Η Λέσβος του έρωτα…

01/07/2012 - 05:56
Πλημύρισε κόσμο το βράδυ της Δευτέρας ο όμορφος υπαίθριος χώρος του Οινοποιείου «Οινοφόρος» της Κατερίνας Πατερέλλη, στον Kαρά Τεπέ της Μυτιλήνης, με αφορμή την παρουσίαση από τις εκδόσεις «Αιολίδα» της έκδοσης του έργου του Λόγγου, του τελευταίου Λέσβιου λογοτέχνη της αρχαιότητας, «Δάφνις και Χλόη».
Πλημύρισε κόσμο το βράδυ της Δευτέρας ο όμορφος υπαίθριος χώρος του Οινοποιείου «Οινοφόρος» της Κατερίνας Πατερέλλη, στον Kαρά Τεπέ της Μυτιλήνης, με αφορμή την παρουσίαση από τις εκδόσεις «Αιολίδα» της έκδοσης του έργου του Λόγγου, του τελευταίου Λέσβιου λογοτέχνη της αρχαιότητας, «Δάφνις και Χλόη». Η επανέκδοση έγινε σε μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση με εισαγωγή, σχόλια και μεταφορά του αρχαίου κειμένου στην καθομιλουμένη του Απόστολου Γονιδέλλη. Κι ήταν μια όμορφη σύμπτωση το ότι η παρουσίαση του ωραιότερου αρχαίου μυθιστορήματος έγινε στο οινοποιείο του οποίου η ναυαρχίδα είναι το λευκό και κόκκινο κρασί που ακούει στο όνομα «Δάφνις και Χλόη».

Το «Δάφνις και Χλόη» είναι ένα εξαιρετικό «βουκολικό μυθιστόρημα», που διαδραματίζεται στη Λέσβο από το έτος 1500 κι έπειτα, διαβάσθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, μεταφράσθηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, επηρέασε την παγκόσμια λογοτεχνία όσο ελάχιστα άλλα έργα και τέλος εκδόθηκε πολλές φορές στην Ελλάδα και πολύ περισσότερες στο εξωτερικό.
Ο μεταφραστής Απόστολος Γονιδέλλης γεννήθηκε στα Λουτρά και ασχολείται πολλά χρόνια με τη μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας και κυρίως με την ελληνική προϊστορική παράδοση και το ελληνικό κοσμογονικό και θεογονικό σύστημα. Έχει εκδώσει 13 βιβλία και θεωρείται ένας από τους πιο εξειδικευμένους ερευνητές των έργων του Ησιόδου.
Στα εισαγωγικά κεφάλαια ο Απόστολος Γονιδέλλης γράφει για το συγγραφέα (όσα βιογραφικά μάς είναι γνωστά), για το έργο, για τις εκδόσεις που έχουν γίνει, για την υπόθεση του έργου, τις περιλήψεις των τεσσάρων βιβλίων που το συναπαρτίζουν και για τους χαρακτήρες του έργου.Είπαν…
Για το βιβλίο και την αξία του στη σύγχρονη βιβλιογραφία, αλλά και για το συγγραφέα, μίλησαν οι φιλόλογοι Παναγιώτης Αλεξέλλης και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος. Τέλος, ο συγγραφέας έκανε μια παρουσίαση του βιβλίου του, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων αυτό που αναφέρει και στον πρόλογο της έκδοσης. «Το έργο του Λόγγου “Δάφνις και Χλόη” είναι ένας ύμνος στον παντοδύναμο έρωτα, που φροντίζει μέσα στην ειδυλλιακή και υπέροχη λεσβιακή φύση να αναπτυχθεί μια αγνή ερωτική ιστορία, η οποία συγκίνησε και συγκινεί διαχρονικά τις ανθρώπινες ψυχές. Τα πάντα στο έργο εξιδανικεύονται και τα πάντα μάς οδηγούν σε ανάταση. Η πλοκή μάς παρασύρει εκτός χρόνου και μας κάνει να αισθανόμαστε υπέροχα και πιο ανθρώπινα. Σήμερα, στη σκληρότητα της εποχής μας, το μυθιστόρημα μας κατευθύνει στην επανατοποθέτηση του νεανικού έρωτα, κάνοντας τον αναγνώστη να αισθάνεται μια αδιόρατη πνευματική ηδονή, μια γλυκιά γαλήνη στην ψυχή του και να βλέπει την ελπίδα να προβάλλει ξανά στη ζωή του.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey