Μιλά στο «Ε» ο Βασίλης Μουλάς, υπεύθυνος Προγραμματισμού του Κινηματογράφου «Σινέ Αρίων» της Μυτιλήνης

«Η καλύτερη στιγμή να προβάλεις μια ταινία, είναι όταν διαφημίζεται…»

03/12/2012 - 14:49

Ο Βασίλης Μουλάς, υπεύθυνος Προγραμματισμού του Κινηματογράφου «Σινέ Αρίων» της Μυτιλήνης, μιλά στο «Ε».

Κύριε Μουλά, πότε ιδρύθηκε το σινεμά και με τι φιλοδοξίες;
«Ανοίξαμε το “Σινέ Αρίων” πριν από 12 χρόνια, στα τέλη του Οκτωβρίου τού 2000, μαζί με το συνέταιρό μου Γιάννη Νουκάκη, που είναι υπεύθυνος λειτουργίας του κινηματογράφου, με τον οποίο συνεργαζόμασταν ήδη από τη Σάμο, απ’ όπου και κατάγομαι. Είχαμε κάνει τότε μια έρευνα αγοράς και είχαμε μάθει ότι δεν υπήρχε κινηματογράφος που να λειτουργεί στη Μυτιλήνη, κάτι που μας έκανε εντύπωση και είπαμε έτσι να έρθουμε, να δούμε τι γίνεται. Προσωπικά είμαι σινεφίλ από πιτσιρικάς και επειδή στο νησί μου μού έλειπε ο κινηματογράφος, θέλησα να ξεκινήσω και πάλι τη μόδα αυτή. Το ίδιο θέλαμε να κάνουμε και στη Μυτιλήνη: να αναπληρώσουμε το κενό που υπήρχε στο είδος αυτό της διασκέδασης.»

Πώς επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κτήριο;
«Ήταν το κτήριο όπου στεγαζόταν και το παλιό ιστορικό “Σινέ Αρίων”, το οποίο όμως είχε κλείσει και ο χώρος πέρασε από διάφορα χέρια και διάφορες χρήσεις, μέχρι να τον πάρουμε εμείς. Επιλέξαμε να διατηρήσουμε το όνομα και να μην το αλλάξουμε.»

Βρήκε ανταπόκριση στο κοινό της εποχής η κίνησή σας αυτή; Πώς ήταν για εσάς ο ερχομός και η εγκατάσταση στη Μυτιλήνη;
«Ναι, ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά. Είχαν κλείσει όλοι οι παλιότεροι κινηματογράφοι και είχε σταματήσει και η προβολή ταινιών στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τις κινηματογραφικές λέσχες. Έτσι, υπήρχε κενό στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά το κινηματογραφόφιλο κοινό ήταν αρκετό. Έτσι κι ο ερχομός μας ήταν πολύ ευχάριστος, όπως εξακολουθεί να είναι και η διαμονή μας. Έχουμε πλέον γίνει κι εμείς Μυτιληνιοί κι αισθανόμαστε σα στο σπίτι μας, αφού τόσα χρόνια που είμαστε εδώ, ο κόσμος μάς βλέπει πλέον σαν ντόπιους, μας αγάπησε και τον αγαπούμε κι εμείς και περνάμε καλά.»

Οι πρώτες ταινίες και οι προτιμήσεις…

Ποιες ήταν οι πρώτες ταινίες που προβλήθηκαν;
«Παίξαμε την “Καταιγίδα” με τον Κλούνεϋ μαζί με την “Έριν Μπρόκοβιτς” με την Τζούλια Ρόμπερτς. Ο κόσμος αντέδρασε πολύ θετικά, αφού η σκέψη όλων ήταν ότι επιτέλους άνοιξε και πάλι το σινεμά και οι κριτικές που εισπράτταμε, ήταν πολύ θετικές. Βοηθούσε και η εποχή, που δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί οι καφετέριες, ούτε υπήρχε το ίντερνετ. Ο κόσμος περνούσε καλά στις ταινίες και πολλά από τα νέα παιδιά που ξεκίνησαν από τότε να έρχονται, ως πιτσιρικάδες και μαθητές, συνεχίζουν να έρχονται ακόμη και τώρα, που είναι φοιτητές ή έχουν τελειώσει κι επιστρέψει και πάλι στη Μυτιλήνη. Αυτό για εμάς είναι πολύ ωραίο, αφού δείχνει ότι ο χώρος που διαχειριζόμαστε, έχει μια διάρκεια κι εμάς μας ευχαριστεί το να βλέπουμε μια τέτοια σταθερότητα.»

Τι ταινίες ζητάει ο κόσμος; Ενδιαφέρεται κυρίως για τις εμπορικές ή υπάρχουν και οι πιο «σινεφίλ» πελάτες; Δεν είναι άλλωστε λίγες οι πιο «ποιοτικές» ταινίες που προβάλλετε.
«Τις πιο πολλές φορές, δυστυχώς ή ευτυχώς, ο κόσμος ζητά να βλέπει τις ταινίες που διαφημίζονται στην τηλεόραση, αυτές που είναι οι λεγόμενες “εμπορικές”, αλλά υπάρχει και το κοινό που θέλει πιο ποιοτικές. Οι τελευταίες αρέσουν σε αρκετούς κατοίκους της πόλης και του νησιού κι ευτυχώς υπάρχει η Αίθουσα 2 του σινεμά, όπου τις προβάλλουμε συνήθως, αφού εμείς τις θέλουμε στον κινηματογράφο μας.»

Ποιες ήταν για εσάς οι πιο σημαντικές παραγωγές που φιλοξενήσατε;
«Έχουμε προβάλει πάρα πολλές ταινίες… Σίγουρα μεγάλη στιγμή ήταν η τριλογία του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” τού Τζάκσον, αλλά και οι επτά ταινίες τού “Χάρυ Πότερ”, η “Χαραυγή” που παίζαμε τώρα, γενικά οι μεγάλες κινηματογραφικές σειρές. Αλλά και αρκετές μεγάλες ελληνικές παραγωγές, όπως οι “Νύφες”, η “Πολίτικη Κουζίνα”, το “Ελ Γκρέκο” και το πρόσφατο “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”, ταινίες που έκαναν εντύπωση κι άρεσαν πολύ και στο κοινό. Για μένα ήταν σημαντικές και άλλες ταινίες, που μπορεί να μην έκαναν πολλά εισιτήρια, αλλά ήταν εξαιρετικές και άρεσαν πολύ στο κοινό. Υπάρχουν πάντως πάρα πολλές που έχουμε φιλοξενήσει, που ήταν καταπληκτικές και από άποψη σεναρίου και από άποψη σκηνοθεσίας. Δεν έχουμε χάσει καμμία, όλες έχουν έρθει στο χώρο μας και αγαπήθηκαν από τον κόσμο.»

Κινηματογράφος και κρίση

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την προσέλευση του κόσμου στις αίθουσες του «Σινέ Αρίων»;
«Οπωσδήποτε, αν και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το ίντερνετ που έχει κάνει μεγάλη ζημιά, αφού οι νέοι ειδικά προτιμούν να κατεβάζουν τις καινούργιες ταινίες από εκεί, αντί να τις δουν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αυτός είναι και ο λόγος που κάναμε πρόσφατα την κίνηση… αυτοάμυνας, με την προμήθεια της ψηφιακής μηχανής, που μας επιτρέπει πλέον να προβάλλουμε ταινίες οι οποίες συχνά είναι σε παγκόσμια πρεμιέρα, προλαβαίνοντας το “ανέβασμά” τους στο ίντερνετ. Αυτό έγινε για παράδειγμα με τη “Χαραυγή”, το ίδιο θα γίνει και με το “Χόμπιτ”, τη νέα ταινία τού Τζάκσον που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο τού Τόλκιν και που θα προβάλουμε μέσα στο Δεκέμβριο.

Η δυνατότητα που έχουμε πλέον είναι μεγάλη ανακούφιση και για εμάς και για το κοινό, αφού η καλύτερη στιγμή για να παίξεις μια ταινία, είναι όσο διαφημίζεται στην τηλεόραση, κάτι που πετύχαμε τώρα με το “Αν…” του Παπακαλιάτη. Αυτό που ισχύει φυσικά είναι πως άλλη αίσθηση δίνει το σινεμά κι άλλη η τηλεόραση και ο υπολογιστής. Είναι κάτι που έχουμε ξαναπεί και θα λέμε συνέχεια, κι ευτυχώς υπάρχει κόσμος που επιλέγει να δει την καλή ταινία στο σινεμά.»

Τι άλλες κινήσεις κάνετε ή σκοπεύετε να κάνετε για τη διευκόλυνση του κόσμου;
«Υπάρχει η προσφορά που έχουμε καθιερώσει κάθε Δευτέρα, που η είσοδος στις ταινίες είναι έξι ευρώ για τις δύο διαστάσεων και οκτώ ευρώ για τις 3D. Το τελευταίο έχει γίνει άλλωστε ένα είδος εντυπωσιακής μόδας, όπου όλα τα βλέπεις πιο καθαρά. Παράλληλα, υπάρχει και η διμηνιαία κάρτα που μπορεί κανείς να προμηθευτεί, με την οποία η πέμπτη επίσκεψη στο σινεμά είναι δωρεάν.»

Διοργανώνετε πάντως κι εκδηλώσεις στο χώρο τού σινεμά…
«Ναι, κάναμε τις εκδηλώσεις των γενεθλίων τού “Σινέ Αρίων”, κατά καιρούς κάνουμε εκδηλώσεις για ταινίες πολυαναμενόμενες, αλλά φιλοξενούμε και πάρτυ γενεθλίων μικρών παιδιών, έχουμε ποπ-κορν πάρτυ, πάρτυ με λουκουμάδες κ.ά.. Παραχωρούμε την αίθουσά μας και στο Δήμο και την Περιφέρεια για συνέδρια κ.λπ., ενώ έχουμε φιλοξενήσει τη Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στο παρελθόν και ομιλίες πολιτικών εκπροσώπων, αλλά κι εκδηλώσεις τής ΝΕΛ, τοπικών τραπεζών κ.λπ.. Ο χώρος δεν είναι μόνο κινηματογράφου, λειτουργεί ως πολυχώρος.»

Τι ταινίες να περιμένουμε το φετινό χειμώνα;
«Οι ταινίες φέτος είναι πραγματικά πολύ καλές. Είμαι στο χώρο σχεδόν μια 20ετία και τέτοια χρονιά, με τόσο πολλές καλές ταινίες και μεγάλες παραγωγές, δεν έχω τύχει. Θα φέρουμε όλες τις σημαντικές παραγωγές, το “Χόμπιτ”, όπως προανέφερα, τη “Ζωή τού Π”, την ‘Άννα Καρένινα”, τους “Άθλιους” με το Χιου Τζάκμαν, το Ράσελ Κρόου και την Αν Χάθαγουεϊ, το “Μάγο τού Οζ” συμπαραγωγής “Walt Disney” και γενικά όλες τις ιστορικές ταινίες. Πάντα φροντίζοντας να προβάλλουμε κάθε εβδομάδα μία παιδική ταινία, και το καλό είναι ότι πλέον οι ταινίες που δημιουργούν οι εταιρείες παραγωγής, αρέσουν και στους μεγάλους.»

Έχει λοιπόν μέλλον το «Σινέ Αρίων» και η 7η Τέχνη γενικά, παρά την κρίση;
«Φυσικά κι έχει μέλλον, αρκεί ο κόσμος να τον στηρίξει. Για εμάς, τουλάχιστον, το 2012 και 2013 είναι από τις καλύτερες χρονιές…!»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey