Αυτά που πρόλαβα…

20/09/2013 - 21:24

Ο Μίλτος Πρωτογερέλλης, γιος του Φρίξου και της Φιφής, γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου, γύρισε την ταινία μικρού μήκους «Η γέννηση της Ελένης» και πήρε μέρος ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία «Ο κλοιός» του Κώστα Κουτσομύτη.

Ο Μίλτος Πρωτογερέλλης, γιος του Φρίξου και της Φιφής, γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου, γύρισε την ταινία μικρού μήκους «Η γέννηση της Ελένης» και πήρε μέρος ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία «Ο κλοιός» του Κώστα Κουτσομύτη.

Στα 1987, σε ηλικία μόλις 26 ετών, βρήκε τραγικό θάνατο όταν η μηχανή που επέβαινε μαζί με την αδελφή του, χτυπήθηκε από ένα ταξί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο.

Μετά το θάνατό του, βρέθηκαν στα συρτάρια του χειρόγραφα ποιήματα και πεζά που δημοσιεύτηκαν τμηματικά σε τρία βιβλία: «Το τέλος της γιορτής» (ποίηση, Διογένης, 1988), «Πατησίων» (πεζά, Ύψιλον, 1991), «Οι εποχές μου» (πεζά, Ύψιλον, 1994), «Τα ρέστα σας» (πεζά, Ύψιλον, 2001).

Για την πεζογραφία του Μίλτου Πρωτογερέλλη γράφτηκαν επαινετικές κριτικές από έγκριτους κριτικούς. Για παράδειγμα, ο Νίκος Ντόκας έγραψε μεταξύ άλλων στην «Ελευθεροτυπία» το 1995: «Ο Μίλτος Πρωτογερέλλης σκοτώθηκε το Δεκέμβρη τού 1987 και ήταν μόλις 26 ετών. Τα περισσότερα από τα κείμενα που φιλοξενούνται σε τούτο τον τόμο, γράφτηκαν λίγους μήνες πριν. Είναι κείμενα πρώτης γραφής. Αδούλευτα, που λέμε.

Κι όμως, στα κείμενα αυτά, που συχνά δίνουν την εντύπωση ημερολογιακών καταχωρήσεων, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τον ταλαντούχο συγγραφέα. Γιατί μόνο στην πρώτη γραφή μπορείς να δεις πόσες σπίθες πετάει ταυτόχρονα ένα μυαλό και πόσες από αυτές και πώς προφταίνει το χέρι να καταγράψει. Στα κείμενα αυτά βρίσκει κάποτε κανείς αμήχανες εκφράσεις, όπως “Κόσμε, είσαι σκληρός, άδικος, κενός κι ανόητος. Μου προξενείς τη βαθύτερη αηδία και θλίψη.” Αλλά συχνά και γλαφυρά, όλο φρεσκάδα περιγραφές.

Βέβαια, δεν ξέρουμε αν και πόσο θα ξαναδούλευε τα κείμενά του ο Πρωτογερέλλης. Όλες οι ενδείξεις λένε πως, μετά την ολοκλήρωσή τους, η επεξεργασία ήταν το επόμενο στάδιο για πολλά από αυτά τα εν πολλοίς αυτοβιογραφικά κείμενα. Ο συγγραφέας τους κατέγραψε καθημερινά συμβάντα με έναν τρόπο που μόνο οι ποιητές μπορούν. Σφαιρικά, διασκεδαστικά, δήθεν ανέμελα και αλανιάρικα, αλλά με έκδηλη την αγωνία, το ζωντανό και το σπαρταριστό.»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από τον τόσο άδικο θάνατο του Μίλτου και της Καίτης, οι γονείς τους προχώρησαν στην έκδοση αυτού του βιβλίου που περιέχει τα περισσότερα πεζά από τα τρία βιβλία του Μίλτου και μερικά ποιήματα. «Διαλέξαμε εκείνα που άρεσαν σε μας και στους φίλους μας και επαινέθηκαν ιδιαίτερα από την κριτική», γράφουν στον πρόλογό τους.

Οι τίτλοι των κειμένων είναι: Φλώρα, Άσπα, Άννα και άλλα, Πειραϊκή, Εφιάλτης, Ακατόμνεια, Η ιστορία του αδικοχαμένου νεφρού, Σταθμός λεωφορείων, Πρόλογος (Μίλτου), Οι εποχές μου, Πατησίων, Ποιήματα (Πάμε αγάπη, Το πείραμα, Όνειρο, Η ψύχα του καρυδιού, Τα τρομερά παιδιά).

Το βιβλίο κλείνει με μερικές φωτογραφίες από την τόσο σύντομη ζωή του μίλτου και της Καίτης, και κάποιες κριτικές που γράφτηκαν για τα βιβλία.
To εξώφυλλο κοσμεί μια ζωγραφιά του ίδιου του συγγραφέα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey