Φωτογραφίες με το ίδιο φως…

01/07/2012 - 05:56
Μια ομάδα 40 περίπου φωτογράφων από την Πέργαμο βρέθηκε στη Μυτιλήνημ με αφορμή την κοινή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Χθες και Σήμερα», που η Ένωση Ερασιτεχνών Φωτογράφων Περγάμου διοργάνωνε με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης.
Μια ομάδα 40 περίπου φωτογράφων από την Πέργαμο βρέθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη. Αφορμή για την επίσκεψή τους η κοινή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Χθες και Σήμερα», που η Ένωση Ερασιτεχνών Φωτογράφων Περγάμου (BEASFAD) στην οποία ανήκουν, διοργάνωνε με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης (ΦΕΜ) αυτές τις μέρες στο Δημοτικό Θέατρο.

Η κοινή έκθεση, αποτελούμενη από 30 φωτογραφίες της Περγάμου και της Μυτιλήνης που απεικόνιζαν το χθες και το σήμερα, είχε ήδη ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής. Τα εγκαίνιά της, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, οπόταν έφτασαν στη Μυτιλήνη και τα μέλη της BEASFAD.
Οι φωτογράφοι από την Πέργαμο γνώρισαν τα μέλη της ΦΕΜ και θαύμασαν μαζί τις φωτογραφίες από τις πόλεις τους: ασπρόμαυρες εικόνες του παρελθόντος και έγχρωμες από το «σήμερα», που απεικόνιζαν σκηνές από την αγορά, από γιορτές, από ανθρώπους και μνημεία, εικόνες από τη ζωή χθες και σήμερα της Μυτιλήνης και της Περγάμου.


Οι δύο εκπρόσωποι των ομάδων αντάλλαξαν μεταξύ τους δώρα φιλίας

Μόνο η αρχή…
Η κοινή έκθεση στη Μυτιλήνη αποτελούσε, όπως φαίνεται, την αρχή μόνο μιας περαιτέρω συνεργασίας, αφού η ίδια έκθεση πρόκειται να πραγματοποιηθεί και στην Πέργαμο από τις 7 έως τις 13 Ιουνίου.
«Φέτος κλείνουμε 30 χρόνια. Τι πιο ωραίο από το να τα γιορτάσουμε και να βρεθούμε με φωτογράφους από την απέναντι πλευρά και να ανταλλάξουμε ιδέες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΦΕΜ, Στρατής Τσουλέλλης, καλωσορίζοντας τους «συναδέλφους» των μελών της εταιρείας από τα απέναντι παράλια. «Όταν φωτογραφίζουμε εμείς από εδώ κι εσείς από εκεί, το ίδιο φως λούζει τα τοπία που τραβάμε και φωτογραφίζοντας ανθρώπους, το ίδιο βλέμμα και οι ίδιες ρυτίδες υπάρχουν στα πρόσωπά τους. Γιατί είμαστε τόσο κοντά και τα ίδια προβλήματα έχουμε οι άνθρωποι εδώ κι εκεί», συνέχισε ο ίδιος. «Ξέρουμε ότι πολλές φορές στο παρελθόν διάφοροι λόγοι έκαναν τους λαούς μας να μην εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Ξέρουμε όμως σίγουρα, περισσότερο από τον καθένα, ότι μόνο με την Τέχνη - και η φωτογραφία είναι μια μορφή Τέχνης - θα μπορέσουμε να σπάσουμε το δισταγμό και να έρθουμε πιο κοντά.»
Ο πρόεδρος της ΦΕΜ ευχήθηκε, έτσι, η έκθεση αυτή να είναι μόνο η αρχή και να ξεκινά μια νέα φιλία, όπως άλλωστε ισχύει και για τη σχέση που έχει με τους φωτογράφους από τη Σμύρνη και τα Άδανα, με τους οποίους έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία στο παρελθόν αντίστοιχες εκθέσεις.


Την κοινή έκθεση απόλαυσαν Μυτιληνιοί και Περγαμηνοί φωτογράφοι

Πρόσκληση στην Πέργαμο
«Φέραμε τη φιλία και την αγάπη από την όμορφη Πέργαμο όχι μόνο στην πατρίδα σας, αλλά και στους ανθρώπους που ζουν εδώ στη Μυτιλήνη», ήταν ο χαιρετισμός που έδωσε ο εκπρόσωπος των Περγαμηνών φωτογράφων της BEASFAD, που έχει ιδρυθεί μόλις τον τελευταίο χρόνο από ερασιτέχνες φωτογράφους και έχει στο ενεργητικό της ήδη δύο μεγάλες εκθέσεις. Θύμισε, μάλιστα, πως πριν ένα μήνα περίπου, αντιπροσωπεία από την Πέργαμο είχε επισκεφτεί τη ΦΕΜ προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία, αφού η ίδια η BEASFAD είχε εκφράσει πρώτη ενδιαφέρον για αυτή.
«Θα είναι μεγάλη μας τιμή να παρευρεθούν όλοι οι φίλοι της ΦΕΜ, αλλά και όποιος από την όμορφη Λέσβο θέλει, στην Πέργαμο. Τιμή μας να σας φιλοξενήσουμε», είπε ο ίδιος για την επερχόμενη κοινή έκθεση των δύο ομάδων, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Πέργαμο μέσα στον Ιούνιο.
Οι δύο εκπρόσωποι αντάλλαξαν μεταξύ τους δώρα, τόσο αυτά που χάρισε η ΦΕΜ στους φωτογράφους από την Πέργαμο, όσο και το δώρο για τα 30 χρόνια της Εταιρείας, που παρέδωσαν στον κ. Τσουλέλλη οι τελευταίοι.
Να σημειωθεί ότι οι φωτογράφοι από την Πέργαμο, μαζί με τα συγγενικά τους πρόσωπα που επίσης επισκέφτηκαν τη Λέσβο - σύνολο περίπου 150 άτομα -, παρέμειναν στη Λέσβο μέχρι και προχθές Κυριακή και αποχώρησαν έχοντας ακολουθήσει ένα ευρύ πρόγραμμα επισκέψεων και ξεναγήσεων στο νησί, που εκτός άλλων περιελάμβανε επίσκεψή τους στον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου και τη 13η Εμπορική Έκθεση της Καλλονής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey