8η Γιορτή Κάστανου

01/07/2012 - 05:56
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η 8η Γιορτή Κάστανου της Αγιάσου. Ο καθιερωμένος και αγαπητός σε όλους τους Λέσβιους θεσμός των Αγιασωτών αναμένεται να φιλοξενήσει και φέτος πολύ κόσμο.
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου στην Αγιάσο

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η 8η Γιορτή Κάστανου της Αγιάσου. Ο καθιερωμένος και αγαπητός σε όλους τους Λέσβιους θεσμός των Αγιασωτών αναμένεται να φιλοξενήσει και φέτος πολύ κόσμο, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει κάστανα και άλλα τοπικά προϊόντα, αλλά και να παρακολουθήσει την κεντρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου.

Έχοντας ξεκινήσει από το 2004, η Γιορτή Κάστανου της Αγιάσου αποτελεί μια ευκαιρία να προβληθεί σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού η τοπική παραγωγή κάστανου και προϊόντων που κατασκευάζονται από ξύλο καστανιάς, αλλά και να γνωρίσουν τον περίπου 11.000 στρεμμάτων έκτασης καστανιώνα της περιοχής. Πέρα από αυτό, η Γιορτή δίνει ένα κίνητρο και στους καστανοπαραγωγούς να ασχοληθούν πιο οργανωμένα με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αφού κάθε χρόνο διατίθενται πολλοί τόνοι κάστανου και τονώνεται η τοπική αγορά.

Το φετινό πρόγραμμα
Από το πρωί της Κυριακής 6 Νοεμβρίου, θα ανάψουν σε διάφορα σημεία της Αγιάσου οι παραδοσιακές φουφούδες και τα καζάνια, στα οποία θα ψήνονται και θα βράζονται κάστανα, που θα προσφέρονται δωρεάν στον κόσμο.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου έχει αναλάβει για φέτος την ξενάγηση του κόσμου στα μονοπάτια του Καστανιώνα, ενώ σε όλο το χωριό, πέρα από τους παραγωγούς θα εκθέτουν τα προϊόντα τους και άλλοι αγρότες και μεταποιητές, αλλά και ξυλογλύπτες κ.ά..
Γύρω στις 6 το απόγευμα, θα ξεκινήσει στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου η καθιερωμένη κεντρική εκδήλωση της Γιορτής Κάστανου, που φέτος θα έχει ως κεντρικό ομιλητή το Στρατή Καζαντζή, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα του εμβολιασμού του Καστανιώνα της Αγιάσου μέσω πρότασης μελέτης που έχει γίνει σε συνεργασία με το δασολόγο Στέφανο Διαμαντή, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θεατρικό σατιρικό σκετς της Μαρίας Αϊβαλιώτου, με τίτλο «Κούριμα Αχ’νου».
Τέλος, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί κατά πάσα πιθανότητα από εμφάνιση μουσικού σχήματος του Κέντρου Ανατολικής Μουσικής που από φέτος λειτουργεί στο Αναγνωστήριο Αγιάσου, με υπεύθυνο το δρα. Μουσικολογίας Νίκο Ανδρίκο.

Ποιοι συμμετέχουν

Ένα πλήθος τοπικών φορέων και συλλόγων συμβάλλουν φέτος στην πραγματοποίηση της Γιορτής Κάστανου. Ανάμεσα σε αυτούς, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, ο Σύλλογος Καβαλαρίων Αγιάσου «Ο Προφήτης Ηλίας», ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, το Αναγνωστήριο Αγιάσου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών του χωριού, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου, η ποτοποιία βιολογικού κρασιού «Μεθυμναίος Οίνος», ο Σύλλογος Εμπόρων - Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο Ερμής», καθώς και η διοικούσα επιτροπή του Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου.
Τέλος, για πρώτη φορά φέτος η Γιορτή θα πραγματοποιηθεί με την οικονομική ενίσχυση πολλών επαγγελματιών του χωριού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey