Εκδηλώσεις για την ANZAC Day στη Λήμνο

Με το νου στην επέτειο του 2015

25/04/2012 - 14:18

Με λαμπρότητα εορτάστηκε την περασμένη Δευτέρα στη Λήμνο η επέτειος της ANZAC Day που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε την περασμένη Δευτέρα στη Λήμνο η επέτειος της ANZAC Day που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου.

Το πρωί της Δευτέρας, η πρέσβειρα της Αυστραλίας επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, τον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης, καθώς και το Μνημείο Αυστραλών Πεσόντων στο λιμάνι του Μούδρου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα του 1ου Επαγγελματικού και Γενικού Λυκείου Μούδρου, με ομιλία από τη φιλόλογο καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Μούδρου Μαρία Παπαπαναγιώτου, ενώ έγινε και παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας των μαθητών της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Μούδρου με θέμα «Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου και η σημασία του Μούδρου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ταυτόχρονα, στο χώρο πραγματοποιήθηκε έκθεση με φωτογραφίες από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μάχη της Καλλίπολης από το αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου, καθώς και από το φωτογραφικό αρχείο του Αυστραλιανού Πολεμικού Μουσείου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η πρέσβειρα της Αυστραλίας επισκέφτηκε το Συμμαχικό Κοιμητήριο του Πορτιανού, όπου μαζί με τους Αυστραλούς βουλευτές κατέθεσαν στεφάνι, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του Πορτιανού.

Προσπάθειες ανάδειξης
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Βαρελτζή με την αντιπροσωπεία των Αυστραλών, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ανάδειξη της ιστορικής σημασίας της Λήμνου στα γεγονότα της Μάχης της Καλλίπολης και της υπογραφής της Συνθήκης του Μούδρου, η οργάνωση και ο σχεδιασμός του εορτασμού των 100 χρόνων από την απόβαση των Αυστραλών στην Καλλίπολη το 1915 και η δυνατότητα ένταξης σε αυτό το ταξίδι της Λήμνου ως τόπου εορτασμού. Στη συνάντηση συμμετείχαν και τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία διοργάνωσης αυτού του ταξιδιού. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα η Λήμνος και η Καλλίπολη να γίνουν ταυτόσημος προορισμός για τους Αυστραλούς επισκέπτες τιμητές τής ANZAC Day.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία της πρέσβειρας της Αυστραλίας Jenny Bloomfield και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκου Σηφουνάκη, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντώνιου Τσαντηράκη, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Σάββα Βαρελτζή, του προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστα Αδαμίδη, αυτοδιοικητικών και άλλων.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, επίσης, τρεις βουλευτές της Αυστραλίας, ο κ. Allan Griffin, βουλευτής και πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Βετεράνων, ο κ. Lee Tarlamis, βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής για τις Επιμνημόσυνες Εκδηλώσεις σε Λήμνο - Καλλίπολη, ο κ. John Pandazopoulos, βουλευτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού και πρώην υπουργός Τουρισμού και Πολυπολιτισμικών Θεμάτων, καθώς επίσης και ο κ. Jim Claven, ιστορικός σε στρατιωτικά θέματα και πρώην ανώτατος σύμβουλος σε θέματα Βετεράνων.

Και ψηφιακή αδελφοποίηση
Ηλεκτρονική αδελφοποίηση του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου Λήμνου με το Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνα του Σύδνεϋ της Αυστραλίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 23 Απριλίου.

Στην τελετή παρέστησαν η πρέσβειρα της Αυστραλίας Jenny Bloomfield, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αδαμαντία Κοντέλλη, και πολλοί άλλοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey