Εγκαινιάστηκαν οι εκθέσεις τής Blanca Gálvez Díaz και του Δημήτρη Βαριά, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Πραγματικά και φανταστικά ταξίδια…

04/07/2012 - 15:55

Πραγματικά και φανταστικά ταξίδια έχουν ως θέμα τους οι δύο πρώτες εικαστικές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν το φετινό καλοκαίρι στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Πραγματικά και φανταστικά ταξίδια έχουν ως θέμα τους οι δύο πρώτες εικαστικές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν το φετινό καλοκαίρι στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Η πρώτη, του Δημήτρη Βαριά, έχει τίτλο «Τοπία του Αιγαίου» και βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα του χώρου και η δεύτερη, αυτή της Ισπανίδας ζωγράφου Blanca Gálvez Díaz, τιτλοφορείται «Ταξιδεύοντας στον Παράδεισο και την Κόλαση» και τα έργα της είναι ανηρτημένα στην πρώτη από τις παράπλευρες αίθουσες του ισογείου.

Αρκετός κόσμος πέρασε από το Αρχοντικό το βράδυ της Δευτέρας, κατά τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων. Με αυτές ξεκινά, άλλωστε, το εικαστικό κομμάτι των φετινών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που, μαζί με τις προβολές ταινιών, θα είναι και το μόνο που θα φιλοξενηθεί φέτος στο χώρο.

Ωδή στη δύναμη των εικόνων
Μοναδικός καθρέφτης το σώμα. Μοναδική έμπνευση η φύση, η ανάγκη αυτοπροσδιορισμού, στο προσωπικό ταξίδι του καθενός. Αυτή είναι η φιλοσοφία του καμβά της 28χρονης Blanca Gálvez Díaz, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ισπανία και φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κουένκα, μιας πόλης της κεντρικής Ισπανίας.

Έχοντας αποκτήσει εξειδίκευση στη φωτογραφία, τη σκηνογραφία, τη ζωγραφική, τη χαρακτική και την εικονογράφηση, η ίδια ζει από το 2010 μόνιμα στη Λέσβο. Η έκθεσή της «Ταξιδεύοντας στον παράδεισο και την Κόλαση» είναι η τρίτη κατά σειρά ατομική έκθεση που διοργανώνει στο νησί (έχουν προηγηθεί οι εκθέσεις «Μια φευγαλέα στιγμή» στην Ερεσό και το Μόλυβο και «Ένα ταξίδι στα μέρη του αισθησιασμού», επίσης στην Ερεσό).

Πουλιά από λινάτσα διακοσμούν το δάπεδο της αίθουσας, οδηγώντας τους επισκέπτες εκεί που θέλουν αυτά. Στους τοίχους, βρίσκονται ανηρτημένα τα έργα. Έχοντας ως «μοντέλο» της το «Σκεπτόμενο», το γνωστό γλυπτό τού Ροντέν, που η ίδια αποδίδει με το δικό της τρόπο με τη χρήση και της χαρακτικής, η καλλιτέχνης παρουσιάζει τη ζωή σαν ένα ταξίδι από εμπειρίες, ως πουλιά που ταξιδεύουν σε διαφορετικούς προορισμούς.

«Είναι μια ωδή στη δύναμη των εικόνων, όπως αποτυπώνονται στο μυαλό και το συναίσθημά μας», αναφέρει η ίδια για τη συγκεκριμένη δουλειά της.


Τα έργα του Δημήτρη Βαριά με παραλίες του Αιγαίου, στους τοίχους του Αρχοντικού

Μνήμες, παρουσιασμένες με χρώμα
Άλλες εικόνες, αυτήν τη φορά από ταξίδια πραγματικά που ο Δημήτρης Βαριάς έχει κάνει σε νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος, φιλοξενούνται στην κεντρική αίθουσα του κτηρίου.

Γεννημένος το 1961 στη Θάσο και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, αυτοδίδακτος, με πάνω από 40 εκθέσεις στο ενεργητικό του, ο Δημήτρης Βαριάς ζει σήμερα μόνιμα στη Θάσο, όπου βρίσκεται το εργαστήρι του και το αγρόκτημά του. Πατέρας επτά παιδιών, ασχολείται κυρίως με την αγιογραφία, αλλά, όπως εξήγησε στο «Ε», εκφράζεται πολύ και μέσω της ζωγραφικής, έχοντας επιλέξει παράλληλα έναν απλό και φυσικό τρόπο ζωής.

Η έκθεσή του «Τοπία του Αιγαίου» αποτελείται από μια σειρά ιμπρεσιονιστικών-ρεαλιστικών τοπίων του Αρχιπελάγους, κυρίως παραλιών, κέδρων, αρμυρικιών, φοινίκων, φραγκοσυκιών, βράχων και εντυπωσιακών απεικονίσεων από ηλιοβασιλέματα, εικόνες που ο ίδιος «μάζεψε» και αποτύπωσε από τα ταξίδια που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

«Από τη νεότητά μου, ταξίδευα στη νησιωτική Ελλάδα», λέει. «Το ξημέρωμα και το ηλιοβασίλεμα, ο άνεμος και ο δυνατός ήλιος, η πέτρα, τα φραγκόσυκα, οι κέδροι, τα πουρνάρια, οι ελιές, οι γλάροι, τα ξεβρασμένα ξύλα στις ακτές και το ολόγιομο φεγγάρι, με φόρτωσαν αναμνήσεις. Με αυτά τα λίγα τοπία προσπάθησα να ανασύρω τις μνήμες μου και να τις παρουσιάσω με χρώματα. Έτσι βλέπω την Ελλάδα που αγάπησα…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey