Η Ιστορία του Οικονόμου Τάξη σε νέα επανέκδοση

11/08/2012 - 15:34

Ο Σταύρος Τάξης γεννήθηκε στη Βατούσα ίσως το 1855 ή 1856, και πέθανε στη Σμύρνη το 1922. Κληρικός και λόγιος, δημοσίευσε ποιήματα και μελέτες ηθικού-θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς και την ευρύτερα γνωστή «Συνοπτική Ιστορία και Τοπογραφία της Λέσβου», η οποία κυκλοφόρησε το 1909 στο Κάιρο, ως δεύτερη έκδοση του νεανικού έργου του «Συνοπτική Ιστορία της Λέσβου και Τοπογραφία αυτής υπό Σ.Γ.Τ.»

Ο Σταύρος Τάξης γεννήθηκε στη Βατούσα ίσως το 1855 ή 1856, και πέθανε στη Σμύρνη το 1922. Κληρικός και λόγιος, δημοσίευσε ποιήματα και μελέτες ηθικού-θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς και την ευρύτερα γνωστή «Συνοπτική Ιστορία και Τοπογραφία της Λέσβου», η οποία κυκλοφόρησε το 1909 στο Κάιρο, ως δεύτερη έκδοση του νεανικού έργου του «Συνοπτική Ιστορία της Λέσβου και Τοπογραφία αυτής υπό Σ.Γ.Τ.», που είχε τυπωθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1874.

Το σπουδαίο αυτό βιβλίο ανατυπώθηκε φωτομηχανικά το 1994 από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με πρόλογο και ευρετήρια. Την έκδοση επιμελήθηκαν οι καθηγητές Βασίλης Αναστασιάδης και Σπύρος Καράβας. Για την αξία του βιβλίου έγραφαν στον πρόλογο: «Ο Σταύρος Τάξης, χάρη στη λεπτομερή επιτόπια εξέταση και την εξαντλητική μελέτη, αποτύπωσε την τοπογραφία του νησιού, αποθησαύρισε πλήθος προσωπογραφικών πληροφοριών και εξέθεσε τα πορίσματα της σχετικής ιστορικής έρευνας ως τις αρχές του αιώνα μας. Ευσύνοπτα και με ενάργεια. Έχουμε την αίσθηση ότι ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει σ’ αυτό το βιβλίο όχι μόνο όπως σ’ ένα περιηγητικό τεκμήριο ή ένα εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας, αλλά και σε ιστορική πηγή.»

Εξαντλημένο και δυσεύρετο, αυτό το βιβλίο ανατυπώθηκε ψηφιακά από την «Επικοινωνία Α.Ε.» και το βιβλιοπωλείο «Οδός Αλκαίου», και διατίθεται στο αναγνωστικό κοινό, που έχει πλέον τη δυνατότητα να πάρει στα χέρια του και να διαβάσει ένα από τα βασικά βιβλία της τοπικής μας ιστορίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey