Λίγο πριν απενταχθεί, λόγω χαμηλής απορροφητικότητας, έτοιμο το έργο στη Σκάλα Λουτρών

«Σώνεται» το αλιευτικό καταφύγιο

18/07/2012 - 15:53

Απ’ το 1996 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να αποκτήσει ένα ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο η Σκάλα Λουτρών και σε αντίθεση με ό,τι δείχνουν τα νούμερα, η προσπάθεια αυτή τελειώνει με την ολοκλήρωση πολύ σύντομα του σχετικού έργου, το οποίο κινδύνευσε να απενταχθεί τις προηγούμενες μέρες.

Απ’ το 1996 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να αποκτήσει ένα ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο η Σκάλα Λουτρών και σε αντίθεση με ό,τι δείχνουν τα νούμερα, η προσπάθεια αυτή τελειώνει με την ολοκλήρωση πολύ σύντομα του σχετικού έργου, το οποίο κινδύνευσε να απενταχθεί τις προηγούμενες μέρες όταν στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος που το χρηματοδοτεί, ήρθαν στη Λέσβο με αυτόν ακριβώς το σκοπό, να διακόψουν τη χρηματοδότησή του και να απαιτήσουν την επιστροφή 95.000 ευρώ απ’ το Δήμο Λέσβου. Διαπιστώνοντας, όμως, την πρόοδο που έχει συντελεστεί, και δεν αποτυπώνεται στην απορρόφηση πιστώσεων, άλλαξαν άποψη. Τώρα όλα δείχνουν ότι, και το έργο θα πληρωθεί, και η Σκάλα Λουτρών θα έχει το αλιευτικό καταφύγιο που χρειαζόταν.

Σχεδόν τέσσερις ώρες κράτησε το απόγευμα της Δευτέρας σύσκεψη στο Δήμο Λέσβου για το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου των Λουτρών, για το οποίο - όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης - «φαίνεται πως τελικά δε θα υπάρξει πρόβλημα και το επόμενο διάστημα θα παραδοθεί έτοιμο προς χρήση απ’ τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής».

Κρηπίδωμα
Επί νομαρχίας Μαθιέλλη, όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης, δόθηκε χρηματοδότηση για να πέσουν «μπλόκια» στο παλιό λιμανάκι της Σκάλας, αρχίζοντας έτσι η προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο, που θα προστατεύει τα σκάφη απ’ όλους τους καιρούς. Μέχρι τότε, κάποια βράχια αποτελούσαν την «ασπίδα» απέναντι στους ανέμους.

Ακολούθησε η εκπόνηση μελέτης και 17 εγκρίσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως και ο αγώνας τριών διαδοχικά δημοτικών αρχών της Μυτιλήνης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα της Αλιείας τού Γ΄ Κ.Π.Σ., με 460.000 ευρώ, του έργου «Κατασκευή κρηπιδώματος αλιευτικού καταφυγίου Σκάλας Λουτρών».

«Το Δεκέμβριο του 2010, επί δημαρχίας Γιακαλή, επιτέλους το λιμανάκι δημοπρατήθηκε», συνέχισε ο κ. Μαμώλης, για να ξεκινήσουν λίγο μετά τα έργα που αφορούσαν στην κατασκευή του κρηπιδώματος μήκους εξωτερικά 65 μέτρων και εσωτερικά περίπου 45.

Ενώ όμως το έργο εκτελέστηκε κανονικά κι έχει ήδη γίνει το 90% και πλέον των εργασιών που προβλέπονταν (υπολείπεται η πλακόστρωση κάποιων πεζοδρομίων και ο ηλεκτροφωτισμός του, όπως είπε ο κ. Μαμώλης), η εργοληπτική εταιρεία που το ανέλαβε, η ΜΙΝΑΒΡΑ Α.Ε., έχει πληρωθεί μόλις για το 25% των εργασιών.

Ήρθαν για απένταξη
«Με αυτά τα δεδομένα, ήταν επόμενο», όπως παρατήρησε ο κ. Τσακίρης, «να έρθουν απ’ τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος με στόχο τον έλεγχο του έργου.» Όμως ο επιτόπιος έλεγχος τη Δευτέρα έδειξε πως η πραγματική κατάσταση, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει, ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που αποτυπωνόταν στους δείκτες απορροφητικότητας.

«Τα τέσσερα στελέχη της Διαχειριστικής βρήκαν ένα έργο σχεδόν τελειωμένο, για το οποίο έδωσαν τα συγχαρητήριά τους. Οπότε και ήταν εύκολη η από κοινού αναζήτηση λύσης στη συνέχεια, για να τακτοποιηθούν και οι εκκρεμότητες οι οποίες καθυστερούσαν την πληρωμή του αλιευτικού καταφυγίου», επεσήμανε ο κ. Μαμώλης, που μετείχε και στις συσκέψεις που έγιναν.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και ο βιολογικός που ολοκληρώθηκε στη Σκάλα Λουτρών, αλλάζουν εντελώς την εικόνα της περιοχής, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τον οικισμό των 260 κατοίκων και το περιβάλλον του. Έναν οικισμό στον οποίο, μόλις μία δεκαετία πριν, μέχρι το Νοέμβριο του 2002, λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις του Μαμιδάκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey