Οι βουλευτές τοποθετούνται για τη διαίρεση του Δήμου Λέσβου

Θα απαλλαγούμε απ’ το… έκτρωμα;

06/12/2013 - 16:11

Περιορισμένες μεν, υπαρκτές δε, παραμένουν οι ελπίδες για τη διαίρεση του ενιαίου Δήμου Λέσβου σε περισσότερους. Σε συνέχεια του χθεσινού μας ρεπορτάζ, όπου και δημοσιεύσαμε τις απόψεις των κομματικών στελεχών, φιλοξενούμε σήμερα τις δηλώσεις των τριών βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, που συμφωνούν στην ανάγκη να απαλλαγούμε απ’ το μόρφωμα, αν και με διαφορετική προσέγγιση ο καθένας.

Περιορισμένες μεν, υπαρκτές δε, παραμένουν οι ελπίδες για τη διαίρεση του ενιαίου Δήμου Λέσβου σε περισσότερους. Σε συνέχεια του χθεσινού μας ρεπορτάζ, όπου και δημοσιεύσαμε τις απόψεις των κομματικών στελεχών, φιλοξενούμε σήμερα τις δηλώσεις των τριών βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, που συμφωνούν στην ανάγκη να απαλλαγούμε απ’ το μόρφωμα, αν και με διαφορετική προσέγγιση ο καθένας. Μάλιστα, οι δύο κυβερνητικοί δηλώνουν ευθέως πως θα ψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ανεξάρτητα απ’ το πόσους δήμους θα προτείνει. Άλλωστε εμφανίζονται περισσότερο θιασώτες της διχοτόμησης, παρά του σπασίματος σε τέσσερις νέους οργανισμούς.

«Είναι γεγονός ότι ο Δήμος έπρεπε να σπάσει, τουλάχιστον σε δύο και εν συνεχεία να μελετηθεί και για περισσότερους. Να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πράξη, στη λειτουργία ενός τεράστιου δήμου, κι όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και σε άλλα μεγάλα νησιά, ακόμη και στο Βόρειο Αιγαίο, όπως της Σάμου», ανέφερε ο βουλευτής τής Ν.Δ. Παύλος Βογιατζής, προσθέτοντας: «Προσωπικά θεωρώ αναγκαίο να διορθωθούν άμεσα οι εξόφθαλμες περιπτώσεις λαθών σαν της Λέσβου, και μάλιστα πιστεύω ότι επιβάλλεται οι δήμοι που θα προκύψουν, όσοι είναι αυτοί, να είναι ισότιμοι μεταξύ τους, να μην πάμε δηλαδή στη δημιουργία κάποιου μητροπολιτικού δήμου που να διατηρήσει υπηρεσίες οι οποίες δε θα υπάρχουν στους υπόλοιπους.»

«Ο “Καλλικράτης” είναι λάθος σχεδιασμένος, και θεσμικά, και χωροταξικά. Η επαναδιατύπωση του αυτοδιοικητικού μοντέλου της χώρας είναι προγραμματική θέση τού ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι που έχουν την ευθύνη για το σχηματισμό του αυτοδιοικητικού αυτού μορφώματος, που σε κάποιες περιπτώσεις όπως της Λέσβου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκτρωματικό, έχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή. Ας αναλάβουν, λοιπόν, οι ίδιοι τις ευθύνες που τους αναλογούν. Εμείς περιμένουμε την κατάθεση απ’ τη μεριά της κυβέρνησης ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου, για το οποίο θα τοποθετηθούμε άμεσα», δήλωσε ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, εκφράζοντας παρόμοια θέση με αυτήν που έχει διατυπώσει συνολικά και το κόμμα του.

Θα διαφοροποιηθεί
Αυτός που διαφωνεί με το υπόλοιπο κόμμα κεντρικά - όπως και η Οργάνωση της Λέσβου - είναι ο Νίκος Σηφουνάκης, που ήδη έχει δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του. Όπως έγραψε χθες η «Καθημερινή» αναφερόμενη στην ατζέντα τού ΠΑΣΟΚ για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, «μοναδική πα­ραφωνία η οποία καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού την περασμένη Τρίτη - παρουσία 17 εκ των 27 βουλευτών τού ΠΑΣΟΚ - ήταν εκείνη του κ. Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο χωροταξικό σχεδιασμό του “Καλλικράτη”, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κ. Σκανδαλίδη, που απάντησε ότι το κόμμα δεν μπορεί να δεχθεί καμμία αλλαγή στο συγκεκριμένο νόμο».

Χθες το μεσημέρι, μιλώντας στο «Ε», ο κ. Σηφουνάκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας, με το οποίο και προαναγγέλλαμε την απόφασή του να διαφοροποιηθεί προκειμένου να υποστηρίξει το σπάσιμο του Δήμου.

«Πιστεύω στην ανάγκη διαίρεσης του Δήμου Λέσβου κι έχω κάνει απόλυτα σαφή, προς κάθε κατεύθυνση, την πρόθεσή μου να επιμείνω σ’ αυτήν τη θέση μέχρι το τέλος», σημείωσε ο βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας:

«Κατ’ αρχάς θεωρώ πως η απόφαση της ΚΕΔΕ, όταν προτείνει τα θέματα των αλλαγών να γίνουν από επιτροπή μετά τις δημοτικές του Μαΐου, είναι παρελκυστική. Η ίδια η ΚΕΔΚΕ είχε αποφασίσει αμέσως μετά τις εκλογές τού 2010, πως θα κατέθετε τις προτάσεις της για τη βελτίωση των αδικιών, όπου υπήρχαν, του “Καλλικράτη”. Κι ενώ δεν έκαναν τίποτα όλο αυτό το διάστημα, έρχονται τώρα και με πρόσχημα ότι είμαστε σε περίοδο παραμονής εκλογών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για αλλαγές. Έτσι και η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της, κ. Ασκούνης, εμφανίζονται το λιγότερο ασυνεπείς.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, εξέφρασα, και με επιστολή μου στον πρόεδρο, την κάθετη διαφωνία μου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει το απαράδεκτο καθεστώς του ενός Δήμου. Κι αν χρειαστεί να διαφοροποιηθώ, θα το πράξω με την ψήφο μου, αρκεί να διαιρεθεί ο ενιαίος Δήμος Λέσβου σε περισσότερους, έστω και σε δύο, σε Μυτιλήνης και Μήθυμνας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey