Αναζητώντας την εμφάνιση ενός αινιγματικού είδους στον ελληνικό 19ο αιώνα

Από τις ιστορίες μυστηρίου στην αστυνομική πλοκή

14/07/2012 - 15:33

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Μυτιληνιός φιλόλογος Στράτος Μυρογιάννης, με την οποία  επιχειρεί να εξετάσει την εμφάνιση και την επακόλουθη εξέλιξη της αστυνομικής πλοκής σε νεοελληνικά διηγήματα του 19ου αιώνα. Το corpus των έργων που εξετάζονται, περιλαμβάνει έργα του Ραγκαβή, του Βικέλα και του Βιζυηνού.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Μυτιληνιός φιλόλογος Στράτος Μυρογιάννης, με την οποία  επιχειρεί να εξετάσει την εμφάνιση και την επακόλουθη εξέλιξη της αστυνομικής πλοκής σε νεοελληνικά διηγήματα του 19ου αιώνα. Το corpus των έργων που εξετάζονται, περιλαμβάνει έργα του Ραγκαβή, του Βικέλα και του Βιζυηνού. Η υπόθεση εργασίας της μελέτης είναι ότι η λογοτεχνική παραγωγή κατά τον ελληνικό 19ο αιώνα εμφανίζει έργα, στα πλαίσια των οποίων δοκιμάζονται πειραματικά δείγματα γραφής μιας πρώιμης, ωστόσο αναγνωρίσιμης, αστυνομικής πλοκής.

Ο λογοτεχνικός αυτός πειραματισμός οδηγεί σταδιακά στην εισαγωγή, ανάπτυξη και εκλέπτυνση μιας νέας αναδρομικής μορφής σύνταξης της ιστορίας. Στο πλαίσιο μιας ιστορικής επισκόπησης της διαμόρφωσης και της εξέλιξης της αφηγηματικής φόρμουλας της αστυνομικής πλοκής στον ελληνικό 19ο αιώνα, η μελέτη σταχυολογεί και αναλύει διηγήματα, τα οποία πειραματίζονται θεματικά αλλά και αφηγηματικά με έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Το ερμηνευτικό κλειδί για την αποτίμηση της αστυνομικής τους ποιότητας είναι η ανάλυση του ρόλου του αναγνώστη, αλλά και των αφηγηματικών τεχνασμάτων, τα οποία συστήνουν ενδείξεις και τον καθοδηγούν στην αποκάλυψη του μυστηρίου και στην αναγνωστική απόλαυση.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια.

Ο Στράτος Μυρογιάννης πρόσφατα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge με θέμα την Εμφάνιση της Ελληνικής Εθνικής Ταυτότητας στην εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Έχει διδάξει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό και Νεοελληνικό Διαφωτισμό, αλλά και με ζητήματα αφηγηματολογίας στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Προσφάτως κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «The Emergence of a Greek Identity (1700 - 1821)» (Cambridge Scholars Publishing).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey