FOLLOW US

Άρθρα

Quo vadis Μέση Ανατολή;

Με αυτόν τον τίτλο, που σημαίνει «πού πάς Μέση Ανατολή;» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επεξεργασία ενός αριστερού συνολικού προγράμματος ειρήνης για την περιοχή.

Απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, τονίσαμε ότι αυτό συνδέεται στενά με το πού πάει η Ευρώπη και πού πάει ο κόσμος, δεδομένου ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί κρισιμότατο παγκόσμιο σταυροδρόμι, όπου τα παγκόσμια προβλήματα εμφανίζονται με όλες τους τις όψεις. Ταυτόχρονα, η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από κάθε λογής αλληλεξαρτήσεις, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές και οικολογικές.

Ιστορικά, η Μέση Ανατολή αποτελεί κύριο πεδίο οξύτατων διεθνών ανταγωνισμών, είτε στα χρόνια των μεγάλων αυτοκρατοριών, είτε μεταγενέστερα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και σήμερα, όπως μαρτυρεί η επταετής συριακή τραγωδία. Επί δεκαετίες λέγαμε ότι το Παλαιστινιακό αποτελεί πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στην Μ. Ανατολή, κάτι που ισχύει και σήμερα, αλλά το Συριακό αναδεικνύεται σε εξίσου σημαντικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ανέτρεψε τις παγκόσμιες ισορροπίες, υπονομεύοντας και τον ΟΗΕ. Η συνέχεια από πλευράς ΗΠΑ σημαδεύτηκε με το δόγμα περί «νέας παγκόσμιας τάξης», υπό την δική τους ηγεμονία.

Από τις πλέον επικίνδυνες όψεις της κατάστασης στην Μέση Ανατολή είναι η έντονη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, αφού σε αυτήν κατευθύνεται περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, με πρώτη στην σχετική λίστα την Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, το Ισραήλ διαθέτει ισχυρότατο πυρηνικό οπλοστάσιο, που καμιά άλλη χώρα της περιοχής δεν κατέχει. Γι’ αυτό ένα από τα κύρια αιτήματά μας είναι η δρομολόγηση διαδικασιών αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης της περιοχής, με πρώτο στόχο μια Μέση Ανατολή, ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.

Δυστυχώς, η ΕΕ δεν έχει μία συνολική και συνεκτική πολιτική ειρήνης και ασφάλειας για την περιοχή, παρότι έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή λόγω και της ενεργειακής της εξάρτησης. Αυτό μαρτυρεί και η απουσία της από τις διαδικασίες ειρήνευσης στην Συρία, όπου πρωταγωνιστούν άμεσα ή έμμεσα οι δύο πρώην υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία. Δεδομένου δε ότι η ΕΕ υπέστη τις συνέπειες του πολέμου της Συρίας, ιδιαίτερα μέσω του προσφυγικού, ακόμα δεν έχει εκπονηθεί από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες η αναγκαία μεσανατολική πολιτική.

 

Είναι, λοιπόν, η ώρα την πρωτοβουλία να πάρει η αριστερά, σε συνεργασία και με άλλες φιλειρηνικές δυνάμεις της ΕΕ και γενικότερα της ηπείρου μας. Τα βασικά στοιχεία ενός προγράμματος ειρήνης περιέχονται σε απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαρτίου 2016.

Άλλος τρόπος να πρωταγωνιστήσει η ΕΕ στην Μέση Ανατολή είναι η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης συνεργασίας και ειρήνης με την Ρωσία, που υπήρξε στα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Μια τέτοια σχέση θα απέβαινε σε όφελος, κυρίως για το σύνολο της Ευρώπης, αλλά και για την Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Η ΕΕ έχει και άλλους μοχλούς θετικής παρέμβασης στην Μέση Ανατολή, όπως οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, η απαγόρευση εξαγωγών όπλων χωρών-μελών προς την περιοχή και σε κάθε περίπτωση, η άσκηση πιέσεων για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αν κοιτάξουμε τον χάρτη, θα παρατηρήσουμε ότι από γεωγραφική άποψη η Ελλάδα μοιάζει σαν ένα απλωμένο χέρι της Ευρώπης προς την Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Στην παράσταση αυτή, οφείλει να ανταποκρίνεται και η αντίστοιχη πολιτική της χώρας μας, πολύ περισσότερο, που αυτό απαιτούν και τα εθνικά της συμφέροντα.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, την υπόθεση της ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή υπηρετούν, τόσο η εμμονή στον δύσκολο αλλά αναγκαίο διάλογο με την Τουρκία, όσο και η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς και οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Ελλάδας-Κύπρου Αιγύπτου και προσφάτως Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Επιπλέον, τεράστιας σημασίας είναι η συνεργασία των μεσογειακών χωρών-μελών της ΕΕ, που ως διαδικασία ξεκίνησε στην Αθήνα, το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top