Έως τέλη Ιουλίου, στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»

Έκθεση φωτογραφιών του Ευστρατίου Καβαρνού

14/07/2012 - 15:13

Με μια έκθεση έργων του Μποριανού φωτογράφου Ευστρατίου Καβαρνού εγκαινιάζει, στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιουλίου, τη θερινή περίοδο εκδηλώσεών της η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Με μια έκθεση έργων του Μποριανού φωτογράφου Ευστρατίου Καβαρνού εγκαινιάζει, στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιουλίου, τη θερινή περίοδο εκδηλώσεών της η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Ο Ευστράτιος Καβαρνός (1896 - 1976) γεννήθηκε στο Νεοχώρι (Μπορό) του Πλωμαρίου και ανήκει στην κατηγορία των Ελλήνων φωτογράφων της περιόδου 1900 - 1940, που έμαθαν τη φωτογραφική τέχνη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, έχοντας μεταναστεύσει εκεί από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το πότε πρωτοήρθε σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας παραμένει άγνωστο, η επαγγελματική του ενασχόληση με αυτή, ωστόσο, υπολογίζεται πως ξεκίνησε μεταξύ 1914 και 1916, οπότε και άνοιξε φωτογραφικό στούντιο στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια κι άρχισε να περιοδεύει σε διάφορες πολιτείες, φωτογραφίζοντας τα μέλη της ελληνικής ομογένειας για μια δεκαετία. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα άνοιξε δεύτερο φωτογραφικό στούντιο στη Νέα Υόρκη. Σταμάτησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία αφότου επέστρεψε οριστικά στη Λέσβο το 1934.

Ο βίος του πιστοποιείται από τις προφορικές διηγήσεις των παιδιών του, καθώς και από το φωτογραφικό και άλλο σχετικό έντυπο υλικό, που διασώθηκε και βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της οικογένειάς του.

Η έκθεση στη Λέσχη Πλωμαρίου, την προσφορά του υλικού της οποίας έκανε η εγγονή του φωτογράφου Έλενα Μανωλακέλλη, θα διαρκέσει έως και τις 31 Ιουλίου.

Θυμίζουμε πως αντίστοιχη έκθεση είχε φιλοξενηθεί το περασμένο φθινόπωρο στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, ως αποτέλεσμα της δουλειάς που είχε κάνει η κ. Μανωλακέλλη στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποίησε για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας, που παρακολουθούσε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey