«In-Formation» στους δρόμους της πόλης

01/07/2012 - 05:56
Το Φεστιβάλ «Moving Frames 2010» ετοιμάζει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η ομάδα «Alt+Ctr+Del». Στη φετινή διοργάνωση, που ως θεματική της έχει το «In-Formation», οι δημιουργοί καλούνται για άλλη μια φορά να στείλουν παλιά ή νέα έργα τους, για να προβληθούν σε χώρους της πόλης της Μυτιλήνης.
Το Φεστιβάλ «Moving Frames 2010» ετοιμάζει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η ομάδα «Alt+Ctr+Del». Στη φετινή διοργάνωση, που ως θεματική της έχει το «In-Formation», οι δημιουργοί καλούνται για άλλη μια φορά να στείλουν παλιά ή νέα έργα τους, για να προβληθούν σε χώρους της πόλης της Μυτιλήνης.

Το Σεπτέμβριο του 2009, ομάδες της Μυτιλήνης συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν μια πολιτιστική δράση στην καρδιά του δημόσιου χώρου της πόλης, με σκοπό την επανάχρησή του. Η δράση, που περιελάμβανε κυρίως προβολές video art και animation, αλλά και μια «περιήγηση» με κόμικς στα στενά των Λαδάδικων και της Κουμιδιάς και μια έκθεση φωτογραφίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προσέλκυσε αρχικά ενδιαφερόμενους δημιουργούς από όλη τη χώρα και το εξωτερικό και αντιμετωπίστηκε θετικά από τους κατοίκους.
«Θεωρούμε ότι αυτή η κινητοποίηση αποτελεί το πρώτο βήμα και ένα σημαντικό στήριγμα για να συνεχίσουμε με το ίδιο σκεπτικό, όσον αφορά στην αξιοποίηση του χώρου όπου ζούμε και κινούμαστε, πέρα από οποιαδήποτε μορφή εμπορικής χρήσης. Πιστεύουμε ότι ο ενεργός πολίτης έχει και τις δυνάμεις και τη φαντασία για να διαμορφώσει από μόνος του το χώρο όπου ζει!», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας «Alt+Ctr+Del».

Τέχνη και δημόσιος χώρος 2010
Σύμφωνα με τους ίδιους, το Φεστιβάλ «Moving Frames 2010» αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την καθιέρωση αυτής της συνείδησης. Επιλέγονται οι ψηφιακές μορφές τέχνης για να αναδειχθεί ο αστικός χώρος, αλλά και να εκφραστούν οπτικές και προβληματισμοί που δεν μπορούν να ειπωθούν με άλλο τρόπο.
Η θεματική ενότητα που προτείνεται φέτος είναι η «In-Formation». Είναι πληροφορία, βίωμα, συμβάν, συναίσθημα, επεξεργασμένα δεδομένα, συμπέρασμα, παράσταση, αναπαράσταση, γεγονός; Εικόνες, λέξεις, αισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αντικείμενα, αναμνήσεις, ονειρικές παραστάσεις; Ένας πίνακας ζωγραφικής, μια μελωδία, μια ακολουθία από bits, ένα κτήριο, ένα νεύμα, η χροιά μιας φωνής, ένα δελτίο ειδήσεων, ένα αρχαιολογικό μνημείο, ένα σχολικό βιβλίο ιστορίας, ένα φεστιβάλ, μια οικονομική πολιτική, μια απόφαση, μια ασθένεια, ένα παιδικό παιχνίδι;
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, καλούνται οι «Δημιουργοί» να στείλουν παλιά ή νέα έργα τους για να προβληθούν σε δημόσιους χώρους της Μυτιλήνης, καθώς και «συγγενή» φεστιβάλ, καλλιτεχνικές ομάδες, εργαστήρια και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που ασχολούνται με animation και video art, να προωθήσουν και να υποστηρίξουν τη φετινή προσπάθεια με όποιο τρόπο αυτό είναι εφικτό, καθώς και να αποστείλουν έργα από το αρχείο τους, ώστε να προβληθεί η συνολική συνεισφορά τους στο χώρο της ψηφιακής τέχνης.

Προθεσμία και προδιαγραφές
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ «Moving Frames» δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε κάθε μορφή τέχνης, που θα μπορούσε να ενσωματώσει τον παραπάνω προβληματισμό και να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία (video art, animation, πειραματικό βίντεο, installations κ.ά.) γι’ αυτόν το σκοπό. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στην πόλη της Μυτιλήνης, οι οποίοι θα διαμορφωθούν από τις ίδιες τις συμμετοχές.
Η διάρκεια των βίντεο δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30΄, ενώ για κάθε έργο που αποστέλλεται πρέπει να συμπληρώνεται η αίτηση συμμετοχής.
Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί καλούνται να υποβάλουν τα έργα τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις προδιαγραφές των έργων, καθώς και η αίτηση συμμετοχής, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.movingframes.gr/, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλέφωνο 6937-889408 (Γιάννης Κουτζαμάνης).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey