Εγκαινιάστηκε η έκθεση της παλιάς και νέας μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας

Πολιτισμός-συνεργασίες, στο DNA των Μολυβιατών

17/07/2012 - 14:37

Το σπίτι όπου έζησε ο Αργύρης Εφταλιώτης, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Μολύβου, το εντυπωσιακό κτήριο όπου επί χρόνια λειτουργούσε η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας, άνοιξε τις πόρτες του διάπλατα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Το σπίτι όπου έζησε ο Αργύρης Εφταλιώτης, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Μολύβου, το εντυπωσιακό κτήριο όπου επί χρόνια λειτουργούσε η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας, άνοιξε τις πόρτες του διάπλατα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Χρόνια μετά την τελευταία φορά που εκτέθηκαν στα μάτια του κοινού, μια σειρά από επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής του ιδρύματος πήραν και πάλι μια θέση στους χώρους της Πινακοθήκης, έχοντας δίπλα τους και έργα νέων καλλιτεχνών, τα οποία δημιουργήθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, που οργάνωνε ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Λέσβιοι και μη εκπρόσωποι των Τεχνών, αλλά και εκπρόσωποι της πρώην και νυν πολιτικής σκηνής, με σημαντικότερη την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που βρέθηκε εκεί ως προσκεκλημένος της Επιτροπής της Πινακοθήκης. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, ο πρώην δήμαρχος Μήθυμνας Κώστας Δούκας, ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης του τόπου του κατά τα χρόνια της θητείας του.

Με φόντο τη θάλασσα του Μολύβου άρχισε, λίγο μετά το σούρουπο, η εκδήλωση της επανέκθεσης της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας. Πλήθος κατοίκων του οικισμού, επισκέπτες από όλη τη Λέσβο, αλλά και άνθρωποι των Τεχνών που ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού μέχρι το Μόλυβο ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά, είχαν κατακλύσει τον αύλειο χώρο και τις αίθουσες του ιδρύματος.

Μεταξύ των παρευρισκομένων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε εκεί ως ειδικός προσκεκλημένος της βραδιάς, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης, η αντιπρόεδρος Σοφία Δόλκα, ο αντιδήμαρχος Μήθυμνας Λευτέρης Βογιατζής, ο αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Τσακίρης, οι πρώην δήμαρχοι Μήθυμνας Στέλιος Καραντώνης και Δημήτρης Βατής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παντελής Πατερέλλης, Γιώργος Πάλλης, αλλά και εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Μολυβιάτισσα συγγραφέας Φωτεινή Φραγκούλη, ο ζωγράφος Δημήτρης Καραπιπέρης, ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Ξενοφών Μαυραγάνης, ο δημοσιογράφος τού ΑΝΤ1 Χρήστος Καλουντζόγλου κ.ά..

Μέσα στις αίθουσες του κτηρίου, δίπλα σε μια σειρά από επιλεγμένα έργα ζωγραφικής και κεραμικά της παλιάς μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης, έργα των Τέτση, Χαλεπά, Κώτσογλου, Μπαχαριάν και άλλων, που βρίσκονταν κυρίως στον κάτω, κεντρικό χώρο του κτηρίου, εκτίθενται πλέον και έργα νέων καλλιτεχνών, κυρίως φωτογραφίες και εικαστικές εγκαταστάσεις. Η Λένα Αθανασοπούλου, ο ερεσιώτικης καταγωγής Βασίλης Ζωγράφος, η Ζωή Γιαμπουλντάκη, ο Αντώνης Κιούκας, ο πλωμαρίτικης καταγωγής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, η Μαρία Καραθάνου, η Καίτη Δημητρίου, η Χριστίνα Σγουρομύτη και η Λέλα Ράμογλου βρέθηκαν όλη την περασμένη εβδομάδα στο Μόλυβο και δημιούργησαν έργα εμπνευσμένοι από τα όσα τούς άφησε η εικόνα που σχημάτισαν για τον οικισμό, με τα οποία αφήνουν πλέον και οι ίδιοι το δικό τους «στίγμα» στην Πινακοθήκη.


Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, κατά την είσοδό του στην αυλή της Πινακοθήκης

Η βράβευση του Κώστα Δούκα
«Η επανέκθεση των έργων της Πινακοθήκης της Μήθυμνας θα αναδείξει τους θησαυρούς που είχε ανέκαθεν ο Μόλυβος, μαζί με τα άλλα σημαντικά ιστορικά μνημεία του. Είναι ένα μεγάλο πολιτισμικό φορτίο, που αναμένεται να δώσει αντίστοιχα και μεγάλη οικονομική ώθηση, βοηθώντας τον τόπο γενικά, δεδομένου και του ότι βρίσκεται στην πύλη της αγοράς του οικισμού», ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Αστυρακάκης, καλωσορίζοντας το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τους λοιπούς παρευρισκομένους, αλλά και τους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν επί τόπου τα έργα τους, κάνοντας με τον τρόπο τους ακόμη πιο γνωστή τη Λέσβο.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης, και ο αντιδήμαρχος Μήθυμνας, Λευτέρης Βογιατζής, καλωσορίζουν τους παρευρισκομένους

Ο κ. Αστυρακάκης ευχαρίστησε επιπλέον τα μέλη της Επιτροπής της Πινακοθήκης, τη γραμματέα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Καμάρα, και τη Χριστίνα Σγουρομύτη, καθώς και τη Θούλη Μυρσιλόγλου, που ήταν και αυτή που ανέλαβε να φέρει στο Μόλυβο την ομάδα καλλιτεχνών.

«Ξεκινάμε μια νέα σελίδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας, Νίκος Μόλβαλης

Παίρνοντας το λόγο, ο αντιδήμαρχος Μήθυμνας, Λευτέρης Βογιατζής, ευχαρίστησε και ο ίδιος τους παρευρισκομένους, μένοντας ιδιαίτερα στο Στέλιο Τρύφωνα, που το 2003 παραχώρησε το κτήριο στο λιμάνι του οικισμού, το οποίο λειτουργεί ως Στέγη Τεχνών «Τρύφων», αλλά και στον ιδρυτή της Πινακοθήκης, πρώην δήμαρχο Μήθυμνας Κώστα Δούκα.

Η γραμματέας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Καμάρα

Η στιγμή της βράβευσης του τελευταίου από τον πρόεδρο του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστα Αστυρακάκη, ήταν από τις σημαντικότερες της βραδιάς. Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν και συνέβαλαν στο νέο ξεκίνημα της Πινακοθήκης, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και μια εκτενή αναφορά στο παρελθόν του ιδρύματος.


Η Χριστίνα Σγουρομύτη μιλά για το «όραμα» της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας

Ξεκίνησε μια «νέα σελίδα»
Για τη «νέα σελίδα» που ξεκίνησε το Σάββατο ως προς τη ζωή και τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας, μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού του Μολύβου, Νίκος Μόλβαλης, τονίζοντας τη συμβολή του Φορέα στην ανάδειξη εκτός άλλων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και στους καρπούς που απέφερε η συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου και την Επιτροπή της Πινακοθήκης. «Ξαναπιάνουμε το κομμένο νήμα του πολιτιστικού παρελθόντος και το ενώνουμε με το μέλλον, παρά τις συνθήκες που επικρατούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Μπουτάρης με τον πρώην δήμαρχο Μήθυμνας Στέλιο Καραντώνη…

«Επαληθεύουμε το παράδειγμα της Μήθυμνας, των ανθρώπων που λίγα χρόνια πριν ενέπνευσαν και ανέδειξαν τους πνευματικούς ανθρώπους του οικισμού», τόνισε με εμφανή αισιοδοξία η κ. Καμάρα. «Ελπίζουμε να καταφέρουμε να λειτουργεί η Πινακοθήκη με έναν πιο συστηματικό τρόπο, γι’ αυτό ωστόσο είναι σημαντική και η συμμετοχή των πολιτών, κάτι που οι Μολυβιάτες έχουν δείξει πως έχουν στο DNA τους.»

Ξενάγηση στην Πινακοθήκη

Για την ιστορία και το όραμα της Πινακοθήκης μίλησε τέλος η κ. Σγουρομύτη, ενώ για τη δουλειά που έκαναν οι νέοι καλλιτέχνες, η κ. Μυρσιλόγλου. Στο πλαίσιο της τελευταίας, η Λένα Αθανασοπούλου παρουσίασε ένα σύντομο θεατρικού ύφους δρώμενο σε ένα από τα δωμάτια της Πινακοθήκης, ενώ ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης «σχεδίασε» ζωντανά τη δική του ερμηνεία για το Μόλυβο και τη Λέσβο, στην αυλή του κτηρίου.

Από το θεατρικό δρώμενο της Λένας Αθανασοπούλου

Την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης ακολούθησε δεξίωση, με τοπικές γεύσεις και κρασί, την οποία συνόδεψαν μουσικά τα μέλη του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής της Αγιάσου Νίκος Ανδρίκος, Αλέκος Καφούνης και Στρατής Σκουρκέας, καθώς και οι μουσικοί Mike Σιφναίος, Παναγιώτης Σαλάνης και Μπάμπης Πλατάνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey