
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Από τη Στύψη μέχρι το Πλωμάρι, για το νερό μέχρι την αίθουσα της Λέσχης!
Αποδέκτης δύο εξώδικων διαμαρτυριών έγινε ο Δήμος Λέσβου από φορείς της Στύψης και την ιστορική πολιτιστική Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», που αντίστοιχα διεκδικούν διαβεβαιώσεις για την καταλληλότητα του νερού που πίνει η Στύψη, αλλά και συμψηφισμό μισθωμάτων προκειμένου να επισκευαστεί το δημοτικό ακίνητο που φιλοξενεί τη Λέσχη απ’ την ίδρυσή της.
Αποδέκτης δύο εξώδικων διαμαρτυριών έγινε ο Δήμος Λέσβου από φορείς της Στύψης και την ιστορική πολιτιστική Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», που αντίστοιχα διεκδικούν διαβεβαιώσεις για την καταλληλότητα του νερού που πίνει η Στύψη, αλλά και συμψηφισμό μισθωμάτων προκειμένου να επισκευαστεί το δημοτικό ακίνητο που φιλοξενεί τη Λέσχη απ’ την ίδρυσή της.
Χθες διά του δικηγόρου τους, Παναγιώτη Τσακύρη, οι διοικήσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Στύψης, του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης, του Αθλητικού Συλλόγου Στύψης «Καραβαγγέλλης», του Iππικού Συλλόγου Στύψης, αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Δημοτικής Κοινότητας, επέδωσαν εξώδικη διαμαρτυρία προς το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό, εξώδικο που κοινοποίησαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.
Για το νερό…
«Η παρούσα διαμαρτυρία αποτελεί την έσχατη προσπάθεια την οποία κάνουμε προκειμένου να σας πείσουμε για τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει προκύψει από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος εξ αιτίας υποψιών που έχουν βάσιμα δημιουργηθεί περί μη καταλληλότητας, από τη μία, του ποσίμου νερού σε ποσοστό που αγγίζει το 70% του χωριού μας, και από την άλλη την ελλιπή υδροδότηση του χωριού», σημειώνουν οι φορείς στο εξώδικο, σημειώνοντας πως η εν λόγω κίνησή τους αποτελεί απόφαση και τελεί υπό την έγκριση όλων των μελών τους και της πλειοψηφίας των συγχωριανών.
Οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρονται σε προβληματική γεώτρηση, αλλά και στη συμπεριφορά του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου απέναντι στο πρόβλημα, που όπως λένε «δεν είναι η αρμόζουσα και δεν κατατείνει στην επίλυση του προβλήματος».
Οι ίδιοι δηλώνουν πως μέλημά τους είναι να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα πρόκλησης βλάβης της υγείας και της ζωής των συμπολιτών τους και κάνουν εκτενείς αναφορές στην εξέταση δειγμάτων του πόσιμου νερού της Στύψης, απ’ τις οποίες διαπιστώθηκε ότι - όπως τονίζουν - «το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση. Άσχετα βέβαια που τόσο η εμφάνισή του όσο και η οσμή του ευθέως παραπέμπουν σε κάτι τέτοιο. Στο ίδιο παραπέμπουν και οι συχνές γαστρεντερίτιδες που ταλαιπωρούν τόσο τους ντόπιους όσο και τους ετεροδημότες μας.».
Αμέσως μετά, αναφέρονται εκτενώς στο πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί ειδικά τους θερινούς μήνες το χωριό, καθιστώντας ανυπόφορη τη ζωή μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών. Προειδοποιούν δε πως αν δεν υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημά τους, θα αναγκαστούν να αξιώσουν αποζημίωση για την ηθική βλάβη και την ταλαιπωρία που υποβάλλονται. Απ’ την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πέτρας, Αντώνης Κουμαράς, υποστήριξε πως η ύδρευση της Στύψης γίνεται από γεώτρηση στην οποία προ μηνός έγινε έλεγχος και το νερό βρέθηκε κατάλληλο, ενώ υπάρχει και άλλη γεώτρηση, που το νερό της δε δίνεται για ύδρευση επειδή παρουσιάζει προβλήματα.
«Θα καταρρεύσει…»
Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές διά δικαστικού επιμελητή επιδόθηκε εξώδικο στο δήμαρχο και απ’ τη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», που διεκδικεί συμψηφισμό του ενοικίου που πληρώνει στο Δήμο, με την εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης στο ιστορικό κτήριό της που έχει κατασκευαστεί απ’ το 1910 και έκτοτε δεν έχει επισκευαστεί.
Το 2011, μηχανικός του Δήμου προχώρησε σε μελέτη με την οποία καταγράφηκαν ως απολύτως αναγκαίες εργασίες κόστους 69.000 ευρώ. Ήδη τα σημάδια του χρόνου και οι φθορές που έχει προκαλέσει, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, ενώ πολύ συχνά πέφτουν ακόμη και σοβάδες. Εκτός της σκεπής που με δαπάνες της Λέσχης επισκευάστηκε, δεν έχει γίνει καμμία άλλη εργασία συντήρησης.
Για αυτό και η Λέσχη ζητά έναντι συμψηφισμού με το ενοίκιο - ανέρχεται στα 300 ευρώ το μήνα - να προχωρήσει στην απαραίτητη ανακαίνιση. Άλλωστε, όπως αναφέρουν μέλη της, σε ανάλογες περιπτώσεις οι δήμοι όχι μόνο δεν εισπράττουν ενοίκια, αλλά μεριμνούν αναλαμβάνοντας και το επισκευαστικό κόστος. Θα ήταν κρίμα να καταρρεύσει ένα ιστορικό κτήριο του Πλωμαρίου επειδή δε βρέθηκε τρόπος, όπως εν προκειμένω προτείνεται απ’ το φορέα, να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές.