ΠΑΝΙΚΟΣ για τα εμβόλια πνευμονιόκοκκου

01/07/2012 - 05:56
Ενώ τα κρούσματα της νέας γρίπης πολλαπλασιάζονται σε όλη τη χώρα, στη Λέσβο, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα, τα μέτρα προληπτικού ελέγχου στις πύλες εισόδου του νησιού, είναι ανύπαρκτα.
Την ίδια ώρα που τα κρούσματα της νέας γρίπης πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς σε όλη τη χώρα, στη Λέσβο, χωρίς να έχει διαπιστωθεί εργαστηριακά ακόμη κανένα κρούσμα, τα μέτρα προληπτικού ελέγχου στις πύλες εισόδου του νησιού, το αεροδρόμιο και το λιμάνι, είναι ανύπαρκτα. Το νησί δείχνει να αναμένει τη νέα γρίπη με τις… πόρτες ανοιχτές. Από την άλλη μεριά, κόσμος που ανησυχεί παρακολουθώντας την ιλιγγιώδη εξάπλωση του ιού, σπεύδει να εξασφαλίσει εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο που πλέον, όπως έχει γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το «Ε», έχουν προ πολλού εξαντληθεί.

Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της νόσου στη χώρα μας, ο αερολιμενάρχης Μυτιλήνης, κ. Γιώργος Χρηστίδης, είχε εκφράσει ανοιχτά την απορία του για το ότι δεν κρίθηκε απαραίτητο να τοποθετηθεί θερμική κάμερα στο αεροδρόμιο, δεδομένου ότι αποτελεί πύλη εισόδου από το εξωτερικό και δέχεται καθημερινά, τώρα το καλοκαίρι, πτήσεις τσάρτερ από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων βέβαια και η Αγγλία όπου η νόσος εμφανίζει πολύ μεγάλη εξάπλωση. Είχαν μάλιστα εκφραστεί και κάποιοι φόβοι για ύποπτο κρούσμα στη Λέσβο, όταν μια οικογένεια Άγγλων που έφθασε με τσάρτερ στο αεροδρόμιο, παραπονέθηκε για συμπτώματα γρίπης τα οποία, όπως στη συνέχεια διαπιστώθηκε, δεν είχαν να κάνουν με τη «νέα γρίπη».
Στη Ρόδο έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες θερμική κάμερα στο αεροδρόμιο και εξετάζονται ένας-ένας όλοι οι επιβάτες, ενώ υπάρχουν αυστηρά μέτρα κατά τον έλεγχο. Ακόμη και στη γειτονική Τουρκία όλοι οι επιβάτες των πλοιαρίων που φθάνουν στο Αϊβαλί, στο Δικελί και στη Φώκαια από τη Μυτιλήνη, εξετάζονται με αυτόματα θερμόμετρα στο μέτωπο.

Χωρίς… μέτρα!
Στη Λέσβο, όχι απλά δεν εφαρμόζεται κανένα τέτοιο μέτρο, αλλά η εγκατάσταση θερμικής κάμερας φαντάζει πλέον σαν κάτι ανούσιο. «Από την ενημέρωση που είχαμε από το Νοσοκομείο, ακόμη και αν η θερμική κάμερα δείξει ότι κάποιος έχει πυρετό, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να του συστήσεις να πάει σε γιατρό, δεν μπορείς με το ζόρι να τον πας για εξετάσεις. Εξάλλου, με τις νέες οδηγίες που έχουν δοθεί, μόνο τα βαριά περιστατικά εξετάζονται εργαστηριακά πλέον. Από την άλλη μεριά, βέβαια, αρκεί να σκεφτούμε ότι μπορεί ο καθένας, αν έχει πάρει ένα αντιπυρετικό πριν ταξιδέψει, να φανεί στην κάμερα ότι είναι υγιής, ενώ έχει γρίπη», λέει τώρα ο αερολιμενάρχης Μυτιλήνης.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το οποίο δέχεται δρομολόγια από και προς Τουρκία, αλλά και κρουαζιερόπλοια. Πέρα από αφίσες που τοποθετήθηκαν στο Τελωνείο στο χώρο ελέγχου διαβατηρίων και κάποια ενημερωτικά έντυπα που μοιράζονται στους ταξιδιώτες… ουδέν. Δε γίνεται κανένας απολύτως προληπτικός έλεγχος. Ο διευθυντής του Τελωνείου Μυτιλήνης, κ. Γκέντζης Δημοσθένης, λέει στο «Ε»: «Δεν είναι δικό μας θέμα η λήψη προληπτικών μέτρων. Αποφασίζει το υπουργείο Υγείας για τις περιοχές όπου θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Δεν ξέρω γιατί ιδιαίτερα στο αεροδρόμιό μας, όπου φθάνουν τσάρτερ από όλο τον κόσμο, αλλά και στο λιμάνι μας, δεν κρίθηκε αναγκαίο να ληφθούν επιπλέον μέτρα.»

Όλοι για το εμβόλιο
Ό,τι δεν κάνει η επίσημη Πολιτεία για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία από τη νέα γρίπη, αναλαμβάνουν να το κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο προστατεύει από επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου, όπως η πνευμονία. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτών των εμβολίων στη Λέσβο είναι εντυπωσιακά.
Όπως είπε στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, πέρυσι, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, διατέθηκαν από τα φαρμακεία της Λέσβου 350 εμβόλια. Μάλιστα, από αυτά τα περισσότερα διατέθηκαν το φθινόπωρο, τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τους υπόλοιπους μήνες οι πωλήσεις των εμβολίων αυτών κινήθηκαν σε… μονοψήφιους ρυθμούς.
Φέτος, όμως, μόνο το μήνα Ιούλιο διατέθηκαν στη Μυτιλήνη 590 εμβόλια (!). Ο τύπος αυτός των εμβολίων έχει εξαντληθεί σε όλη τη χώρα, ενώ η ζήτηση παραμένει στα ύψη. Την ίδια ώρα, στα φαρμακεία της Μυτιλήνης άνοιξαν λίστες αναμονής για τέτοια εμβόλια, που πάντως δεν αναμένεται να έλθουν πριν από τα τέλη του επόμενου Αυγούστου!
Τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο συνίστανται για ορισμένες ευπαθείς κατηγορίες ατόμων και συγκεκριμένα για άτομα άνω των 65 ετών, για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκατασταλμένα άτομα, η υγεία των οποίων μπορεί να κινδυνεύσει άμεσα αν προσβληθούν από πνευμονία. Τώρα πλέον όμως, τα εμβόλια αυτά ζητούνται από άτομα όλων των ηλικιών, χωρίς να έχουν τα παραπάνω προβλήματα υγείας, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από τις επιπλοκές της νέας γρίπης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών, κ. Βαλτάς, υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο αυτό καλύπτει το κάθε άτομο για πέντε χρόνια και δεν υπάρχει λόγος άτομα που έχουν εμβολιαστεί μέσα στα προηγούμενα χρόνια να κάνουν ξανά το εμβόλιο. Επίσης, τα παιδιά καλύπτονται εφ’ όρου ζωής από το παιδικό εμβόλιο που κάνουν για τον πνευμονιόκοκο (όσα έχουν κάνει) και δεν υπάρχει λόγος να κάνουν κι άλλο.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey