Από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Πλωμάρι

Διήμερο αφιέρωμα στους αμανέδες…

10/01/2014 - 15:52

Μια διήμερη εκδήλωση αφιέρωμα στους αμανέδες πρόκειται να υλοποιήσει στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου, στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με μουσικούς του είδους από τη Λέσβο και την υπόλοιπη χώρα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Πόλιον» του Πλωμαρίου.

Μια διήμερη εκδήλωση αφιέρωμα στους αμανέδες πρόκειται να υλοποιήσει στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου, στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με μουσικούς του είδους από τη Λέσβο και την υπόλοιπη χώρα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Πόλιον» του Πλωμαρίου. Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πέλαγος Πολιτισμού» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι η πρώτη από μια σειρά τριών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κι έχει ως στόχο να φέρει το κοινό σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος, αλλά και την παραγωγή ενός ντοκυμαντέρ που θα έχει σχέση με την όλη προσπάθεια.

Ο αμανές, μουσικό ιδίωμα ιδιαίτερα γνωστό στη Λέσβο, είναι το μακρόσυρτο, παθητικό τραγούδι που βγαίνει από μια φωνή, έχοντας πάρει το όνομά του από την επανάληψη του τουρκικού επιφωνήματος «αμάν», που σημαίνει «έλεος», «οίκτος». Οι ρίζες του κρατούν από την Τουρκία, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία βυζαντινής μουσικής, ενώ στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα γνωστό από το 1877, όταν και πρωτοαπασχόλησε σοβαρά τούς τότε συνθέτες και στιχουργούς.

Κατά τη δικτατορία του Μεταξά είχε απαγορευτεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, θεωρούμενο ως καθαρά τουρκικό τραγούδι. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα έχει επανέλθει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, είτε από παλιούς «αμανετζήδες» που τον διατηρούν λόγω καταγωγής και γειτονίας με τα απέναντι παράλια, είτε από νέους μουσικούς, που έλκονται ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη μουσική παράδοση.

Η εκδήλωση-αφιέρωμα στη Λέσβο
Αφιερωμένη στον αμανέ, λοιπόν, θα είναι η διήμερη εκδήλωση που θα υλοποιήσει το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου, στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι, στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Πέλαγος Πολιτισμού».

Τόσο ο γνωστός Σόλων Λέκκας, αλλά και οι νεώτεροι Νίκος Ανδρίκος στη φωνή, Αλέκος Καφούνης στην κιθάρα και Στρατής Σκουρκέας στα κρουστά από τη Λέσβο, αλλά και πολύ γνωστοί «παραδοσιακοί» μουσικοί της χώρας, όπως ο Νίκος Διονυσόπουλος, ο Απόστολος Τσαρδάκας, ο Γιώργος Ψάλτης, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης κ.ά., από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα πάρουν μέρος στο συγκεκριμένο αφιέρωμα.

Η πρώτη ημέρα θα περιλαμβάνει μια γενική πρόβα και μια μορφολογική και ιστορική παρουσίαση του είδους του αμανέ, στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, από το Νίκο Ανδρίκο, ενώ τη δεύτερη ημέρα, θα γίνει μια μεγάλη συναυλία στο Πλωμάρι και συγκεκριμένα στο Πολύκεντρο ή στον «Καφενέ» του χωριού, που αποπνέει και ατμόσφαιρα σχετική με την εποχή «γέννησης» και προέλευσης του αμανέ.

Η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στην Ικαρία και τη Χίο, στο πλαίσιο και πάλι του «Πελάγους Πολιτισμού».

Το απώτερο αποτέλεσμα θα είναι η παραγωγή ενός ντοκυμαντέρ που θα αφορά το συγκεκριμένο είδος, αλλά και την όλη προσπάθεια που θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες σε αυτό (μουσικούς κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι υπεύθυνος για την παραγωγή εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι ο καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey