Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του π. Αθανάσιου Γιουσμά για τη Μικρασία, από την «Οσία Θωμαΐδα» και τις εκδόσεις «Αιολίδα»

Αναδρομή στο κοινό παρελθόν…

27/06/2012 - 16:04

Το βιβλίο του πάτερ Αθανασίου Γιουσμά «Ταξιδεύοντας Δικελί, Πέργαμος, Αϊβαλί, Μοσχονήσια, Άσσος» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη μαρίνα Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του 2ου Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Πολιτιστικού Φεστιβάλ.

Το βιβλίο του π. Αθανασίου Γιουσμά «Ταξιδεύοντας... Δικελί, Πέργαμος, Αϊβαλί, Μοσχονήσια, Άσσος» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη μαρίνα Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του 2ου Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Πολιτιστικού Φεστιβάλ. Την παρουσίαση πραγματοποίησαν η Ορθόδοξη Κοινότητα «Η Οσία Θωμαΐς» και οι εκδόσεις «Αιολίδα» και παρόντες ήταν δεκάδες κόσμου, που συνέρρευσαν στο χώρο της μαρίνας για να μάθουν για την έκδοση του εφημερίου του Αγίου Θεράποντα.

Όπως όλες οι πολιτιστικού τύπου εκδηλώσεις τού Φεστιβάλ, έτσι και η παρουσίαση του βιβλίου του π. Γιουσμά μεταδιδόταν μέσω μεγαφώνων σε όλο το χώρο της μαρίνας Μυτιλήνης. Έτσι, όποιος έφτανε λίγο μετά την έναρξή της μπορούσε να ακούσει το φιλόλογο Παναγιώτη Σκορδά να μιλάει για την ταξιδιωτική λογοτεχνία, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η συγκεκριμένη έκδοση. Πρόκειται εξάλλου για ένα οδοιπορικό στη Μικρασία, που ξεκινά από το Δικελί και φτάνει μέχρι την Άσσο, βασισμένο σε προσωπικά βιώματα του συγγραφέα.

Ορμώμενος από προσωπικό του βίωμα, μίλησε στη συνέχεια και ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας. Αναφέρθηκε στο θέμα της προσφυγιάς, στο οποίο τον παρέπεμψε - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - το βιβλίο, και περιέγραψε σκηνές από τα παιδικά χρόνια, τα παιδικά παιχνίδια στη γειτονιά, όπου «κανείς δεν ήθελε να είναι ο Τούρκος», θυμίζοντας εικόνες του παρελθόντος, άμεσα συνδεδεμένες με την ιστορία των δύο λαών.

«Η γιαγιά μου βούρκωνε όταν μου μιλούσε για τη Μικρά Ασία.» Με αυτή την ανάμνηση ξεκίνησε την αφήγησή του και την περιγραφή για το πώς έφτασε να γράψει το βιβλίο του, ο ίδιος ο π. Γιουσμάς. «Και γυρνούσε αλλού, για να μην την βλέπω και μισήσω τους ανθρώπους που ζούσαν στα σπίτια των Ελλήνων μετά την Καταστροφή.»

Κλείνοντας τη συγκινητική του αφήγηση, ο π. Γιουσμάς ευχήθηκε να μπορέσουν κάποια στιγμή να ζήσουν και πάλι όλοι μαζί, Έλληνες και Τούρκοι.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση

Τραγουδώντας αμανέδες
Την παρουσίαση «έντυσαν» μουσικά νεαροί Μυτιληνιοί, που με κανονάκι, ταμπουρά, ούτι, κοντραμπάσο, βιολί, αρμόνιο και κρουστά συνόδεψαν τον π. Στρατή Γιουσμά, γιο του συγγραφέα, στην ερμηνεία αμανέδων και άλλων σκοπών της Ανατολής. Τα ίδια κομμάτια περιλαμβάνονται στο CD που συνοδεύει την έκδοση.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς υπέγραψε μια σειρά βιβλίων για τον κόσμο που θέλησε να πάρει στα χέρια του τη δουλειά του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey