Ιατρική στην Αρχαία Ελλάδα. Από τον Όμηρο στον Ιπποκράτη

01/07/2012 - 05:56
Ο Δημήτρης Λυπουρλής, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυκλοφόρησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη για την Ιατρική στην Αρχαία Ελλάδα.
Δημήτριος Λυπουρλής
Εκδόσεις Επίκεντρο
Αθήνα 2008, σελ. 290


Ο Δημήτρης Λυπουρλής ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ασχολείται ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό επιστημονικό λόγο, κυρίως με τα ιατρικά κείμενα και με τα κείμενα του Αριστοτέλη. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε μια πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη λευκωματικού τύπου για την Ιατρική στην Αρχαία Ελλάδα.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα είδος αποκάλυψης για τον αναγνώστη, αφού φανερώνει ότι οι αρχαίοι μεγάλοι μας πρόγονοι καταγίνονται - πέρα από την ποίηση και τη φιλοσοφία πέρα από την ιστοριογραφία και τη ρητορεία - και με προβλήματα της καθημερινής ζωής του ανθρώπου: με το σπάσιμο του ποδιού, με τον πόνο της κοιλιάς, με την αγωνία του αρρώστου να μάθει αν θα γίνει καλά ή θα πεθάνει.
Ο Δημήτρης Λυπουρλής, σ’ αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον λεύκωμα, παρουσιάζει την πορεία που ακολούθησε στον ελληνικό χώρο, από τον Όμηρο ως τον Ιπποκράτη, η σύλληψη των εννοιών «υγεία», «νόσος», «ίαση», παρακολουθώντας συστηματικά πλήθος αρχαίων γραμματειακών πηγών και χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα πλούσιο αρχαιολογικό και άλλο εικονογραφικό υλικό.
Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πρώτα μια καθαρά θεοκρατική σύλληψη των τριών αυτών εννοιών, για να χαρεί στη συνέχεια - παρακολουθώντας τα πρώτα φανερώματα της φιλοσοφικής σκέψης - το γοητευτικό πέρασμα από τη θεοκρατική στη φιλοσοφική τους σύλληψη.
Το πέρασμα σε μια «επιστημονικότερη» σύλληψη των τριών εννοιών σημαδεύτηκε στην ιστορία της ιατρικής τέχνης με το όνομα του Ιπποκράτη, του «πατέρα», όπως ονομάστηκε, αυτής της τέχνης. Ο αναγνώστης, με την παρουσίαση χαρακτηριστικών ενοτήτων από τα σημαντικότερα από τα έργα που έφτασαν ως εμάς με το όνομα του Ιπποκράτη, αντιλαμβάνεται γιατί ο Ιπποκράτης κρίθηκε άξιος του τιμητικότατου αυτού επωνυμίου.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο δουλειάς για τους αρχαιογνώστες, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο στο σύνολο των εκφάνσεών του. Είναι χρήσιμο επίσης για τους γιατρούς, αφού τα αρχαία ελληνικά κείμενα που παρουσιάζονται στο βιβλίο πραγματεύονται θέματα της δικής τους επιστήμης. Μπορεί, τέλος, να αποδειχθεί χρήσιμο σε κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο που θέλει να έχει σωστές πληροφορίες πάνω στο θέμα των αρχών και της πρώτης μεγάλης περιόδου ακμής της αρχαίας ελληνικής ιατρικής.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη με τους παρακάτω τίτλους: Θεοκρατική σύλληψη των εννοιών υγεία - νόσος - ίαση, Αρχές της Φιλοσοφίας: αρχή της επιστήμης, Ιπποκράτης.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey