Αύριο στο θέατρο του ΦΟΜ, 16 Έλληνες και Τούρκοι κινηματογραφιστές, 16 ντοκυμαντέρ σε πρώτη πανελλήνια προβολή

Εγγύτητα και απόσταση στις δύο πλευρές

20/09/2012 - 16:24

Θέματα του «σήμερα και μόνο» πραγματεύονται τα 16 συνολικά ντοκυμαντέρ υπό το γενικό τίτλο «North Aegean Narratives», που γυρίστηκαν στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μαζί και με μια σειρά τουρκικών πανεπιστημίων, και τα οποία πρόκειται να προβληθούν αύριο Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο ΦΟΜ.

Θέματα του «σήμερα και μόνο» πραγματεύονται τα 16 συνολικά ντοκυμαντέρ υπό το γενικό τίτλο «North Aegean Narratives», που γυρίστηκαν στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μαζί και με μια σειρά τουρκικών πανεπιστημίων, και τα οποία πρόκειται να προβληθούν αύριο Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο ΦΟΜ. Όλοι οι κινηματογραφιστές τους, οκτώ Έλληνες και οκτώ Τούρκοι, πρόκειται να φτάσουν σήμερα στη Μυτιλήνη ώστε να δώσουν και οι ίδιοι το παρών στη βραδιά, η οποία και θα επισφραγίσει ουσιαστικά έναν πολιτιστικό… επαναπροσδιορισμό σχέσεων.

«Re-thinking Closeness and Apartness, Reconnecting with the Other Side» («Επαναπροσδιορίζοντας την Εγγύτητα και την Απόσταση, Επανασύνδεση με την Άλλη Πλευρά»). Αυτό ήταν το θέμα της συγκεκριμένης πολιτιστικής δράσης, «πρωτοπόρος» στην οποία υπήρξε το Istanbul Digital Culture and Art Foundation της Κωνσταντινούπολης, το οποίο και πρότεινε σε διάφορους ελληνικούς οργανισμούς, τουρκικά πανεπιστήμια, στην Εταιρεία Πολιτιστικής Ανάπτυξης Λέσβου «Αιολίς» και στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να συνδιοργανώσουν ένα σχέδιο παραγωγής 16 ντοκυμαντέρ μικρού μήκους.

Το αρχικό σχέδιο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα τουρκικά πανεπιστήμια Onsekiz Mart University (Çanakkale), Anadolu University (Eskisehir) και Yildiz Technical University (Κωνσταντινούπολη), ενώ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δέχτηκε να συμμετέχει κι αυτό, μέσω του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Πώς γυρίστηκαν τα ντοκυμαντέρ
Το κάλεσμα της δράσης αφορούσε σε οκτώ Έλληνες και οκτώ Τούρκους νέους κινηματογραφιστές, τόσο ντοκυμαντερίστες, όσο και media artists και καλλιτέχνες που γνώριζαν έστω τα βασικά για τη χρήση της κάμερας και την επεξεργασία βίντεο, να γυρίσουν ταινίες ντοκυμαντέρ στη Λέσβο και την Τουρκία, οι οποίες θα καταπιάνονταν με τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών «εγγύτητα» και «απόσταση» μεταξύ των δύο απέναντι οχθών.

Η δράση ήταν πλήρως χρηματοδοτούμενη και περιελάμβανε κι ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο για την παραγωγή σεναρίου στην Τουρκία την περασμένη άνοιξη, δεκαήμερα γυρίσματα που έγιναν το Μάιο στη Μυτιλήνη και τον Ιούνιο στην Τουρκία και εξασφάλιση προβολών σε πανεπιστήμια και φεστιβάλ, τόσο στις δύο συμμετέχουσες χώρες, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κινηματογραφιστές, έτσι, δούλεψαν μαζί για τέσσερις μήνες και στις δύο πλευρές του βορείου Αιγαίου, σε πόλεις όπως η Μυτιλήνη, το Τσανάκκαλε, το Αϊβαλί, η Σμύρνη, το Αντάτεπε κ.λπ., και δημιούργησαν τα 16 ντοκυμαντέρ μικρούς μήκους, που έχουν διάρκεια επτά λεπτών το καθένα και πρόκειται να προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα αύριο το βράδυ στις 8, στο θέατρο του ΦΟΜ. Πρόκειται για τα: «(T)here» της Ζακ Ιωάννου, «Refika» της Özge Deniz Özker, “Ala la la la la” της Μυρτώς Παπαδογεωργίου, «Roots to the Sounds» της Firuze Karaoğlu, «Opus 2 - A perfumer’s composition for the North Aegean region» της Αλεξάνδρας Σλίμπα, «5 Spoons and 1 Knife» της Γεωργίας Τσισμετζόγλου, «Twins» του Στρατή Βογιατζή, «I Missed the Bus» της Hande Zerkin, «Faster Harder Stronger» της Melisa Üneri, «Eressos Romantica» της Deniz Şengenç, «Neighbor, Do You have Roka?» της Sibil Çekmen, «SLF - NAG» του Δημήτρη Αχλιόπτα, «Unbounded - Wildlife in the North Aegean» της Sena Başöz, «Radio Boarding Pass» του Κωνσταντίνου Κουκούλη, «Kopuk» της Gözde Efe και «Souvenir de…» του Γιάννη Αδρίμη.

Οι παραπάνω ταινίες δεν ανήκουν στο είδος του «τουριστικού ντοκυμαντέρ», δεν έχουν θέμα τη φύση ή τις ίδιες τις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν, αλλά πραγματεύονται τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους με το χώρο. Ασχολούνται με θέματα του «σήμερα» και μόνο, κάτι που επέλεξαν με απόλυτη ελευθερία οι 16… 30ρηδες κινηματογραφιστές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey