πέτρα, τρία στην Αγία Παρασκευή, ένα στο Μανταμάδο, τρία στην Καλλονή, τρία στο Πλωμάρι, επτά στην Αγιάσο, τρία στη Γέρα, δύο στο Πέραμα, ένα στο Ίππειος, ένα στα Λουτρά, ένα στη Θερμή, τέσσερα στον Ευεργέτουλα και 36 στη Μυτιλήνη.

Ο κ. Κουνιαρέλλης, αναλύοντας το πρόγραμμα των πενταμηνιτών, είπε ότι στη Γέρα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 10 άτομα, από τα οποία επτά παρέμειναν στην περιοχή για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της και οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα. Στο Πλωμάρι, υπάρχουν πέντε άτομα, και όλα παρέμειναν εκεί για να δουλέψουν στο κομμάτι της καθαριότητας. Στη Θερμή, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ένα μόνο άτομο, που τη Δευτέρα πηγαίνει στα Μιστεγνά, την Τρίτη στις Νέες Κυδωνίες και στη Λουτρόπολη, ενώ κι άλλα άτομα στέλνονται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στη Θερμή, την Τρίτη και Τετάρτη στην Κώμη, την Πέμπτη στους Πύργους Θερμής, Δευτέρα στη Μόρια, Τρίτη στον Αφάλωνα και την Παρασκευή στην Παναγιούδα. Στα Λουτρά υπάρχει ένα μόνο άτομο για να καλύψει τις ανάγκες του χωριού, καθώς και της Σκάλας Λουτρών και της Κουντουρουδιάς.

Στα Αλυφαντά στέλνεται από τη Μυτιλήνη προσωπικό για τον καθαρισμό του χωριού, όποτε το ζητήσει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας. Για την περιοχή που ξεκινά από την Ακαδημία και φτάνει έως το αεροδρόμιο, υπάρχει ουσιαστικά μόνο ένα άτομο, καθώς το δεύτερο που είχε τοποθετηθεί, παρουσίασε προβλήματα υγείας. Στην περιοχή αυτή αναμένεται να τοποθετηθούν κι άλλοι εργάτες καθαριότητας.

Εργάτες καθαριότητας στην Επάνω Σκάλα

Στον Ευεργέτουλα προσελήφθησαν επτά άτομα, ένα από τα οποία έχει αναλάβει ρόλο υδρομετρητή, οι υπόλοιποι τρεις δουλεύουν στο κομμάτι της καθαριότητας σταθερά εκεί και οι υπόλοιποι μεταφέρονται στη Μυτιλήνη. Στην Αγιάσο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 12 άτομα, οι επτά απ’ τους οποίους απασχολούνται στη συγκεκριμένη περιοχή και οι υπόλοιποι μεταφέρονται καθημερινά στη Μυτιλήνη.

Στην Πέτρα υπάρχει ένας μόνο εργάτης, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής που περιλαμβάνει και άλλα χωριά, όπως για παράδειγμα τη Στύψη. Η προσωρινή λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι παρόμοια με τις άλλες: στέλνεται προσωπικό από το Δήμο κατά διαστήματα. Στο Μανταμάδο υπάρχει μόνο ένα άτομο και στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται η Κάπη, η Κλειώ και η Πελόπη. Δεδομένου τούτου, είναι αδύνατο ένας μόνο εργάτης να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, γι’ αυτό στέλνονται και άλλα άτομα.

Ας σημειωθεί ότι για τη μεταφορά των εργατών που κατοικούν σε Αγιάσο, Γέρα, Ευεργέτουλα, ο Δήμος έχει βάλει πούλμαν, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι κατόπιν ενεργειών του κ. Κουνιαρέλλη, οι εργαζόμενοι έχουν βγάλει κάρτα για τη μεταφορά τους από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ και πληρώνουν μισό εισιτήριο, ενώ από τα αστικά ΚΤΕΛ η μεταφορά γίνεται δωρεάν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey