H «μάχη» τού ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής έφερε σοβαρές απώλειες στη συνοχή της παράταξης Βουνάτσου

Άρχισαν τα όργανα…

13/07/2012 - 15:35

Με «προπέτασμα καπνού» το ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής, ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και κάποιες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, επέλεξαν εμμέσως να λύσουν διαφορές τους με τη δημοτική αρχή.

Με «προπέτασμα καπνού» το ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής, ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και κάποιες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, επέλεξαν εμμέσως να λύσουν διαφορές τους με τη δημοτική αρχή. Έτσι, με ανατροπή της πλειοψηφίας υπέρ της αντιπολίτευσης, με «όχημα» ψήφους της παράταξης Βουνάτσου, επικράτησε η απόφαση η έγκριση του τροποποιημένου ΣΧΟΟΑΠ να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, αφού προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση επί των τροποποιήσεων. Απ’ την εξέλιξη όμως της συζήτησης, ήταν απολύτως ξεκάθαρο πως οι αλλαγές στο ΣΧΟΟΑΠ δεν ήταν το διακύβευμα της ψηφοφορίας.

Άλλωστε, η «πρεμούρα» για τη ματαίωση της λήψης απόφασης, επισκίασε ακόμη και την ευκαιρία που είχε το όργανο να ενημερωθεί απ’ τον ίδιο το μελετητή που παρίστατο για αυτές τις αλλαγές. Οπότε, δικαίως έμεινε η απορία στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Θανάση Ελευθερίου: «γιατί να μη μάθουμε τι αλλαγές έγιναν, ποιες απ’ τις προτάσεις που είχαμε κάνει περιλήφθηκαν στην τροποποίηση;».
 
Για το ΣΧΟΟΑΠ…
Στην προχθεσινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου επρόκειτο να γνωμοδοτήσει εκ νέου για τη δεύτερη φάση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Καλλονής, μετά την απόρριψη της αρχικής έγκρισης για τυπικούς λόγους. Όπως είχε γράψει το «Ε», απ’ την πλευρά του Δήμου διά του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Γιάννη Βατού, είχε εκφραστεί η άποψη πως ο μελετητής έλαβε υπόψη του το σύνολο σχεδόν των προτάσεων-παρατηρήσεων που κατατέθηκαν απ’ τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Άμεσα όμως ενδιαφερόμενοι υποστήριζαν πως υπήρχαν εκκρεμότητες σε κρίσιμα θέματα που υποθηκεύουν σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ διατύπωναν ενστάσεις και για την εσπευσμένη επαναφορά του θέματος προς συζήτηση, αφού δε δινόταν το χρονικό περιθώριο για ενημέρωση επί των αλλαγών που έκανε ο μελετητής.

Ο κ. Βατός που εισηγήθηκε το θέμα, επεσήμανε πως ακόμη και λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, υπήρχε επαφή της μελετητικής ομάδας υπό τον Αλέξανδρο Πανταζή με εκπροσώπους φορέων (στη συνεδρίαση παρίστατο απ’ το ΤΕΕ ο πρόεδρος του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου, Παναγιώτης Πιττός, και ο Αντώνης Γώγος, που είχε παρουσιάσει σε προηγούμενη συνεδρίαση τις προτάσεις τού ΤΕΕ για το ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής) απ’ την οποία προέκυψαν και νέες αλλαγές.

Με αυτά τα δεδομένα, ήταν προφανής η «σπουδή» να έρθει το θέμα προς συζήτηση εσπευσμένα και χωρίς να εξεταστούν οι τροποποιήσεις απ’ την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Λεμονός, ή απ’ την τυπική διαδικασία της διαβούλευσης, όπως είπε στην τοποθέτησή του ο Παντελής Πατερέλλης.

… και για αλλότριες αιτιάσεις
Ο κ. Πατερέλλης, όπως και ο Άρης Χατζηκομνηνός, που δήλωσε πως συμφωνεί απολύτως με τον έτερο επικεφαλής παράταξης, ζήτησαν την απόσυρση του θέματος, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι εν όψει ενδεχόμενων αλλαγών στο χωροταξικό του «Καλλικράτη» δε θα ‘πρεπε να αποφασίσει ο Μανταμάδος, η Θερμή ή η Μυτιλήνη για την Καλλονή - παρ’ ότι ο σχεδιασμός, όπως επισημάνθηκε στη συνέχεια, είναι σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, δηλαδή στον καποδιστριακό Δήμο Καλλονής, οπότε δε θα επηρεαστεί από χωροταξική διαφοροποίηση. Μια ακόμη επισήμανση που έγινε, ως αντίλογος στην προοπτική απόσυρσης, αφορούσε στην πιθανότητα απένταξης του ΣΧΟΟΑΠ απ’ το ΕΣΠΑ, στο οποίο η χρηματοδότησή του πέρασε ως έργο-γέφυρα απ’ το Γ΄ Κ.Π.Σ..

Τη «σολομώντεια» λύση για την προαγωγή της συζήτησης έδωσε ο Βαγγέλης Παλαιολόγος, που πρότεινε αναβολή προκειμένου, όπως υποστήριξε, να δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν πλήρως οι ενδιαφερόμενοι. Οπότε και το θέμα θα επανέλθει όταν ολοκληρωθεί η νέα διαβούλευση.


Έχει μείνει μία κενή θέση αντιδημάρχου, ενώ κάποιοι άρχισαν να «ράβουν κοστούμια»…
Νέα παράταξη εκ των έσω;

Η ψηφοφορία που έγινε για την πρόταση αναβολής, υπερψηφίστηκε με 21 ψήφους (17 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας) από όλους τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά συγκέντρωσε και τις ψήφους των εκλεγμένων με την πλειοψηφία Σταύρου Πολίτη, Ταξιαρχούλας Πνακά, Ανθούλας Σουπιάδου, Σοφίας Δόλκα και Απόστολου Πατέστου. Μάλιστα, το αποτέλεσμα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του αντιδημάρχου Αγιάσου - Πολιχνίτου, Γιώργου Βουνάτσου, που σηκώθηκε και βγήκε απ’ την αίθουσα φωνάζοντας βαριές κατηγορίες εναντίον κάποιων συναδέλφων του. Ο κ. Βουνάτσος καταφέρθηκε εναντίον όσων στην προσυνεδρίαση είχαν δηλώσει υπέρ της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ, ενώ παρόντος του κοινού απ’ την Καλλονή που επευφημούσε και χειροκροτούσε όσους υποστήριζαν την ανάγκη απόσυρσης του θέματος, άλλαξαν θέση.

Σημειωτέον ότι στη συνεδρίαση υπήρχαν πρόεδροι χωριών, όπως ο κ. Ελευθερίου ή ο κ. Τσιριπλής απ’ τα Παράκοιλα, που επέμεναν να συζητηθεί το θέμα, γιατί είχαν γίνει δεκτές προτάσεις τους για το ΣΧΟΟΑΠ.

Σε ό,τι αφορά στην πλειοψηφία, πληροφορίες αναφέρουν πως στην προσυνεδρίαση μετείχαν ο κ. Πολίτης και η κ. Σουπιάδου, ενώ υπήρξαν και σύμβουλοι οι οποίοι αν και είχαν εκφράσει επιφυλάξεις-αντιρρήσεις στην προσυνεδρίαση (όπως ο αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής - Πέτρας, Γιώργος Κυριαζής), ψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο.

Τα θέματα που όπως μας είπε στέλεχος της παράταξης του Δημήτρη Βουνάτσου, ράγισαν τη συνοχή της, πέρα απ’ τις γνωστές διαφοροποιήσεις όπως του κ. Πατέστου, είναι η κενή θέση αντιδημάρχου που μένει μετά την παραίτηση της κ. Πνακά και την αποδοχή της απ’ το δήμαρχο, αλλά και οι αλλαγές στο χωροταξικό του «Καλλικράτη» που έχει δημιουργήσει φιλοδοξίες σε ορισμένους συμβούλους ακόμη και να ηγηθούν δημοτικού ψηφοδελτίου στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. «Κάποιοι ράβουν κοστούμια από τώρα», μας είπε δημοτικός σύμβουλος, επικαλούμενος και τις αλλαγές που αναμένεται να σημειωθούν στο χάρτη της Λέσβου. Άλλες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως μεταξύ διαφοροποιηθέντων, δυσαρεστημένων ή και «αδρανών» απ’ την παράταξη Βουνάτσου, δημιουργείται μια νέα κίνηση, η οποία αν και με ασαφή ακόμη γεωγραφικά όρια (σε ποια δημοτική ενότητα-δήμο θα κατέβει;), συζητά την προοπτική νέας παράταξης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey