Έτοιμοι… να μετρηθούμε!

01/07/2012 - 05:56
Με πολλές και σημαντικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη γενική απογραφή τού 2001 θα πραγματοποιηθεί η φετινή αντίστοιχη διαδικασία. Αυτή η μεγάλη «γιορτή των αριθμών», που γίνεται κάθε 10 χρόνια, επηρεάζει μια σειρά από παραμέτρους της καθημερινότητας όλων των κατοίκων του Νομού μας.
Με πολλές και σημαντικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη γενική απογραφή τού 2001 θα πραγματοποιηθεί η φετινή αντίστοιχη διαδικασία. Αυτή η μεγάλη «γιορτή των αριθμών», που γίνεται κάθε 10 χρόνια, επηρεάζει μια σειρά από παραμέτρους της καθημερινότητας όλων των κατοίκων του Νομού μας, αφού το πληθυσμιακό εξακολουθεί να είναι το «νούμερο ένα» κριτήριο σχεδόν για τα πάντα. Απ’ τις τακτικές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει η αυτοδιοίκηση, έως τον αριθμό των βουλευτικών εδρών.

Η αρμόδια υπηρεσία διενέργειας της απογραφής δηλώνει έτοιμη να φέρει εις πέρας την όλη διαδικασία, όπως με επιτυχία ολοκλήρωσε προσφάτως, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Στατιστικής Νομού Λέσβου, Ηλία Σπανουδάκη, την απογραφή της γεωργίας.
Για τη «Γενική Απογραφή κτηρίων - πληθυσμού - κατοικιών 2011» μίλησε στο «Ε» ο επόπτης της απογραφής, υπάλληλος που διατέθηκε απ’ την κεντρική υπηρεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο Νομό Λέσβου για την ενίσχυση της τοπικής υπηρεσίας, Λευτέρης Γεωργακίου. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακίου η όλη διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

Χωρίς κανένα φόβο

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και δύο βδομάδες έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου η απογραφή των κτηρίων και των κατοικιών, στο πλαίσιο της οποίας συλλέγονται στοιχεία για το πόσους ορόφους έχει το κάθε κτήριο, πότε κτίστηκε, από τι υλικό, ποια τμήματά του κατοικούνται, τι χρήση έχουν τα άλλα κ.λπ..
«Ζητάμε απ’ τους πολίτες να είναι πρόθυμοι να απαντήσουν στα ερωτήματα που τους τίθενται και να μη φοβούνται τους συνεργάτες που διενεργούν την έρευνα. Άλλωστε, όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως τα μόνα στοιχεία που καταγράφονται είναι αριθμητικά και δε γίνεται χρήση των ονομάτων ή άλλων προσωπικών δεδομένων», ανέφερε ο κ. Γεωργακίου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που φοβούνται λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας να ανοίξουν τις πόρτες τους.
Κι αυτό παρ’ ότι στην πλειοψηφία των χωριών έχουν επιλεγεί συνεργάτες απ’ την περιοχή, που είναι γνωστοί στους συγχωριανούς τους. Το πρόβλημα ως επί το πλείστον εντοπίζεται στην πόλη της Μυτιλήνης και ο κ. Γεωργακίου συνέστησε σε όποιον αμφιβάλλει για το ποιος είναι ο άγνωστος που τον επισκέφτηκε, να ζητά να δει το ειδικό καρτελάκι με το σήμα της υπηρεσίας που διαθέτουν όλοι οι συνεργάτες ή να τηλεφωνεί στον ίδιο για επιβεβαίωση στοιχείων του απογραφέα στο τηλέφωνο 22510 37732.
 
Αναβολή λόγω κρίσης;
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, που και επισήμως είχε ανακοινωθεί, αμέσως μετά την απογραφή των κτηρίων θα ξεκινούσε η απογραφή του πληθυσμού, που σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε άλλες φορές, δε θα διαρκέσει μία, αλλά 15 μέρες. Ο προγραμματισμός που είχε ανακοινωθεί την προσδιόριζε για τις πρώτες μέρες του Απριλίου - κι όχι Μάρτιο, που είχε διεξαχθεί το 2001 -, αλλά τελικά το διάστημα διενέργειας της γενικής απογραφής τού 2011 για τον πληθυσμό ορίστηκε απ’ τις 10 έως τις 24 Μαΐου. Εκτιμάται πως η αναβολή κρίθηκε αναγκαία ώστε να μετατεθεί για αργότερα η καταβολή του μεγάλου κόστους που έχει η όλη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά στη μεγάλη διάρκειά της, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα ερωτηματολόγια που θα συμπληρώνονται, εικάζεται πως θα ζητούνται περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες διαβίωσης σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα το βιοτικό επίπεδο όσων κατοικούν στην Ελλάδα τού 2011.


Χωρίστηκαν σε 145 τομείς τα τρία νησιά του Νομού Λέσβου
150 τομεάρχες + 500 απογραφείς

Σε ό,τι αφορά στο πρακτικό μέρος της όλης διαδικασίας, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι ο Άι-Στράτης αποτελεί έναν τομέα απογραφής, ενώ σε ακόμη 144 τομείς έχουν χωριστεί η Λέσβος και η Λήμνος. Στην απογραφή των κτηρίων απασχολούνται ήδη 150 τομεάρχες, οι οποίοι κι είχαν προσληφθεί με τη διαδικασία που έγινε το Δεκέμβριο μέσω του διαδικτύου.
Στην απογραφή του πληθυσμού θα συγκροτηθούν ισάριθμα με τους τομείς συνεργεία, στα οποία θα μετέχουν ένας τομεάρχης αλλά και τρεις με τέσσερις απογραφείς. Για τους 500 περίπου απογραφείς που θα αναζητήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων, κάτι που θα δημοσιοποιηθεί ευρέως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν, ομοίως ηλεκτρονικά, τις αιτήσεις τους. Οι απογραφείς θα απασχοληθούν για όσο διάστημα διαρκέσει η απογραφή, δηλαδή για δύο βδομάδες, ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι των προσλήψεων αυτών (προσόντα, εκπαιδευτικό επίπεδο κ.λπ.).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey