Χωρίς δεσμεύσεις και απαντήσεις μένει η αναρμόδια αυτοδιοίκηση απ’ το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ουδέν νεώτερον για τους μετανάστες

06/12/2012 - 15:50

Κανένα αποτέλεσμα δεν είχε η προσπάθεια του δημάρχου Λέσβου να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την υποδοχή των παράνομων μεταναστών στη Λέσβο.

Κανένα αποτέλεσμα δεν είχε η προσπάθεια του δημάρχου Λέσβου να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την υποδοχή των παράνομων μεταναστών στη Λέσβο. Όπως τόνισε χθες ο Δημήτρης Βουνάτσος, στη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιδίωξε να εισπράξει δεσμεύσεις απ’ το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπογραμμίζοντας ότι η λύση παραχώρησης των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ απ’ την - αναρμόδια σύμφωνα με το νόμο για να έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα - αυτοδιοίκηση «πάσχει» από κάθε άποψη.

Ο κ. Βουνάτσος, στη συνάντηση με τον Πάτροκλο Γεωργιάδη, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που δίνει όλες τις αρμοδιότητες στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στις «εκκρεμότητες» που αφορούν στις κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ και στο πώς αυτές θα λειτουργήσουν και θα φιλοξενήσουν παράνομους μετανάστες.

«Εξέφρασα για ακόμη μια φορά την αγωνία μου τι θα γίνει αν συμβεί κάτι στο συγκεκριμένο χώρο, ποιον θα καλέσει ο εισαγγελέας, αλλά δεν πήρα καμμία απάντηση», εξήγησε ο κ. Βουνάτσος, που θύμισε τις πρόσφατες επισκέψεις στη Μυτιλήνη εκπροσώπων του Υπουργείου και του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι ο μεν εκπρόσωπος του ΟΗΕ ουσιαστικά έλεγξε την αναρμόδια αυτοδιοίκηση, ο δε εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε πως θα σύντομα θα υπάρξουν δύο υπάλληλοι που θα αναλάβουν τη διοικητική υποστήριξη των κατασκηνώσεων και θέματα όπως η σίτισή τους και η διανομή πακέτων βοήθειας και υγιεινής.

Παρέμβαση ΠΕΔ
Για τις πρωτοφανείς καταστάσεις που δημιουργεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η ανεξέλεγκτη πλέον είσοδος μεταναστών, δημοσιοποιήθηκε χθες και παρέμβαση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Πολύδωρου Λαμπρινούδη, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, στην οποία τονίζεται η απαίτηση της αυτοδιοίκησης να βρεθεί άμεσα λύση με την προσωρινή στέγαση και διαβίωση των προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες και στη συνέχεια στην εξεύρεση μόνιμης λύσης, με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

«Απευθυνόμαστε στα αρμόδια υπουργεία, που θα πρέπει να ενδιαφερθούν άμεσα για εξεύρεση λύσης. Είναι δική τους ευθύνη και η πυροσβεστική παρέμβαση της αυτοδιοίκησης που ζει το πρόβλημα, είναι προσωρινή, πέρα από τις αρμοδιότητές της και σε τελική ανάλυση άδικη. Άδικα της καταλογίζονται ευθύνες όταν οι πραγματικά αρμόδιοι κωφεύουν», επισημαίνει ο κ. Λαμπρινούδης, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι στην αρχή του, δυστυχώς δε θα τελειώσει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει, οι άνθρωποι αυτοί εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούν σε παραβατικές συμπεριφορές και πιθανώς οι μικρές μας κοινωνίες σε φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey