Εκδήλωση φοιτητών του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

«Αστικό Μεσοπολεμικό Τραγούδι»

08/06/2012 - 16:02

Τη μουσική της περιόδου του Μεσοπολέμου, όταν τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούσαν το βασικό πυρήνα έκφρασης της λαϊκής μουσικής, θα παρουσιάσει την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο Κινηματοθέατρο της Αγιάσου, το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) του Αναγνωστηρίου.

Τη μουσική της περιόδου του Μεσοπολέμου, όταν τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούσαν το βασικό πυρήνα έκφρασης της λαϊκής μουσικής, θα παρουσιάσει την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο Κινηματοθέατρο της Αγιάσου, το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) του Αναγνωστηρίου.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελέσει ουσιαστικά τον απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας τού ΚΕΣΑΜ, που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Οκτώβριο και κατάφερε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να συγκεντρώσει δεκάδες φοιτητών, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν ήδη πολύχρονες σπουδές στο χώρο της ανατολικής ή δυτικής μουσικής, έχοντας φοιτήσει σε μουσικά σχολεία, ωδεία και ανώτατα ιδρύματα. Οι παραπάνω παρακολούθησαν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, υπό τη διδασκαλία του επιστημονικού υπεύθυνου και συντονιστή του Κέντρου, Νίκου Ανδρίκου. Δημιουργήθηκαν μουσικά σύνολα, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια, θεωρητικές διαλέξεις, δεξιότητες οργάνων κ.ά., καθώς και ειδικά σεμινάρια, που αναφέρονταν σε αυτόνομες θεματικές ενότητες, σχετιζόμενες με τη θεωρία και την πράξη της ανατολικής μουσικής.

Τα τραγούδια, τα όργανα και οι ορχήστρες
Συνολικά 25 φοιτητές τού ΚΕΣΑΜ θα εμφανιστούν στην εκδήλωση και θα παρουσιάσουν τη δουλειά που έγινε όλους αυτούς τους μήνες στα Τμήματα Λαϊκής Μουσικής, Φωνητικού Ρεπερτορίου και Τροπικής Προθεωρίας, τόσο με όργανα, όσο και με φωνές.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν συνθέσεις των Παναγιώτη Τούντα, Ιωάννη Δραγάτση, Κώστα Καρίπη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Κώστα Σκαρβέλη και άλλων συνθετών του Μεσοπολέμου, μέσω τεσσάρων διαφορετικών τύπων λαϊκής ορχήστρας, στην οποία θα συμμετέχουν και φοιτητές του Τμήματος Κλασσικής Οθωμανικής Μουσικής.

Τραγούδια όπως ο «Αργιλές», «Δε σε θέλω πια», «Το γλυκό φιλί», «Το κορίτσι σου κυρά μου», «Δώδεκα χρονώ κορίτσι», που έχουν ερμηνεύσει φωνές όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, ο Νταλγκάς, ο Στελλάκης Περπινιάδης κ.ά., θα τραγουδηθούν από τις φωνές τού ΚΕΣΑΜ ή θα εκτελεστούν από σαντούρι, βιολί, ούτι, λάφτα, κιθάρα, κρουστά, μπαγλαμά κ.λπ..

Μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια καλή εικόνα για την πλούσια μουσική έκφραση της εποχής, που συνδυάζει το «αλά τούρκα» ύφος, με το «σαντουροβιόλι» της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας της Σμύρνης, τις λαϊκές κιθάρες των μεταναστών της Αμερικής, το μπουζούκι του Πειραιά και άλλα διαφορετικά ακούσματα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey