Έκθεση γελοιογραφίας του Νορβηγού Geir Helgen, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Τα είδαν όλα με… χιούμορ!

05/03/2013 - 16:47

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, τα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφιών του Νορβηγού Geir Helgen, με θέμα «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά».

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, τα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφιών του Νορβηγού Geir Helgen, με θέμα «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά», που διοργανώνουν η Διεθνής Επιτροπή Περιφερειακών Μουσείων (ICR), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Φοιτητές, μαθητές και οι γονείς τους, αλλά και πολλοί άλλοι, κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και άλλων περιοχών του νησιού, ξεναγήθηκαν κατά τα εγκαίνια της έκθεσης στο χώρο του Μουσείου. Η έκθεση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Επιτροπής και διευθυντή του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», Γιάννη Μαρκάκη. Αφορμή για την πραγματοποίησή της, η ετήσια συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο.

Οι ομιλητές της βραδιάς
Τους παρευρισκομένους υποδέχθηκε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας η προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων τού ΠΙΟΠ, Έλια Βλάχου, η οποία και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με την ICR και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, εξήρε τη Λέσβο στους ξένους επισκέπτες, τονίζοντας παράλληλα το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα του πολιτισμού. Επίσης χαρακτήρισε την έκθεση, το συνέδριο και τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων του ICOM πολύ σημαντικά και τιμητικά πολιτιστικά γεγονότα για τη Λέσβο.

Για το περιεχόμενο της ίδιας της έκθεσης μίλησε ο κ. Μαρκάκης, τονίζοντας ότι το χιούμορ είναι τελικά «πολύ σοβαρή υπόθεση» και προσθέτοντας, απευθυνόμενος στους ξένους συναδέλφους του, ότι οι Έλληνες δε δανείζονταν πάντα, αλλά στο παρελθόν δάνειζαν, ειδικά από τη γλώσσα τους, λέξεις όπως «κωμικός», «σάτιρα» κ.ά., που έχουν επηρεάσει την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Επισκέπτες περιηγούνται στην έκθεση γελοιογραφίας

Τελευταία πήρε το λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Οικονόμου, που αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τον κ. Μαρκάκη μέσω διεθνών συνεδρίων Μουσειολογίας που έχει διοργανώσει το Τμήμα στο παρελθόν, αλλά και μέσω συνεργασίας σε ερευνητικά έργα. «Ο κ. Μαρκάκης ήξερε τη δουλειά μας κι εκτιμούσε το διδακτικό μας έργο και μου πρότεινε να κάνουμε την έκθεση, στα πλαίσια του μαθήματος Οργάνωση Εκθέσεων. Ήταν μια ευτυχής συγκυρία, γιατί και ως φιλοσοφία εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό το συνδυασμό θεωρίας και πράξης», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σε μια Ελλάδα που μας πληγώνει συνέχεια όλους, η κρίση δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και ιδεολογική κι αξιών, και είναι σημαντικό να προσφέρεις στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να αλλάξουν κάτι, να βάζεις το δικό σου λιθαράκι», είπε η κ. Οικονόμου.

Οι θεματικές της έκθεσης
Στους χώρους του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας θα εκτίθενται μέχρι και την Κυριακή 31 Μαρτίου οι 31 από τις 90 περίπου γελοιογραφίες που είχαν στα χέρια τους για να επιλέξουν οι φοιτητές του Τμήματος.

Είναι χωρισμένες σε πέντε θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το μήνυμά τους, που στην έκθεση συνοδεύονται και από σχετικό κείμενο: «Επικοινωνία με το κοινό», «Επισκεψιμότητα», «Διοίκηση και στελέχωση μουσείων», «Χρηματοδότηση μουσείων», «Επιλογή των αντικειμένων» και «Συντήρηση και ασφάλεια των συλλογών». Οι φοιτητές εστίασαν στη διαδραστικότητα κι έτσι, κατά τα εγκαίνια, μικροί και μεγάλοι είχαν επίσης την ευκαιρία να σχεδιάζουν σε ειδικό πίνακα το αντικείμενο του «σήμερα» που θα τοποθετούσαν στο μουσείο του… μέλλοντος.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, τα μέλη της Επιτροπής Μουσείων έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένα από τη διοργάνωση, θεωρώντας την την καλύτερη από αυτές που έχουν ανέβει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του στοιχείου της διαδραστικότητας.

Από την ανοιχτή συζήτηση για τα μουσεία, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας

Και ανοιχτή συζήτηση για τα Μουσεία…

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου τής ICOM, αλλά και της έκθεσης γελοιογραφιών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μια ανοιχτή συζήτηση για τα μουσεία.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η κ. Οικονόμου, ενώ στη συνέχεια φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας παρουσίασαν τη δουλειά που έκαναν για την έκθεση. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Τμήματος και γραμματέας τού ICOM στην Ελλάδα, Αλεξάνδρα Μπούνια, καθώς και ο κ. Μαρκάκης, που μίλησε για όλη τη δράση τού ICR.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών μελών του διοικητικού συμβουλίου τού ICR, που μοιράστηκαν ο καθένας την εμπειρία του μουσείου που εκπροσωπεί. Παρουσιάσεις ελληνικών μουσείων έκαναν η κ. Βλάχου και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος.

«Θεωρώ πως ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και γόνιμη η προσπάθεια προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας, της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας και των επαγγελματιών των μουσείων, όπως αυτή πραγματώθηκε μέσα από τις δύο παράλληλες και αλληλοτροφοδοτούμενες εκδηλώσεις, την έκθεση στο ΜΒΕΛ και την ανοιχτή συζήτηση για τα μουσεία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Μαρκάκης. «Το πολυπληθές κοινό της έκθεσης κατά το βράδυ των εγκαινίων, είχε την ευκαιρία και να δει τα εκτιθέμενα έργα, και να αλληλεπιδράσει με αυτά, προβαίνοντας στα δικά του σχόλια, παρατηρήσεις κι εκτιμήσεις, κάτι που επέτρεπε και η ίδια η διαδραστική διοργάνωση της έκθεσης. Αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, ιδιαίτερα για τους φοιτητές, που είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις συνθήκες άσκησης του μελλοντικού τους επαγγέλματος σε διάφορες χώρες του κόσμου και να έρθουν σε προσωπική επικοινωνία με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της Παγκόσμιας Επιτροπής.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey